Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Waarom je géén Magic Mouse met je Mac moet gebruiken

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties

Slank, stijlvol en minimalistisch: dat is de Magic Mouse. Toch knaagt er iets aan de elegante muis van Apple. In dit artikel leggen we uit waarom je de Magic Mouse beter niet kunt kopen.

Lees verder na de advertentie

Magic Mouse

Als je een Mac hebt, dan is de kans groot dat je een Magic Mouse hebt – of dat je er een overweegt te kopen. Bij de aanschaf van een iMac krijg je hem er zonder meerprijs bij. En toegegeven: hij is erg stijlvol. Hij is ook exact even diep als het Magic Keyboard, dus hij past er naadloos naast.

De Magic Mouse ondersteunt veeggebaren, dus je kunt ermee vegen en scrollen. Bovendien is hij draadloos en hij heeft een interne accu, dus batterijen zijn niet nodig.

Toch is de magische muis een accessoire dat je beter kunt vermijden. In dit artikel leggen we uit waarom je beter een andere muis kunt kiezen voor je Mac.

kooptip

Spier- en gewrichtsklachten

Lange uren achter je Mac kunnen met de Magic Mouse leiden tot polsklachten, want hij is allesbehalve gevormd naar de vorm van je hand. Hij is zo dun dat je hand bijna plat op het oppervlak ligt, wat leidt tot onnatuurlijke polsbewegingen en spanning in je handgewrichten. Je krijgt al bijna RSI als je naar de Magic Mouse kijkt.

Minder belastend voor de pols is het Magic Trackpad. Hierbij beweeg je meer vanuit je arm, dan alleen je pols. Hij geeft je meer bewegingsvrijheid en we zijn dol op alle Multi-Touch-bewegingen en Force Touch, waarmee je soepel door het macOS-systeem navigeert.

Echt ergonomisch is een trackpad echter ook niet. Nog steeds moet je de onderarm draaien om de hand op het trackpad te leggen, waardoor je arm in een onnatuurlijke stand plaatst.

Het beste wat je kunt doen? Leg je trackpad naast een ergonomische muis, die goed bij de vorm van je hand past. Of overweeg een trackball of verticale muis. De muis gebruik je voor algemene taken zoals scrollen en klikken, terwijl je met het Magic Trackpad alsnog profiteert van alle veegbewegingen in macOS.

Aan de onderkant opladen

De ergonomie is niet het enige twistpunt van de Magic Mouse. De Lightning-poort bevindt zich niet op de meest logische plek. Namelijk aan de onderkant, dus je moet de muis op z’n rug leggen om op te laden.

Heel vaak is dat niet nodig: met een volle accu (dit duurt zo’n twee uur opladen) kun je ongeveer een maand vooruit. Maar denk eens aan de momenten waarop je midden in een belangrijke taak zit en plotseling wordt onderbroken omdat je muis geen batterij meer heeft. Het is niet handig.

Bij andere draadloze muizen (of trackpads) werkt dat wat slimmer. Die kun je op een oplaadpad plaatsen of via een kabel aansluiten, zonder hem om te draaien.

Als het aan ons ligt, kun je de Magic Mouse dus beter niet kopen. De magische muis ziet er beeldschoon uit, maar lijkt haast niet bedoeld om gebruikt te worden. De Magic Trackpad is een betere keuze. En als je pols je lief is, vergezel je hem met een ergonomische muis.