Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apple Watch SE vs. Series 7: wat zijn de verschillen?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Apple Watch SE vs. Series 7:


Lees verder na de advertentie

Bij Apple kun je op dit moment kiezen uit drie Apple Watch-modellen. De Apple Watch 3, de Apple Watch SE en de Apple Watch Series 7. De Apple Watch 3 (uit 2017) begint inmiddels een tikkeltje gedateerd te raken. Twijfel je tussen de twee nieuwere modellen? Wij brengen de zes belangrijkste verschillen tussen de Apple Watch SE en de Apple Watch Series 7 voor je in kaart.

Apple Watch SE vs. Series 7:

Apple Watch SE vs. Series 7: wat zijn de verschillen?

De Apple Watch Series 7 (uit 2021) is Apple’s nieuwste model en daarmee zonder meer de beste Apple Watch – maar ook de duurste. De Apple Watch SE (uit 2020) is een jaartje ouder, en was een ‘special edition’ van de (niet meer bij Apple verkrijgbare) Series 6. Bij verschijnen was het al een uitgeklede versie. We kunnen dus al meteen zeggen dat je met de SE wat functies mist. De vraag is: hoe erg is dat? Want het zou heel goed kunnen dat die functies voor jou totaal niet relevant zijn. En je bespaart flink wat euro’s.

1) Schermformaat

Apple Watch SE vs. Series 7: schermen vergelijken


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

De Apple Watch SE is beschikbaar in twee maten: 40 of 44 mm. De Apple Watch Series 7 is er ook in twee maten: 41 en 45 mm. Maakt die ene millimeter nou zoveel uit? Misschien toch meer dan je denkt. De Series 7 is niet alleen groter, de randen zijn ook smaller: 1,7 mm in plaats van 3 mm. Het schermt loopt bij de Series 7 dus veel verder richting de randen waardoor je in verhouding nóg meer scherm hebt. Je hebt bijna twintig procent meer schermruimte dan bij de SE.

2) Always-on

Het scherm van de Apple Watch Series 7 staat altijd aan. Ook als het scherm niet actief is, is bijvoorbeeld altijd de tijd afleesbaar. Bij de Apple Watch SE moet je het scherm eerst activeren, anders staat het op zwart. Dat activeren gaat bijna vanzelf, het scherm komt al tot leven als je je pols beweegt. Je kunt ook op het scherm tikken of aan de kroon draaien.

3) Gezondheidsfuncties

De Apple Watch krijgt steeds meer gezondheidsfuncties, maar bij de SE heeft Apple hierop duidelijk beknibbeld. Zo heeft dit horloge geen Ecg-sensor: je kunt er dus geen hartfilmpjes mee maken. Ook de Saturatie-app, waarmee je het zuurstofgehalte in het bloed meet, moet je missen op de SE.

De meest toegankelijke gezondheidsfuncties zijn overigens wél present op de SE. Zo krijg je waarschuwingen bij een te hoge, te lage of onregelmatige hartslag. De Geluid-app meldt het als je omgevingsgeluid te hard is. En met SOS-noodmelding en valdetectie kun je automatisch de hulpdiensten waarschuwen mocht je die nodig hebben.

4) Design en materiaal

Apple Watch Cellular review

De Apple Watch SE ziet eruit zoals heel veel andere Apple Watch-modellen. Het scherm is een beetje hoekig en heeft wat bredere randen. Voor de Apple Watch Series 7 heeft Apple een nieuw ontwerp: het klokje is wat ronder van vorm. Het glas op de voorkant is anders vormgegeven, waardoor het sterker is dan bij andere Apple Watch-modellen.

Beide horloges zijn verkrijgbaar in aluminium, bij de Series 7 heb je ook nog de keuze voor een rvs uitvoering. Qua kleuren is de SE bescheiden: hij is verkrijgbaar in zilver, spacegrijs en goud. De Apple Watch Series 7 is er in sterrenlicht, middernacht, groen, blauw en rood. Kies je voor rvs? Dan zijn zilver, grafiet en goud je opties.

5) Batterij

Bij zowel de Apple Watch SE als de Series 7 gaat de batterij zo’n 18 uur mee. Voor de Series 7 is dat best een prestatie, omdat deze een scherm heeft dat altijd aan staat en wat dus constant energie slurpt. Die 18 uur zijn voor de meeste mensen voldoende om de dag mee door te komen.

Nieuw bij de Apple Watch Series 7 is snelladen: hiermee kun je tot 33 procent sneller opladen. Wil je ’s nachts je slaap monitoren, dan heeft de Series 7 genoeg aan 8 minuten opladen om de nacht mee door te komen.

6) Chip

De Apple Watch SE heeft een wat oudere chip: een S5-chip die voor het eerst gebruikt werd in de Series 5. De Apple Watch Series 7 heeft een nieuwere chip, namelijk een S7. Die heeft tot 20 procent snellere prestaties dan de S5-chip.

In dagelijks gebruik merk je dit verschil niet echt. Zo enorm veel geheugen vretende dingen doe je doorgaans niet op je Watch. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat Apple de S7 langer van watchOS-updates zal voorzien dan de S5. Hij is dus wat meer toekomstproof. We verwachten trouwens dat de SE desondanks nog lang geüpdatet wordt. De Series 3 stamt uit 2017 en krijgt ook nog altijd updates.

Apple Watch SE vs. Series 7: conclusie

De Apple Watch SE heeft dus minder uitgebreide functies dan de Apple Watch Series 7 en dat is duidelijk terug te zien in de prijs. De vanaf-prijs van de Apple Watch Series 7 is € 429. De Apple Watch SE is er vanaf € 299.

Eigenlijk zijn er twee écht grote verschillen tussen de Apple Watch SE vs. Series 7. De Series 7 heeft een scherm dat altijd aan staat en is uitgerust met wat uitgebreidere gezondheidsfuncties – de ecg en de saturatiemeter. Bij de SE mis je deze zaken, maar hij is dan ook een stuk goedkoper. De vraag die je jezelf moet stellen: vind je die extra functies de moeite waard, of kun je ook prima zonder?

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!