Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPhone SE: een serieus alternatief?

Auteur: Arjan Kropman
3 reacties
iPhone SE


Lees verder na de advertentie

Wereldwijd verkoopt Apple jaarlijks miljoenen andere toestellen dan het heersende topmodel. Meestal gebruikt Apple hiervoor de oudere versie van de huidige top-iPhone. De apart op de markt gebrachte en wat speelgoed-achtig ogende iPhone 5c werd bij ons geen succes. Met de nieuwe iPhone SE slaat Apple echter een nieuwe weg in. In plaats van oude techniek in een nieuw jasje te stoppen, wordt een gerenommeerd design van de schappen gehaald en volgestopt met de beste techniek van het moment.

Bekend design iPhone SE

Komt de SE je bekend voor? Dat kan goed kloppen, want Apple’s nieuwe ‘budget’-telefoon erft de behuizing van de iPhone 5s. Daar worden veel mensen gelijk al vrolijk van, want de 5 en 5s waren de laatste origineel ogende iPhones. Het rechthoekige design met de afgeronde hoeken is het meest herkenbaar van alle smartphones van de afgelopen jaren – dan tellen we alle merken mee. iPhone SE hoesjes passen ook om de 5 en de 5s.

iPhone SE

Vanaf de iPhone 6 koos Apple voor een meer gladde en vooral conservatieve vormgeving. De 6 zou zonder de opvallende thuisknop net zo goed een Koreaanse Android kunnen zijn. Of daar iets mis mee is, moet je voor jezelf uitmaken. In ieder geval stond het verder succes voor de iPhone-reeks niet in de weg.

Overgenomen van de iPhone 6s


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Apple doet nauwelijks compromissen op technisch gebied, bijna alles wat de iPhone 6s heeft, heeft de nieuwe iPhone SE ook. De SE wordt aangedreven door dezelfde razendsnelle A9-processor. Hij is daardoor lekker snel en zelfs sneller dan de 6, die ook nog steeds te koop blijft. Je merkt de snelheid vooral bij het opstarten en het openen van grote apps zoals games. Ook de M9-bewegingscoprocessor is uit de 6s overgenomen. Die zorgt er bijvoorbeeld voor dat ‘Hé Siri’ bij de SE ook werkt wanneer deze niet aan het laadsnoer hangt (net als bij de 6s).

Ook de hoofdcamera van de 6s werd getransplanteerd naar de nieuwe kleine iPhone, zodat je met de SE dezelfde strakke foto’s en 4K-video’s maakt als met de 6s. Cool detail: in de SE is de camera in tegenstelling tot in de 6(s) zelfs helemaal vlak in de behuizing weggewerkt.iPhone SE

Extra voordeel voor de SE is zijn accuduur. Die was ten tijde van de 5 al goed, maar dankzij de nieuwe accu en de zuinigheid van iOS 9 levert deze nog meer levensduur op. Terwijl onze iPhone 6 na een dag werken gemiddeld nog zo’n twintig procent energie over had, staat de teller van de SE vrijwel dagelijks nog boven de vijftig procent.

Een paar compromissen

Doet Apple helemaal geen compromissen? Toch wel. Maar of het zaken zijn waarvan je wakker ligt?

Langzamere versie van Touch ID. De thuisknop is voorzien van een vingerafdruksensor, maar dat is niet de razendsnelle versie van de 6s, maar de oude versie van 5s en 6.

Force Touch blijft voorbehouden aan de 6s. Al is het een mooie toevoeging, Force Touch mis je gelukkig alleen maar wanneer je aan de 6s gewend bent en in dat geval is de kans niet groot dat je naar een SE overstapt.

De SE houdt ook de Retina-schermresolutie van de 5s. Ook het probleempje van de resolutie is in de praktijk minder storend dan je wellicht zou denken. Door het kleinere 4-inch display is het beeld van de SE nog altijd superscherp. Ten opzichte van de 6(s) zijn alleen de kleuren wat minder helder.

De iPhone SE heeft een scherm van 4 inch. Of het kleinere formaat van de iPhone SE je voorkeur heeft? Dat is een persoonlijke keuze. Films kijken of een krant lezen gaat wat moeilijker dan op de grotere 6, maar het tikken van een bericht gaat ondanks het kleinere toetsenbord verrassend gemakkelijk. Je maakt misschien wat meer tikfoutjes, maar die worden door Apple’s spellingscontrole vaak rechtgezet. Voor het schrijven van lange artikelen of mails, vinden we ook de iPhone 6 Plus te klein.

Overstappen naar de iPhone SE?

Apple biedt met de SE ineens een heel ander alternatief door alle functies van de topversie over te nemen. Niet alleen mensen die liever wat minder betalen, zijn goed af met de aanzienlijk minder dure SE. Ook de Apple-isten die van de 5 naar de 6 zeurden over het te grote formaat krijgen weer wat te kiezen. Zonder aan prestaties en mogelijkheden in te leveren, koop je nu de aangenaam compacte SE – en die is dan nog goedkoper ook.

iPhone SE

De SE moet je dan ook vooral niet zien als de opvolger van de 5c, maar als een serieus alternatief voor de 6 en zelfs de 6s. We kunnen ons heel goed voorstellen dat mensen met een iPhone 6 willen overstappen. Zelfs bezitters van een 6s kunnen dat doen als ze een kleiner toestel prefereren, al zullen ze Force Touch moeten missen.

Overstappen van de ene naar de andere iPhone is tegenwoordig trouwens een makkie dankzij iCloud. Alles wordt overgenomen inclusief je apps, de gedownloade muziek en alle accounts. Zelfs de instellingen voor apparatuur als Philips Hue en je Sonos-geluidssysteem worden onmiddellijk herkend. Er is echt geen enkele reden meer om tegen een nieuwe iPhone op te zien.

Welke iPhone moet je kiezen?

Er zijn verschillende zaken die bepalen welke iPhone het best bij je past.

Hang je de stelling ‘hoe groter, hoe beter’ aan? dan moet je bij de 6(s) of beter nog bij de Plus-versies blijven.

Zie je wel wat in een compact 4-inch toestel? Of wil je niet inleveren op de maximale Apple-prestaties, maar toch minder uitgeven? Dan wordt de SE al direct een interessant alternatief.

Een goede reden om niet aan de SE te willen, is dat deze met maximaal 64 GB geheugen kan worden geleverd. De versie met 128 GB blijft aan de 6s voorbehouden. 16 GB is wat ons betreft sowieso geen goede keuze, maar als je met veel foto’s en films boven de 64 GB komt, kun je ook gemakkelijk uitbreiden via iCloud.

Het onderstaande lijstje helpt je bij het kiezen van je nieuwe iPhone:

undefined

Ik wil de nieuwste techniek

undefined

4-inch is te klein, maar ik hoef niet per se de nieuwste techniek

undefined

Ik wil maximale opslag van 128GB

undefined

Ik wil de grootste iPhone

undefined

Ik wil de nieuwste techniek

undefined

Conclusie

Wij legden de afgelopen weken onze één jaar oude 64 GB iPhone 6 in een bureaulade om de SE te testen en mistten hem tot nu toe geen seconde. Apple komt eindelijk met een goed en goedkoper alternatief – al is 589 euro (voor de 64 GB-versie) nog steeds geen echt koopje. Het is echter de goedkoopste iPhone van het moment en hij levert de prestaties van de duurste, dat is toch automatisch een prima deal?

De adviesprijs van de iPhone SE is € 489 (16 GB) of € 589 (64 GB) en is te koop bij onder meer Coolblue, Bol.com en natuurlijk Apple.

Meer van dit soort reviews lezen?