Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iPad Air of iPad mini: welke moet je kiezen?

Auteur: iCreate
2 reacties
iPad


Lees verder na de advertentie

Een iPad kopen was tot een paar jaar geleden niet zo ingewikkeld. Er was maar één formaat (9,7 inch), dus je moest alleen bepalen hoeveel GB opslagruimte je wilde en of je ook mobiel wilde internetten met simkaart. Daar is met de introductie van de iPad mini verandering in gekomen: kies je voor de kleinere 7,9-inch iPad mini of voor een iPad van het ‘normale’ formaat?

Dat Apple tegenwoordig vijf verschillende iPad-generaties in de winkel heeft liggen, helpt ook niet echt bij de keuze. Daarom zetten we in dit artikel de belangrijkste verschillen tussen alle iPad Air- en iPad mini-modellen op een rijtje.

iPad Air en iPad mini

iPad Air of iPad mini: formaat

Vooropgesteld: de voorkeur voor het formaat van een iPad is heel erg persoonlijk. Vóór de komst van de iPad mini vonden veel mensen een scherm van 9,7 inch prima om te lezen, surfen en foto’s te kijken. Dat blijkt nu echter ook prima te gaan op een kleinere iPad mini, die goedkoper is, een heel stuk lichter en gemakkelijk met één hand vastgehouden kan worden. Ben je van plan veel onderweg te zijn met je iPad en moet ‘ie makkelijk mee kunnen in je tas, dan is de iPad mini daar bij uitstek geschikt voor. Wordt de tablet vooral gebruikt voor thuis, dan speelt het aspect van draagbaarheid een minder grote rol en heb je met de iPad Air een mooi, groot scherm te pakken.


kooptip

Vind je het gewicht en de dikte echt belangrijk, dan is goed om te weten dat de iPad Air 2 18% dunner is dan zijn voorganger en met 6,1 mm echt ongelooflijk dun is. Daarmee is hij zelfs dunner dan de iPad mini 2 en 3, maar uiteraard door het formaat nog steeds wat zwaarder.

Hardware

De verschillen op hardwaregebied hangen vooral samen met de generatie iPad Air die je kiest. Als we de iPad Air (1) en iPad mini 2 en 3 naast elkaar leggen, is er onder de motorkap geen enkel verschil tussen de drie modellen behalve dat de iPad mini 3 over Touch ID beschikt en in het goud verkrijgbaar is. De hardware is verder identiek, al beschikken de iPad mini 2 en 3 wel over dezelfde resolutie maar dan op een kleiner scherm, wat dus leidt tot een hogere pixeldichtheid.

iPad Air 2

Neem je de iPad Air 2 mee in je overweging, dan zijn de verschillen groter. Die beschikt namelijk over een betere camera (8 megapixel) waarmee je ook Burst-foto’s en slowmotionvideo’s kunt maken. Ook is de processor een stuk sneller, zit er Touch ID en een barometer op, is hij in het goud verkrijgbaar en is het display voorzien van antireflectiecoating. Ook belangrijk: vanaf iOS 9 kun je alleen met de iPad Air 2 twee apps volledig functioneel naast elkaar gebruiken. Andere iPads ondersteunen wel split screen, maar dan blijft het beperkt tot een voorvertoning van de app.

Qua hardware en functionaliteiten is de iPad Air 2 dus de allerbeste iPad die je kunt krijgen, maar wel voor een meerprijs.

Prijzen

Want ook de prijs speelt natuurlijk mee in je overweging. De iPad Air 1 en iPad mini 3 kosten ongeveer hetzelfde, afhankelijk van de opslagruimte. Voor de iPad Air 2 moet je € 100 bijleggen. De iPad mini 2 is met een vanafprijs van € 299 een voordelige keus. De eerste iPad mini zit daar zelfs nog onder, maar dat model kunnen we niet aanraden (zie ‘Welke iPad mini kiezen?’). In onderstaand overzicht vind je de adviesprijzen die Apple hanteert:

  • iPad Air 2: vanaf € 499 voor alleen wifi, vanaf € 619 voor wifi + mobiel internet.
  • iPad Air en iPad mini 3: vanaf € 399 voor alleen wifi, vanaf € 519 voor wifi + mobiel internet.
  • iPad mini 2: vanaf € 299 voor alleen wifi, vanaf € 419 voor wifi + mobiel internet.
  • iPad mini (alleen 16 GB): € 249 voor alleen wifi, € 369 voor wifi + mobiel internet.

Welke iPad mini kiezen?

Inmiddels zijn er drie generaties van de iPad mini op de markt die allen nog verkocht worden door Apple. De eerste iPad mini is wellicht aantrekkelijk vanwege zijn prijs, maar alles behalve aan te raden. Allereerst beschikt hij niet over een Retina-display, waardoor het beeld echt een stuk minder mooi is. Onder de motorkap is het ook niet best. De A5-processor is afkomstig van de iPhone 4s en heeft het heel zwaar onder iOS 8. Dat betekent in de praktijk een ontzettend trage iPad. Ben je prijsbewust, leg dan € 50 bij voor de iPad mini 2, want dat is een in alle opzichten een enorme vooruitgang.

iPad mini 3

iPad mini 2 of iPad mini 3

De keuze tussen de iPad mini 2 en 3 kan niet erg moeilijk zijn omdat het simpelweg afhangt van Touch ID en de gouden uitvoering. Die vind je namelijk alleen op de iPad mini 3. Touch ID is erg fijn, maar op een iPad die vooral thuisligt, lang niet zo essentieel als op een iPhone. Ten slotte zit er nog een verschil in opslag. Kies je niet voor 16 GB en ga je een stapje hoger, dan kom je bij de iPad mini 3 gelijk op 64 GB (meerprijs: € 100) en bij de iPad mini 2 op 32 GB (meerprijs: € 50).

Conclusie

De keuze voor een kleine of grote iPad is vooral afhankelijk van wat je zelf gemakkelijk vindt qua formaat en handzaamheid. Kies je voor het grote iPad Air-model, dan kun je voor € 100 meer voor het allerbeste en -nieuwste kiezen (iPad Air 2), of geld besparen en nog steeds een erg goede iPad in huis halen (iPad Air 1). Lijkt de iPad mini je wel wat, dan moet je de iPad mini 1 links laten liggen en alleen een keuze maken tussen wel of geen Touch ID en een gouden behuizing. Die twee mogelijkheden vind je namelijk alleen op de iPad mini 3.

Nieuwe iPads worden in oktober 2015 verwacht, met grote kans op nog een derde, groter formaat: de iPad Pro.