Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPhone 8 tot 100 euro goedkoper met abonnement (en op afbetaling)

Auteur: Arjan Kropman
2 reacties
iPhone 8


Lees verder na de advertentie

Je zult het bijna niet geloven; was het ooit zo dat je je iPhone het best handje contantje kon kopen en cash kon afrekenen, tegenwoordig ben je goedkoper uit wanneer je er gelijk een iPhone 8 abonnement bij afsluit. iCreatemagazine.nl zocht het voor je uit en het kan je in sommige gevallen bijna 100 euro besparen. Voor je tot aanschaf overgaat, is het goed om voor jouw persoonlijke wensen de berekening nog eens over te doen.

iPhone 8 en iPhone 8 Plus

iPhone 8 los kopen niet voordeliger

Nog niet zo lang geleden was het een zooitje in belcontractenland. Als je een contract afsloot bij een provider kreeg je een enkel bedrag te horen dat zowel het contract als de afbetaling van het toestel inhield. Je wist niet welk deel je waarvoor betaalde en de providers verdienden goed aan de ‘leningen’ die ze afsloten.

De Europese Unie stak daar een stokje voor en verplichte de providers om de twee bedragen uit elkaar te halen en de leningen ook echt als leningen te behandelen – met alle vervelende eisen van dien. De providers versimpelden de zaken en dat maakte het gemakkelijk voor ons om een paar rekensommetjes te maken.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

De uitslagen daarvan zijn opvallend: een iPhone 8 is ineens tientallen euro’s goedkoper wanneer je er een abonnement bij afsluit. We zetten een paar voorbeelden voor je op een rij.

iPhone 8 abonnement T-Mobile

iPhone 8 abonnement T-mobile

Stel je wilt een iPhone 8 in combinatie met een 2-jarig T-Mobile iPhone 8-abonnement. Je bent grootgebruiker en kiest voor onbeperkte data en onbeperkt bellen in combinatie met de iPhone 8 256 GB.

Kies je voor de aanschaf van de telefoon bij (bijvoorbeeld) Apple, dan betaal je hiervoor 979 euro. Een Sim Only-abonnement met onbeperkte data en onbeperkt bellen kost je vervolgens 35 euro per maand bij T-Mobile. Voor 24 maanden is dat 840 euro. In totaal ben je dan 1819 euro kwijt (979 + 840).

Nu gaan we voor hetzelfde contract maar dan inclusief telefoon op afbetaling. Wederom betalen we 35 euro per maand voor de databundel en belminuten. Vervolgens kiezen we ervoor om eveneens 35 euro per maand op de iPhone af te betalen (je krijgt van T-Mobile een beperkte keuze voor het afbetaalbedrag). We betalen gelijk bij aanschaf 50 euro voor het toestel. De rekening na twee jaar blijft nu steken op 840 + 840 + 50 euro = 1730 euro. Het maakt je iPhone ineens 89 euro goedkoper.

We laten het niet bij een enkel sommetje en kiezen ook nog eens voor een 1-jarig contract met 5 GB data en onbeperkt bellen in combinatie met een iPhone 8 Plus met 64 Gb. In het geval van een Sim Only-abonnement betalen we 12 x 24 euro (288 euro) voor het abonnement. De iPhone kost bij Apple 919 euro. het totaal: 1207 euro. Gaan we voor een abonnement inclusief telefoon, dan betalen we 12 x 30 euro voor het abonnement (360 euro). Voor het toestellen betalen we 12 x 35 euro en eenmalig 420 euro. Totaal: 1200 euro, 7 euro winst!

Prijs iPhone 8 blijft gelijk

Wat opvalt is dat je tegenwoordig niet alleen je contract kiest met het aantal belminuten en een hoeveelheid data, maar dat je ook het bedrag kiest om je telefoon af te betalen. Hoe lager het bedrag dat je maandelijks wil betalen, des te hoger het bedrag dat je direct bij het afsluiten moet afrekenen. Opvallend is dat het totaalbedrag bij T-Mobile in alle gevallen gelijk is. Of het om een 1-jarig of 2-jarig contract gaat en of je de telefoon gelijk afrekent of in delen, het maakt niet uit,  je betaalt altijd hetzelfde bedrag voor de iPhone: 890 euro. Terwijl dezelfde telefoon bij Apple 979 euro kost.

iPhone 8 abonnement Vodafone

iPhone 8 abonnement Vodafone

Goed, we zijn geen reclamemachine voor T-Mobile en dus gaan we kijken naar wat Vodafone doet. We gaan in dit geval weer voor de iPhone 8 256 GB in combinatie met een 2-jarig Vodafone iPhone 8 abonnement met onbeperkt bellen en 20 GB data. De kosten: 24 maanden x 25 euro voor het contract (600 euro), 24 x 35 euro voor de iPhone (840 euro) en een eenmalig bedrag voor je toestel van 48 euro. Totaal: 1488 euro. Kies je voor een gelijksoortig Sim Only-abonnement, dan betaal je wederom 25 euro per maand bij Vodafone en lever je eenmalig 979 euro voor de iPhone 8 in bij Apple. Totaal: 1579 euro. Bij Vodafone wordt voor deze iPhone standaard 888 euro in rekening gebracht. Tel uit je winst.

iPhone 8 abonnement KPN

iPhone 8 abonnement KPN

Voor alle zekerheid en volledigheid surfen we ook nog naar de site van KPN. We gaan weer uit van een iPhone 8 256 GB. Voor een Sim Only met onbeperkt bellen en 10 GB data betaal je bij KPN 31 euro per maand. Keer 24 maanden levert dat een bedrag op van 744 euro voor het contract. Tel daarbij de Apple-prijs van de iPhone (979 euro) en je bent 1723 euro kwijt na twee jaar. Voor het contract betalen we inclusief toestel ook weer 31 euro per maand.

Net als bij Vodafone kun je bij KPN ook je eigen afbetaling voor het toestel invullen. We kiezen voor 25 euro per maand en 312 euro bijbetaling direct en komen uit op 24 x 31 euro voor het contract (744 euro), 24 x 25 euro en 312 euro voor het toestel (912 euro) en een totaal van 1656 euro. KPN rekent voor de iPhone 8 256 GB standaard 912 euro.

Waarom die forse kortingen op iPhone 8?

We zijn niet gek, vroeger was het echt zo dat de providers goed op de toestellen verdienden. Europese regelgeving en keiharde concurrentie hebben hier echter een stokje voor gestoken. De providers willen dolgraag hun klanten behouden en nieuwe klanten aantrekken en doen dat nu dus door forse kortingen op de toestellen te geven. Opvallend is daarbij dat de providers voor ruime abonnementen met veel belminuten en grote databundels niet meer of minder rekenen of het nu om een Sim Only-contract of een contract met telefoon gaat. Het is er allemaal een stuk transparanter door geworden.

Reken zelf je pakket door

Ben je van plan een nieuwe iPhone 8 aan te schaffen? Voer dan de berekening zelf nog een keer goed uit met het contract en de iPhone van jouw keuze. En vergeet vooral niet om alle providers te vergelijken, want er zit nog veel verschil in prijs en voorwaarden. Wanneer je kiest voor een heel summier Sim Only-abonnement kan het zijn dat je toch wat goedkoper uit bent, maar een superdeluxe iPhone met nog geen Gig aan data en minder dan 100 belminuten leek ons geen waarschijnlijke keuze. Daarnaast kan het zijn dat je nog een oud contract hebt waarbij je toch goedkoper uit bent wanneer je je nieuwe iPhone in de winkel koopt.

Alles in 1-abonnement

En als je dan toch bezig bent met rekenen en vergelijken, neem dan ook je andere abonnementen onder de loep. Kijk bijvoorbeeld ook eens of een alles in 1 abonnement iets voor je is. Hiermee neem je in één keer televisie, internet en vaste of mobiele telefonie af, en dat kan ook weer voordelen opleveren.