Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Dit zijn de beste compleet draadloze AirPods alternatieven

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
nieuwe AirPods 2


Lees verder na de advertentie

Ongeveer anderhalf jaar geleden bracht Apple de AirPods uit. Deze oortjes hebben helemaal geen kabel meer, noch tussen elkaar, noch naar de geluidsbron. In het begin zag het er misschien een beetje gek uit, maar inmiddels zijn we wel gewend aan de uitstekende tandenborstels uit je oren. Bovendien zijn de AirPods een groot succes.

AirPods alternatieven: compleet draadloos

Als Apple iets nieuws maakt, dan duurt het doorgaans niet lang voordat de concurrentie volgt met soortgelijke producten. Daarom vonden wij het hoog tijd voor een vergelijkende test. Wat zijn je opties als je niet per se de AirPods wilt, ze niet goed in je oren passen of je vindt dat het geluid tegenvalt, maar je wel helemaal van de kabels af wilt? In deze test nemen we vijf AirPods alternatieven onder de loep: de draadloze oortjes van Jabra, Bragi, Avanca, Samsung en Sony het op tegen de AirPods.

Samsung Gear IconX: leuk totaalpakket … maar niet voor de iPhone


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

De Samsung Gear IconX was de eerste grote concurrent van de AirPods en kwam zelfs iets eerder uit. Wij testen de nieuwe 2018-uitvoering. Om de Gears op te laden berg je ze op in de meegeleverde case met usb-c en eigen accu. De case kan de oordopjes ongeveer drie keer volledig opladen; op een acculading houden ze het ongeveer vier uur vol.

Wat de sound betreft zijn de Gears erg onopvallend: er zijn geen echte highlights, maar ook geen grote missers. Wel schermen de oordopjes de meeste geluiden van buiten af en zitten ze aangenaam en vast genoeg om ermee te sporten. Dankzij mee geleverde kussentjes en minibeugeltjes kun je ze bovendien goed aanpassen aan jouw oren.

Samsung Gear IconX

De Gears hebben ook aanvullende fitnessfuncties, maar die werken alleen als je de dopjes met een recent Samsung-toestel koppelt. iOS-apparaten (en andere Androids) kun je uiteraard ook koppelen, maar dan mis je dus een stukje functionaliteit. Wat je op een iPhone ook mist, is de mogelijkheid om muziek op te slaan op de 4GB grote interne opslag zodat je zonder telefoon muziek kunt af spelen.

Al met al is de GearIconX alleen een aanrader voor bezitters van een Samsung-toestel. Voor de rest bieden ze te weinig voor de hoge prijs.

Samsung Gear IconX is te koop bij onder meer Coolblue en de adviesprijs is € 229.

Sony WF-1000X: het niet-Apple-alternatief

https://youtu.be/kxRXwkVWmBE

Het goede nieuws? De Sony WF-1000X heeft een unieke functie in dit rijtje draadloze koptelefoons: hij ondersteunt Active Noise Cancelling (ANC). Het slechte nieuws? Deze functie heeft bijna geen effect. Deze filtert namelijk maar een klein deel van de omgevingsgeluiden weg en veroorzaakt zelf een heel licht waarneembaar piepje. Noch verkeersgeluiden noch spraak wordt effectief geblokkeerd. Omdat de Sony’s uit je oren steken, vangen ze helaas veel wind op die je goed hoort. Ook daarvoor biedt de ANC geen soelaas. Wat de algehele geluidskwaliteit betreft, overtuigen de Sony’s echter: de diepe bassen bevallen net zo goed als de heldere hoge tonen. De stevige metalen oortjes in zwart of goud zien er daarnaast chic uit. Wat ons betreft zijn dit na de AirPods de mooiste draadloze oordopjes.

Sony WF-1000X

Een minpunt is de accu: tijdens onze accutest hielden de Sony’s het slechts 2,7 uur vol, met de oplaadcase laad je ze twee keer helemaal op. Het gebruikscomfort zit wel snor: zelfs na urenlang dragen doen ze geen pijn in je oren. Naast de gebruikelijke siliconen oorkussens komen de oortjes met kussens van schuim. Deze zitten lekkerder, maar de oordopjes zijn dan gevoeliger voor sterke beweging en vallen sneller uit. De meegeleverde minibeugels helpen daar nauwelijks bij.

Sony WF-1000X is te koop bij onder meer MediaMarkt en de adviesprijs is € 220.

Bragi The Dash Pro: te veel van het goede

The Dash Pro van Bragi zijn de meest uitgebreide oortjes uit deze test. De forse dopjes meten bewegingen en hartslag en herkennen of je loopt, fietst of zwemt. Een net zo uitgebreide app slaat de verzamelde gegevens op.

The Dash Pro herkent tikken en vegen met je vinger. Je kunt zelfs op je wang tikken en zelf kiezen wat er dan gebeurt. Je kunt de oortjes ook met hoofdbewegingen bedienen, met het zogeheten 4D-menu. Je opent het door een knikje met je hoofd. Vervolgens kies je menu-items door je hoofd naar links en rechts te draaien. Tot zover de theorie. In de praktijk kun je alle automatische herkenningen en hoofdgebaren beter uitschakelen. Bij de test in de fitness-studio startten de oortjes steeds Siri,
openden ze ongewild het 4D-menu en meenden ze tijdens de training met apparaten zwem- en loopbewegingen te herkennen. Gek genoeg werkte die herkenning op de loopband dan juist weer niet.

Bragi The Dash Pro

Sinds een update kun je ook Amazon Alexa met de oortelefoons gebruiken, zonder extra apps. Op het 4 GB grote interne geheugen kun je muziek opslaan en die vervolgens afspelen zonder iPhone. Qua geluidskwaliteit zit The Dash Pro in het middenveld van deze test. De bas is bescheiden en hoge tonen zijn wat schril. De oplaadcase heeft met afstand de grootste accu, maar is ook het zwaarst en zo groot dat je hem eigenlijk niet in je broekzak wilt dragen. The Dash Pro probeert alles te kunnen, maar slaagt nergens echt in.

Bragi The Dash Pro is te koop bij onder meer DealExtreme en de adviesprijs is € 349.

Avanca Minim True Wireless Earbuds: de prijs-kwaliteit-winnaar

Bij deze Nederlandse concurrent van de AirPods zijn we onder de indruk van het subtiele uiterlijk en het in-ear-design dat beter in je gehoorgang blijft zitten. De geluidskwaliteit is vergelijkbaar met de AirPods, al valt de bas in een directe vergelijking wat tegen. Ook de accuduur komt in de buurt van de AirPods. De stevige case laadt de Minims in 1,5 uur op, daarna heb je 4 uur muziek – samen bieden ze 12 uur muziek.

Het minst vinden we het wat omslachtige koppelen (maar daar hebben meer oordopjes in deze test last van) en de bediening met knopjes op de oortjes. Die moet je namelijk best hard indrukken en dat doet pijn in je oren.

Avanca Minim True Wireless

De Minims scoren wat minder punten dan de AirPods; in vergelijking met de andere oordopjes uit deze test zijn ze een goede middenmoter. Maar ze hebben één supergroot voordeel: ze zijn veruit het goedkoopste. Voor net geen honderd euro krijg je prima draadloze oordopjes die het zelfs tegen de duurdere modellen kunnen opnemen.

Avanca Minim True Wireless Earbuds zijn te koop bij onder meer Bol.com en de adviesprijs is € 99.

Jabra Elite Sport: perfect voor het sporten

De Jabra Elite Sport is speciaal gemaakt om ermee te gaan sporten. De oortjes vallen relatief groot uit en vullen een groot deel van je oorschelp. Om ervoor te zorgen dat de dopjes ook bij intensieve bewegingen niet uit je oor vallen, levert Jabra kleine rubberen hoorntjes mee in verschillende formaten. Die draai je dan met de oortjes in je oorschelp. Dat vergt enige gewenning, maar ze blijven wel bijzonder goed zitten. Helaas kunnen ze, afhankelijk van je oorvorm, wel pijnlijk worden. Zelfs met de kleinste versie hielden we het niet langer dan twee uur vol. Als je de bedieningsknoppen op de behuizing gebruikt, voer je de pijnlijke druk op de oorschelp nog op.

Jabra Elite Sport

Het voordeel van de forse behuizing is dat elk dopje genoeg ruimte heeft voor twee knoppen: op de linker voor harder en zachter en op de rechter voor play/pause en andere functies. De bassen zijn niet erg diep, maar over het geheel leveren de oortjes een detailrijk en helder geluid. In de ‘HearThrough’-modus geven de oortjes door een microfoon opgevangen geluiden van buiten door.

Als extra zijn er een hartslagmeter en bewegingssensor ingebouwd. Met de Jabra Sport-app kun je deze gegevens meten en analyseren. De Elite Sport houden het meer dan vijf uur vol op een acculading en hebben daarmee het beste uithoudingsvermogen uit de test.

Jabra Elite Sport is te koop bij onder meer Coolblue en de adviesprijs is € 249,99.

Apple AirPods: tóch de winnaar

Sinds de release in december 2016 zijn we verknocht aan onze AirPods. Het grootste voordeel is het gebruiksgemak, vooral als je ze met andere Apple-apparaten gebruikt. Koppelen is bijzonder snel gebeurd (dankzij Apple’s W1-chip) en zodra je in het vervolg de AirPods in je oren steekt, zijn ze verbonden en stuurt je iPhone het geluid naar de oortjes. Dankzij iCloud verschijnen de AirPods ook meteen als bluetooth-koptelefoon op al je andere Apple-apparaten. Met een dubbele tik op de rechter of linker AirPod activeer je Siri of skip je nummers.

AirPods

Het geluid is vergelijkbaar met dat van de bedrade EarPods, met krachtige, uitgesproken bassen en goed verstaanbare stemmen. Ten opzichte van de bedrade broer hebben de AirPods nog een tikje meer dynamiek. Ondanks dat Apple niet voor een traditioneel in-ear-ontwerp heeft gekozen, klinken de AirPods beter dan de concurrenten uit deze test. Een klein probleempje van de bouwvorm is echter dat bijna al het omgevingsgeluid ongefilterd doorkomt en mensen in je omgeving bij hoog volume mee mogen ‘genieten’ van je muziek.

Erger is dat de AirPods niet bij iedereen goed passen en uit de oren vallen. Er zijn geen aanpassingsmogelijkheden in de vorm van opzetrubbertjes. De AirPods passen goed – of niet. De AirPods zijn een uitstekend totaalpakket voor mensen die op zoek zijn naar draadloze oortjes. In vergelijking met de concurrenten hebben ze het beste geluid en werken ze perfect samen met andere Apple-apparaten. Bovendien zijn de AirPods bijna de goedkoopste optie in deze test. Dat kunnen we niet vaak schrijven!

De AirPods zijn te koop bij onder meer Coolblue en de adviesprijs is € 179.

Deze test stond ook in iCreate 95.