Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Draagbare speaker kopen: welke moet je hebben?

Auteur: iCreate
2 reacties
Fugoo Style iPhone


Lees verder na de advertentie

In de vakantietijd zie je ze ineens overal opdoemen: draadloze speakers die compact genoeg zijn om gemakkelijk mee te nemen, maar wel voorzien in een fijn achtergrondmuziekje in het park, op het strand of bij de barbecue. Vrijwel alle grote audiofabrikanten hebben dergelijke (bluetooth) speakers in het assortiment, wat de keuze er niet bepaald gemakkelijker op maakt. Op de iCreate-redactie hebben we de afgelopen tijd verschillende modellen kunnen testen, die we nu eens op een rijtje hebben gezet.

Draagbare speaker kopen

Bij de aankoop van een draagbare (portable) speaker, al dan niet uitgerust met bluetooth, zijn een aantal zaken waar je op moet letten. Allereerst bepaalt je budget in welke prijscategorie je moet gaan zoeken, want de prijzen van dit soort speakers lopen uiteen van € 60 tot € 300. De grootte van het apparaat bepaalt natuurlijk de draagbaarheid, maar zegt niet in alle gevallen ook iets over de kwaliteit van het geluid. Verkijk je daar dus niet op. Ten slotte is het de vraag waar je de speaker wilt gaan gebruiken. Modellen die water- en stofbestendig zijn, komen namelijk goed van pas bij het zwembad of op het strand.

Energy Music Box Aquatic (iCreate 70)

Energy Music Box AquaticDe compacte Energy Music Box Aquatic is waterbestendig volgens de IP57-standaard, wat betekent dat je hem 30 minuten lang tot 1 meter diep kunt onderdompelen. Onderwater zul je natuurlijk niets van je muziek horen, maar bij het zwembad, op de waterfiets of zelfs in de douche is de waterbestendigheid best handig. Afspelen van muziek verloopt via bluetooth 4.0 of aux, maar bij dat laatste mag de speaker (of beter gezegd: de aux-ingang) niet nat worden. De batterij gaat makkelijk een hele dag mee.

Tot zover allemaal heel positief, maar van het geluid moet je niet te veel verwachten. De speakers zijn karig en zitten slechts aan één zijde, waardoor het geluid al snel blikkerig en weinig ruimtelijk klinkt. Qua volume moet je rekenen op een fijn achtergrondmuziekje voor een groepje vrienden, want een feestje gaat ‘ie niet trekken.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Geschikt voor: water; prijsbewuste en niet al te veeleisende gebruikers.

Prijs: € 59,90

Teufel Boomster (iCreate 67)

Teufel BoomsterDe Teufel Boomster is een behoorlijk forse speaker die gelukkig met een handvat komt om gemakkelijk mee te nemen. De interne batterij gaat 10 uur mee en kom je onverhoopt toch zonder stroom te zitten, dan kun je de accu vervangen door AA-batterijen – weliswaar met wat gepriegel. Net als de meeste andere speakers kun je muziek afspelen via bluetooth en aux. Daarnaast biedt de Boomster ook ‘ouderwetse’ fm-radio. Alle aansluitingspoorten zijn bedekt met een rubberen afsluiting zodat spetters of zand niet meteen de elektronica om zeep helpen.

Dus hoe klinkt de Boomster? Ons antwoord is ‘goed, maar niet fantastisch’. Het geluid had meer body mogen hebben en dat is ondanks dat je de sub zelf kunt instellen, niet heel gemakkelijk te verhelpen. Desondanks klinkt deze Teufel bij zowel laag als hoog volume prima en dat is over het algemeen gewoon wat je wil bij een draagbare speaker.

Geschikt voor: feestjes; gebruikers die volume willen in een draagbaar jasje.

Prijs: € 299,99

Fugoo Style (iCreate 65)

Fugoo StyleDe Fugoo Style is niet zomaar een draagbare bluetooth speaker, maar eentje waar je brute kracht op mag loslaten. Deze speaker bestaat uit een compact, maar superstevig speakerframe met vervangbare beschermhoezen. Bij Fugoo draait het namelijk om duurzaamheid. Dat wil zeggen dat douchen, ingraven in zand of van een meter hoog laten vallen geen enkel probleem is: deze speaker kan heel veel verdragen. En alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg is, zal de batterij je nogmaals verbazen: je iPhone is namelijk al vier keer leeg voordat de Fugoo (via micro-usb) eindelijk opgeladen moet worden.

Ook het geluid stelt niet teleur. Waar het bij de meeste speakers van dit formaat misgaat qua geluid, kan de Fugoo Style met gemak een klein feestje aan. De zes drivers rondom leveren een helder en gebalanceerd geluid. Alleen al daarvoor zou je de Fugoo moeten overwegen; het onverwoestbare frame krijg je er dan gratis bij.

Geschikt voor: werkelijk álle outdoor-condities; niet al te voorzichtige audiofielen.

Prijs: € 199,99

Energy Music Box BZ1 (iCreate 63)

Energy Music Box BZ1Hoe klein kun je het krijgen? De Energy Music Box BZ1 is zo compact (en goedkoop) dat we bij het uitpakken behoorlijk sceptisch waren. Wat blijkt, dit speakertje is vooral praktisch op je bureau, bijvoorbeeld tijdens het (huis)werk. Ook de BZ1 werkt via bluetooth of aux en wordt opgeladen met usb. Gesprekken op je iPhone kun je eventueel aannemen dankzij de ingebouwde microfoon. Op een laag geluidsniveau klinkt hij best wel lekker en resoneert het geluid mooi op het bureau. Hogere volumes zijn minder prettig, maar voor deze prijs kun je dat ook niet echt verwachten.

Geschikt voor: je bureau; koopjesjagers.

Prijs: € 22,90

WOOFit (iCreate 61)

WOOFitNog zo’n klein doosje, de WOOFit. Erg modern oogt hij niet en de vier plastic knopjes aan de zijkant zien er behoorlijk goedkoop uit. Ook deze speaker sluit je aan via bluetooth of aux, dat heel eenvoudig gaat. Tot zover niets bijzonders, tot we het geluid hoorden … wonderlijk hoeveel sound er uit een kokertje ter grootte van het kleinste blikje doperwten van Bonduelle kan komen. Zelfs de basklanken zijn opmerkelijk vol. Nee, je gaat hem niet in je huiskamer zetten om dienst te laten dien als primaire geluidsbron, maar als speakertje op de slaapkamer, het balkon, om mee te nemen op vakantie of bij een dagje op het strand is de WOOFit meer dan prima.

Geschikt voor: thuis of erop uit; gebruikers die goed geluid zoeken voor een lage prijs.

Prijs: € 69,95

Nyne Bass (iCreate 60)

Nyne BassEen broodtrommel met een groot opbergvak? Nee, het is de Nyne Bass, een relatief compacte speaker met – weinig verrassend – bluetooth, aux-ingang en interne accu. Ben je muziek aan het luisteren en word je gebeld, dan biedt Nyne de mogelijkheid om binnenkomende gesprekken aan te nemen en te telefoneren via de speaker. Na je gesprek wordt het liedje gewoon hervat alsof er niets gebeurd is. De behuizing is stevig en zal een tripje gemakkelijk overleven.

Ondanks dat het een 2.1-set betreft met actieve drivers en subwoofer, doet het geluid de naam ‘Bass’ geen eer aan. Ergens diep onderin zit wel wat bas, maar je muziek mist heel veel body door het gebrek aan lage tonen. Bij alle muziekgenres klinkt de Nyne Bass helaas erg ielig en door het gebrek aan equalizer-mogelijkheden valt daar weinig aan te doen. Echt slecht klinkt deze speaker ook niet, maar het gebrek aan laag is opvallend en zeker teleurstellend gezien de naam.

Geschikt voor: straat of thuis; luisteraars die weinig waarde hechten aan vol (bas)geluid.

Prijs: € 179,95

JBL Pulse (iCreate 55)

JBL PulseDe handzame JBL Pulse levert niet alleen het geluid voor een feestje, maar is ook een discolamp. Rondom bestaat deze speaker namelijk uit een led-display, waarop allerlei kleurenpatronen kunnen worden getoond. Deze reageren op de muziek die wordt afgespeeld; de intensiteit en kleuren kunnen nog aangepast worden. Om het af te maken heeft de JBL Pulse een accu en ondersteuning voor bluetooth. Alle benodigde ingrediënten voor een goed feestje, zou je denken.

Helaas is het geluid dat uit de Pulse komt, niet zo spectaculair als het licht dat hij geeft. Er komt best wel wat volume uit, maar wil je er een feestje op bouwen (toch de bedoeling van deze speaker), dan zal iedereen stil moeten zijn. Ook de balans is ver te zoeken door een gebrek aan laag. Het gevolg is dat je deze disco-speaker eerder zult gebruiken bij niet-feestjes dan wel-feestjes.

Geschikt voor: alle andere activiteiten dan feestjes; mensen die op zoek zijn naar een fancy gadget.

Prijs: € 159