Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPhone 13 Pro vs. iPhone 14 Pro: wat zijn de verschillen?

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone 14 Pro vs iPhone 13 Pro


Lees verder na de advertentie

De iPhone 14 Pro lijkt een geweldige upgrade te worden. Maar wat zijn precies de verschillen tussen de iPhone 13 Pro en iPhone 14 Pro? In dit artikel zetten we de iPhones tegenover elkaar, zodat je weet welke je straks moet kiezen.

iPhone 14 Pro vs iPhone 13 Pro: de verschillen

Op woensdag 7 september kondigt Apple de iPhone 14-serie aan. Allereerst zijn er twee standaardmodellen: de iPhone 14 en iPhone 14 Max. Interessanter worden de Pro-iPhones, die veel verschillen ten opzichte van hun voorgangers.

Met name de camera wordt een speerpunt, want de iPhone 14 Pro is straks de eerste telefoon van Apple met een beeldsensor van 48 megapixels. Daarnaast wacht het vlaggenschip van 2022 een nieuw scherm en ook aan het ontwerp wordt gesleuteld. Hieronder nemen we je mee langs alle grote vernieuwingen.

1. Design: inkeping is weg

iPhone 14 pro design


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Leg je straks de iPhone 14 Pro en iPhone 13 Pro naast elkaar, dan zie je één opvallend verschil: de 14 Pro heeft geen notch meer. Dit is de ‘hap’ bovenaan het scherm waar Apple jaren de selfiecamera en Face ID-techniek huisvestte.

Voor het eerst sinds de iPhone X uit 2017 heeft het vlaggenschip van Apple dus geen notch meer. De selfiecamera schuilt achter een rond gaatje en de onderdelen voor Face ID zijn gehuisvest in een pilvormige uitsparing. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor het display.

Een iPhone 14 Pro herken je ook aan de achterkant, want de cameramodule is in vergelijking met de iPhone 13 Pro een stuk forser. Dit is gedaan om de nieuwe 48-megapixelcamera met een 57 procent grotere sensor mogelijk te maken.

2. Scherm: always-on

Wat betreft schermgrootte zijn er geen verschillen tussen de iPhone 13 Pro (Max) en iPhone 14 Pro (Max). De kleine variant heeft een scherm van 6,1-inch en de Max-versie doet het met een schermdiagonaal van 6,7 inch. Wel laat het display van de iPhone 14 Pro (Max) iets meer scherm zien, doordat de inkeping aan de bovenkant is verdwenen.

Nieuw bij de iPhone 14 Pro (Max) is het verbeterde ProMotion-scherm. Dit scherm is in staat om zeer langzaam te verversen: tot 1 Hz (één beeld per seconde). Hierdoor ondersteunt de iPhone 14 Pro (Max) als eerste iPhone always-on. Hiermee is het scherm in staat om ook in de sluimerstand informatie te tonen, zoals de tijd en widgets. Bij de iPhone 13 Pro is deze always-on functionaliteit er niet.

3. Camera

Alles wijst erop dat de iPhone 14 Pro is voorzien van een imposante 48-megapixelcamera. Hierbij gaat het om de groothoeklens. Het nieuwe vlaggenschip is daardoor in staat om foto’s in een zeer hoge resolutie te maken. Althans: als de lichtomstandigheden goed zijn.

In het donker maakt de iPhone 14 Pro waarschijnlijk foto’s van 12 megapixels. De individuele pixels zijn namelijk kleiner geworden, waardoor de sensor gevoeliger wordt voor ruis. Door vier pixels te combineren tot één superpixel kan de camera beter overweg met weinig licht. Deze techniek wordt ook wel pixel binning genoemd. Zo zijn de iPhone 14 Pro-modellen in staat om in goede omstandigheden foto’s van een hoge resolutie te schieten. Is het donker, dan resulteert dit in foto’s van 12 megapixels die nog steeds van hoge kwaliteit zijn.

iPhone 14 Pro camera

Wat de iPhone 14 Pro ook voor het eerst kan, is video-opnamen maken in 8K. Het zien aanzienlijke verbeteringen ten opzichte van de 12MP-camera van de iPhone 13 Pro, die filmt met hooguit 4K. Verder bevatten de ultragroothoeklens en telelens van de iPhone 14 Pro meer pixels dan zijn voorganger.

De selfiecamera is ook bij de iPhone 14 Pro beter. Volgens geruchten hebben de nieuwe paradepaardjes een groter diafragma van ƒ/1.9. Bij de iPhone 13 Pro was dat ƒ/2.2. De lens vangt dan meer licht, waardoor de beeldkwaliteit bij selfies beter is. Ook nieuw is dat de frontcamera van de 14 Pro autofocus heeft,.

4. Processor en geheugen

De iPhone 14 Pro wordt aangedreven door de nieuwste A16 Bionic-chip. Die is een jaar nieuwer dan de A15 Bionic van de iPhone 13 Pro. De A16 is de derde versie van Apple’s 5nm iPhone-chips en naar verwachting is het snelheidsverschil klein. Wel heeft de processor naar verluidt een beter thermisch beheer dan de A15 Bionic.

Wat de 13 Pro en 14 Pro allebei hebben, is een RAM-geheugen van 6GB. Die van de iPhone 14 Pro is echter iets nieuwer en die zou tot anderhalf keer sneller en 30 procent energiezuiniger zijn. De iPhone 13 Pro voelt overigens al zeer snel aan, dus we verwachten daarin geen merkbaar verschil.

5. Kleur en opslag

iPhone 14 kleuren gerucht

De iPhone 13 Pro is verkrijgbaar in het grafiet, goud, zilver, Alpengroen en Sierra Blue. De eerste drie verwachten we ook bij de iPhone 14 Pro, maar daarnaast komen er waarschijnlijk twee nieuwe tinten. Volgens geruchten zit daar in ieder geval een paarse tint bij. De andere kleuroptie is vermoedelijk een blauwe of groene kleur.

Onduidelijk bij de iPhone 14 Pro is met hoeveel opslag je hem kunt configureren. Volgens sommige bronnen begint dit bij 256 GB. Dit is twee keer meer dan de goedkoopste iPhone 13 Pro heeft, waar de opslag bij 128 GB begint. Daarnaast kun je vermoedelijk kiezen uit 256 GB, 512 GB en 1 TB.

iPhone 14 Pro en iPhone 13 Pro vergelijking: is het een groot verschil?

Vergelijken we het met de voorgaande jaren, dan is de iPhone 14 Pro een grote upgrade. Voor het eerst sinds de iPhone X uit 2017 ziet de voorkant van de iPhone er noemenswaardig anders uit, vanwege het verdwijnen van de notch. Voor het eerst sinds de iPhone 6s uit 2015 krijgt de iPhone een camera met meer dan 12 megapixels. En nog een unicum: de iPhone 14 Pro is de eerste iPhone met een always-on scherm.

Of Apple deze vernieuwingen inderdaad introduceert, weten we over een week zeker. Op woensdag 7 september om 19:00 uur Nederlandse tijd organiseert Apple een event waarin het bedrijf de nieuwe iPhone 14-serie aankondigt. Ook drie Apple Watch-modellen worden verwacht, evenals de tiende generatie iPad.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen over de iPhone 14 Pro? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!