Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPad stylus test: 3 iPad-pennen met elkaar vergeleken

Auteur: iCreate
0 reacties
9,7-inch iPad Pro met toebehoren


Lees verder na de advertentie

De grote lompe pennen die op de markt kwamen na de lancering van de eerste iPad, waren niet direct een forse vooruitgang. De eerste stylus voor de iPad die wél redelijk aan de wensen van mensen voor het preciezere werk voldeed, was de Bamboo Fineline. Inmiddels heeft Bamboo een tweede versie op de markt en is de derde versie bijna uit. Een andere grote speler op de stylus pennen-markt is Adonit. We leggen deze twee serieuze opponenten naast de Apple Pencil en vergelijken de pennen voor de iPad met elkaar.

Bamboo Fineline 2Bamboo Fineline 2

Van de drie pennen die we hebben getest, heeft de Bamboo qua uiterlijk het meeste weg van een gewone pen. De stylus heeft een dopje zoals we gewend zijn van de aloude bic-pennen. Aan de andere kant peuter je de onderkant los en tref je de poort waar je hem mee kunt opladen. De aansluiting past niet op de Lightning-poort van de iPad, dus raak hem niet kwijt.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

De Bamboo is niet zwaar en ligt prima in de hand. Zodra we met de pen gaan tekenen of schrijven, valt hij wel een beetje tegen. De Bamboo presteert namelijk het best als je hem recht op de iPad houdt. Dit is niet de meest fijne schrijfhouding. Het gebeurt ook vaak dat de lijn getrokken wordt vlak naast waar je eigenlijk tekent. Ook de ‘handpalmdetectie’ valt tegen. Volgens de fabrikant zou je prima je hand kunnen laten rusten op de iPad als je schrijft of tekent. Indien de Bamboo in het spel zou zijn, zou de iPad alleen daarop reageren en niet op je rustende handpalm. Dit is niet het geval. Of althans: vaak niet.

Op een ander vlak scoort de Bamboo dan weer prima: de drukgevoeligheid. Dit houdt in dat de dikte van de getekende of geschreven lijn afhankelijk is van hoe hard je de pen op de iPad zet. Weinig tot geen druk levert een dun streepje, wat meer kracht zorgt voor een dikkere lijn. Daarnaast zijn we goed te spreken over de snelheid. Het verschil tussen de handeling en de weergave is maar nét waarneembaar met het blote oog.

De Bamboo Fineline 2 kost € 49,99.

Adonit PixelAdonit Pixel

De Adonit ziet er mooi uit. Verkrijgbaar in twee kleuren (en ook nog gecombineerd) wijkt hij uiterlijk ook af van de andere geteste modellen. Het opladen gaat via een plastic adapter(tje) waar je de magnetische onderkant van de pen in zet, en vervolgens is deze inplugbaar in je usb-poort. Een uurtje laden zorgt ervoor dat je vijftien uur vooruit kunt.

De stylus voelt aan alsof je een echte pen in je hand hebt – weliswaar wat zwaarder, maar dat is logisch: hij neemt iets meer mee in het binnenwerk dan alleen een dun inktpatroontje. De reactiesnelheid is ook in orde. Een kleine hapering her en der daargelaten, kan de Adonit wedijveren met de duurdere Pencil van Apple. De handpalmdetectie kan iets beter. Het compleet laten rusten of meebewegen van de handpalm zorgt er soms voor dat iets anders aangetikt wordt dan waar de pen staat. De drukgevoeligheid is daarentegen dik in orde. De Pixel voelt prima aan wanneer je wat meer druk zet voor een dikkere streep en weet ook keurig te filteren als je voor het dunnere lijntje gaat.

Waar de Bamboo één knopje heeft voor snelkoppelingen, heeft de Adonit er twee. Deze kun je zelf een gewenste functie toewijzen. Een groot voordeel ten opzichte van Apple’s Pencil is dat de stylus van Adonit ook op oudere iPads werkt – de Pencil werkt alleen op de iPad Pro.

De Adonit Pixel kost € 79,95.

Apple Pencil

Apple Pencil

Het is wellicht wat flauw, maar qua gebruiksgemak klopt de Apple Pencil de Bamboo en Adonit duidelijk. Hij is dan ook door Apple speciaal voor de iPad Pro ontwikkeld en is daarnaast het duurst. De reactiesnelheid is ongeëvenaard: hij geeft echt het gevoel dat je echt aan het tekenen bent en zeker met schrijven is dit een niet te onderschatten voordeel. Ook de hoek waarin je de Pencil op de iPad houdt en de felheid waarmee je op het scherm drukt, hebben een duidelijk effect op wat je op het scherm ziet – alsof je een potlood gebruikt.

De prettig in de hand liggende Pencil zorgt voor een meer dan uitstekende handpalmdetectie. Je laat de palm van je hand rusten op precies de manier zoals jezelf het liefste hebt, dat is geen enkel probleem. Het opladen gaat via een kleine plug die te voorschijn komt als je het dopje er aan de achterkant af haalt. Deze is wat langer gemaakt zodat hij ook in te pluggen is als er een hoesje om de iPad zit. Het is wel raadzaam om het dopje goed in het oog te houden, want je bent het zo kwijt.

De Pencil laadt in 15 seconden voldoende op om hem een half uur te gebruiken. Dat is fijn, maar het voorkomt niet dat het opladen een beetje link is; het oogt fragiel en met een iets te enthousiaste langsloop is het stekkertje zo krom. Het grootste nadeel van de Pencil is echter zijn beperkte inzet: hij is alleen bruikbaar op de iPad Pro’s. Op oude apparaten geeft de Pencil geen sjoege.

De Apple Pencil kost € 109