Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
koopadvies iPhone 13 Mini

Let op: iPhones worden duurder – sla nog snel je slag

Auteur: Laura Grootaarts
1 reacties
Groene iPhone 13-serie


Lees verder na de advertentie

Het lijkt erop dat álles dit jaar duurder wordt, en dat geldt ook voor de iPhone. Dan hebben we het niet alleen over het nieuwe model dat dit najaar verschijnt (de iPhone 14), maar juist ook over de oudere modellen. De iPhone 13 duurder dan voorheen? Dat zou weleens al heel snel kunnen gebeuren – en het heeft alles te maken met een dreigend iPhone-tekort.

iPhone 13 duurder dit jaar

Wil je een iPhone kopen? Doorgaans adviseren we je rond deze tijd van het jaar om nog even af te wachten. Want in het najaar verschijnt de nieuwe iPhone, en dat betekende tot nu toe altijd dat de iPhones van het jaar daarvoor in prijs dalen. Maar we zijn bang dat het dit jaar anders is: in 2022 moet je eerder rekenen op een prijsverhoging bij de oudere modellen. En die komt misschien al ruim voordat de nieuwe iPhone in de winkel ligt. Het zou ieder moment kunnen gebeuren dat bijvoorbeeld de iPhone 13 duurder wordt – daarvoor zijn duidelijke signalen.

Vraag en aanbod

Volgens onze bronnen bij enkele mobiele providers ontstaat er op korte termijn een zorgwekkende schaarste aan iPhones. De tekorten zullen als eerste ontstaan bij de iPhone 13, maar ook andere modellen ontspringen de dans waarschijnlijk niet. Zoals het er nu naar uitziet, worden de tekorten in augustus het meest nijpend. Dit heeft mogelijk te maken met de lockdowns in China: daardoor is de productie van iPhone-onderdelen tijdelijk op een lager pitje komen te staan. Is de vraag hoger dan het aanbod, dan heeft dat natuurlijk gevolgen voor de prijs. Het is niet ondenkbaar dat Apple de prijzen tussentijds verhoogt.

Nu iPhone 13 kopen?

Was je van plan om rustig af te wachten omdat je denkt dat de iPhone 13 prijs daalt bij introductie van de iPhone 14? Reken er maar niet op. Wij denken dat het dit jaar verstandiger is om je aankoop niet uit te stellen, en nu al tot aankoop over te gaan. Er zijn op dit moment best mooie deals. De adviesprijs van Apple voor de reguliere iPhone 13 bedraagt € 909, maar bij veel winkels kun je hem nu voor veel minder kopen. Dit zijn op dit moment enkele mooie deals:

  • iPhone 13 voor € 829 bij Amazon (alleen de blauwe editie is in de aanbieding)
  • iPhone 13 voor € 849 bij Amac

Let op: prijzen en beschikbaarheid kunnen variëren.

Ook ‘oude’ MacBook Air M1 is duurder geworden


kooptip

Dat een prijsstijging plausibel is, blijkt uit het feit dat iets soortgelijks ook eerder al is gebeurd. Vorige week presenteerde Apple de MacBook Air M2. Bij de introductie van een nieuw model mag je onder normale omstandigheden dus verwachten dat het oude model goedkoper wordt. Maar je raadt het al: dit keer niet. Het vorige model dat nog steeds bij Apple te koop is, is juist duurder geworden, iets wat mogelijk te wijten is aan inflatie maar ook aan de schaarste van diverse onderdelen.. Je betaalt voor de MacBook Air M1 op dit moment een startprijs van € 1219, waar dat voorheen nog € 1129 was. Een prijsstijging van bijna 90 euro dus.