Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Deze Apple AirTag-alternatieven zijn veel goedkoper

Auteur: Koen van Ekeren
4 reacties
AirTag alternatieven

De Apple AirTag is een geweldige gadget. Het is de populairste tracker om je sleutelbos, tas, fiets – of wat maar ook waardevol voor je is – terug te vinden. Hij is alleen niet zo goedkoop. Gelukkig is het niet de enige tracker en zijn er een paar goede AirTag-alternatieven.

Lees verder na de advertentie

Waar moet ik op letten bij een AirTag-alternatief?

Een Apple AirTag kost zo’n 38 euro per stuk. Dat is veel geld, maar er zijn genoeg vergelijkbare trackers die bijna hetzelfde doen. Heb je een iPhone, dan is het belangrijk om te letten of het apparaatje ondersteuning heeft voor de Zoek mijn-app van Apple. Dit staat aangegeven op de doos, of vermeld in de productbeschrijving.

Met ondersteuning van ‘Zoek mijn’ maakt de tracker – net als de AirTag – gebruik van het netwerk van miljoenen Apple-apparaten om de locatie te bepalen. Apparaten die zich in de buurt bevinden sturen de locatie anoniem door, zodat je de live locatie kunt blijven zien in de Zoek mijn-app. Ook als je zoekgeraakte item zich op honderden kilometers bevindt.

Een ander voordeel van Zoek mijn-ondersteuning is dat je profiteert van dezelfde voordelen als met een AirTag. Je kunt je apparaatje makkelijk terugvinden op de kaart in de Zoek mijn-app, een geluid laten afspelen, een bericht achterlaten voor de vinder of je apparaatje als verloren opgeven.

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

AirTag-alternatieven

Hieronder bespreken we onze favoriete AirTag-alternatieven en noemen we de voor- en nadelen.

1. Aiyato: een van de goedkoopste AirTag-alternatieven

De Aiyato tracker (€ 17,95) is een van de goedkoopste AirTag-alternatieven op de markt en te koop bij Bol.com. De tracker is ruim de helft goedkoper en werkt met het Zoek mijn-netwerk van Apple. Met zijn formaat van 5 bij 2,8 centimeter is hij klein van stuk en dankzij de uitsparing bevestig je hem gemakkelijk aan je sleutelbos.

Net zoals de AirTag heeft hij een knoopcelbatterij (CR2032) die je eenvoudig kunt vervangen. De batterij gaat zo’n 8 tot 12 maanden mee.

2. Nedis KeyFinder

De Nedis Keyfinder (€ 39,99) is nog zo’n voordelig AirTag-alternatief. Die is vooral betaalbaar als je er meerdere koopt: voor de prijs van één AirTag koop je bijna drie Nedis Keyfinders. Dankzij het gaatje en het meegeleverde montagetouwtje bevestig je hem gemakkelijk aan bijvoorbeeld je sleutelbos of tas, en het piepje is luid genoeg om te weten in welke jaszak of tas de sleutels nu weer verstopt zitten.

Ook de Nedis Keyfindere heeft een knoopcelbatterij (CR2032). Qua ontwerp is hij niet zo stijlvol als de AirTag van Apple, maar als je hem wegstopt in je tas, auto of portemonnee, zie je daar toch niets van.

3. Tile Mate: beste AirTag-alternatief voor Android

Ook Tile is een interessantste optie, overigens ook voor Android-gebruikers. Wat Tile uniek maakt is het netwerk van miljoenen trackers, dat samenwerkt om jouw zoekgeraakte spullen terug te vinden. Dit werkt vergelijkbaar met het Zoek mijn-netwerk van Apple. Komt een andere Tile-object in de buurt van jouw verloren jas of portemonnee, dan wordt de locatie anoniem doorgegeven. Zo weet jij waar je ongeveer moet zoeken.

Ondersteuning van het Zoek mijn-netwerk is er niet, dus je moet wel de Tile-app installeren. De tracker is er in allerlei vormen en maten. De Tile Mate is geschikt voor je sleutelbos, de Tile Slim voor je portemonnee en de Tile Sticker kan op allerlei voorwerpen worden geplakt, zoals een afstandsbediening. Bekijk ze allemaal in ons Tile Koopadvies.

4. Calex Smart Tag: iets duurder, iets chiquer

De Calex Smart Tag (€ 19,99) is een andere bluetooth-tracker die samenwerkt met het Zoek mijn-netwerk van Apple. Een extra app installeren hoeft niet: je gaat in de Zoek mijn-app naar ‘Objecten’, tikt op de plus-knop en kiest voor ‘Voeg ander object toe’. Hij is nauwelijks duurder dan de trackers van Aiyto en Nedis, maar ziet er door zijn zwarte kleur en kunststof behuizing wel chiquer uit.

5. Smarttag 2: de beste voor Samsung-toestellen

SmartTag 2

Zoek je een tracker voor iemand met een Samsung-toestel, dan is de Samsung SmartTag de beste optie. Ideaal is dat de tag werkt met de Ultra Wideband-technologie, waardoor je je verloren object zeer nauwkeurig kunt vinden. Via de optie ‘Zoek dichtbij’ in de SmartThings-app wijst de app je de weg, waarbij de signaalsterkte wordt getoond. Hoe sterker het signaal, hoe dichterbij je bent.

Op dit moment is de SmartTag bij GSMpunt dankzij een Black Friday-aanbieding veel voordeliger geprijsd. Voor vier tags betaal je 79,95 euro, dus zo’n twintig euro per stuk.

6. Eufy SmartTrack: meest duurzaam

Van alle trackers met Zoek mijn-ondersteuning is de Eufy SmartTrack (€ 50,49 voor twee trackers) degene die het beste tegen een stootje kan. Hij is waterbestendig, dus hij kan ook een tijdje in de regen overleven. De tracker is ook geschikt voor Android, dus je zit niet vast aan het ecosysteem van Apple.

Handig is dat je de locatie ook gemakkelijk deelt met Android-gebruikers. Dit doe je met de Eufy Security-app. Wil je een locatie met een Apple-gebruiker delen, dan kan dat zoals andere trackers met Zoek mijn-ondersteuning in de app van Apple. Daar tik je bij ‘Objecten’ op je tracker en kies je onder ‘Deel dit object’ voor ‘Voeg persoon toe’.

7. AirTag Kruidvat: Smart Finder

Ook bij Kruidvat is een AirTag-alternatief te koop: de Smart Finder (€ 9,99).Het is misschien wel de goedkoopste tracker die overweg kan met het Zoek mijn-netwerk van iOS.

Maar: goedkoop is vaak duurkoop. De ervaring leert dat de Zoek mijn-app de Smart Finder van Kruidvat niet altijd kan vinden. Wij kochten er twee, met één werkte het verbinden wel, met de ander niet. Uit de reviews op Kruidvat.nl blijken we niet de enige te zijn met dit probleem. Niet echt een aanrader dus, maar als het werkt, dan is de Smart Finder de goedkoopste optie.

Of toch de Apple AirTag?

De AirTag van Apple is dan wel de duurste, maar ook de beste tracker die je kunt kopen. Met Precision Finding heeft hij ook een functie die je bij andere trackers niet krijgt. Die gebruikt de Ultra Widebandchip in de iPhone (iPhone 11 of nieuwer) om je op de centimeter nauwkeurig te vertellen hoe ver en in welke richting je AirTag is. Apple noemt het ‘gps, maar dan op huiskamerschaal’.

Bij Apple kost de AirTag 39 euro, maar bij sommige online winkels ben je voordeliger uit. Bekijk de onderstaande prijsvergelijker om de laagste actuele prijzen te zien: