Terug naar Samsung Galaxy S22 Ultra: beter dan de iPhone 13 Pro Max?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

Samsung Galaxy S22 Ultra: beter dan de iPhone 13 Pro Max?

Door Maurice Snijders11 februari 2022 11:394 min. leestijd0

Samsung heeft afgelopen woensdag zijn nieuwe topmodel op de markt gebracht: de Samsung Galaxy S22 Ultra. Die gaat rechtstreeks de concurrentie aan met Apple’s iPhone 13 Pro Max. Wat kan Apple leren van Samsungs nieuwste vlaggenschip? We zochten het voor je uit.

iphone 13 pro max vs samsung s22 ultra

Samsung Galaxy S22 Ultra vs. iPhone 13 Pro Max

Een kleine maand geleden werd duidelijk dat Apple in het afgelopen kwartaal een marktaandeel van 22 procent heeft gehaald op de smartphonemarkt. Daarmee heeft Apple concurrent Samsung (met een marktaandeel van 20 procent) ingehaald. Met de komst van de Galaxy S22 Ultra rijst de vraag of dit zo blijft, want op papier kan de iPhone 13 Pro Max nog wel wat leren van zijn nieuwe rivaal. We geven je een overzicht van de belangrijkste punten.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Formaat en gewicht

Afgezien van de vormgeving zien we geen enorme verschillen qua grootte en gewicht. De iPhone 13 Pro Max en de Samsung Galaxy S22 Ultra zijn bijna even groot. De iPhone meet 160,8 x 78,1 mm, de S22 is met 163,3 x 77,9 mm net iets groter. De Samsung is vooral ook ietsje dikker (8,9 mm) dan de Apple (7,7 mm). Desondanks is de S22 met 228 gram toch 12 gram lichter dan de iPhone 13 Pro Max. Het gewicht is daarom een héél klein leerpuntje voor Apple.

Groter scherm en hogere resolutie

 

samsung galaxy s22 ultra display

Het scherm van de S22 ultra heeft net wat betere specificaties dan dat van de iPhone 13 Pro Max. De Apple heeft namelijk een display van 6,7 inch, met een resolutie van 1284 x 2778 pixels en een screen-to-body-ratio van 87,4 procent. Het scherm van de Samsung heeft een grootte van 6,8 inch en een resolutie van maar liefst 1440 x 3080 pixels. Bovendien is de screen-to-body-ratio 90 procent.

Beide toestellen hebben wat in Apple-termen ‘ProMotion’ heet, oftewel een maximale verversingsgraad van 120 Hz. De verversingsgraad is flexibel en past zich aan aan wat er op het scherm te zien is. Bij Samsungs vlaggenschip is de verversingsgraad iets flexibeler, hij kan terug naar 1 Hz in plaats van 10. En … Samsung heeft een always-on scherm waarop de belangrijkste informatie altijd te zien is. Apple: kijken jullie mee?

Meer werkgeheugen

Wat betreft de opslagcapaciteit bieden beide fabrikanten dezelfde opties, namelijk 128 GB, 256 GB, 512 GB en 1 TB. Maar als we kijken naar de hoeveelheid werkgeheugen neemt Samsung wederom een voorsprong. Waar bij Apple het werkgeheugen in alle gevallen 6 GB bedraagt, stijgt bij Samsung het werkgeheugen naarmate je een hogere opslagcapaciteit kiest. Dit komt neer op 8 GB, 12 GB en 16 GB. Dat kan dus nog wel een stukje beter bij de iPhone.

Snellere en krachtigere accu

De accu van de S22 heeft meer capaciteit (5000 mAh) dan die van de iPhone (4352 mAh). Hier zien we dus ook wel ruimte voor verbetering – althans, op papier. Want bij Apple zijn software en hardware zo perfect op elkaar afgestemd dat het energieverbruik zeer efficiënt is. Een kleinere batterij betekent niet per se dat-ie minder lang mee gaat. Of de Samsung met zijn grotere accu ook echt langer mee gaat, moet uit de praktijk nog blijken. Samsung wint het wel op snelheid: zo gaat snel opladen bij de Samsung met 45W en bij de Apple ‘slechts’ met 27W.

Meer megapixels en 8K video

galaxy s22 ultra 8k

De grootste leerpunten zien we als we kijken naar de camera’s van beide toestellen. En dan vooral als het gaat om het aantal megapixels. De iPhone heeft een 12 megapixel-camera, maar die van de nieuwe Samsung legt de lat met 108 megapixel wel een heel flink stuk hoger. De selfie-camera van de S22 heeft met 40 megapixel eveneens een flinke voorsprong op de iPhone 13 Pro Max, die blijft steken op 12 megapixel. Daar komt bij een 10x optische zoom en filmen in 8K, ten opzichte van een 3x optische zoom en filmen in 4K op de iPhone.

Meegeleverde stylus

S22 Ultra is geschikt voor de S Pen stylus, om bijvoorbeeld aantekeningen mee te maken. Apple heeft ook een eigen stylus, de Apple Pencil, maar die is uitsluitend geschikt voor iPad. Terwijl de grootste iPhones van de laatste jaren best wel een goede combinatie zouden vormen met de Pencil. Het zou dan ook mooi zijn als Apple de stylus gratis mee zou leveren, net zoals Samsung dat doet.

Samsung Galaxy S22 Ultra: conclusie

Megapixels zijn niet alles, maar Samsung neemt hierin wel een hele grote voorsprong op Apple. Verder zijn de 10x optische zoom en filmen in 8K duidelijke leerpunten voor de iPhone 13 Pro Max, evenals meer werkgeheugen, en een krachtigere en snellere accu. De adviesprijs van de Samsung Galaxy S22 bedraagt € 1249, die van de iPhone 13 Pro Max € 1259 – ook daarin zijn ze aan elkaar gewaagd.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Maurice Snijders

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar