Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

9,7-inch iPad Pro of iPad Air 2: welke moet je kiezen?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
9,7-inch iPad Pro met toebehoren


Lees verder na de advertentie

In het iPad-universum is al lang geen sprake meer van one-size-fits-all, je hebt keuze uit drie maatjes. Naast small (iPad mini, 7,9 inch) en medium (iPad Air, 9,7 inch) is er sinds eind vorig jaar ook een iPad in maat L: de iPad Pro met een scherm van 12,9 inch. Naast dit grote iPad-nieuws was er vorig jaar ook nog iPad mini-nieuws, maar rondom het middelmaatje iPad bleef het stil. De laatste M – de iPad Air 2 – verscheen eind 2014 en lange tijd vroeg de wereld zich af waar de iPad Air 3 nou bleef. Tijdens de keynote op 21 maart werd het duidelijk: die komt er niet. In plaats daarvan onthulde Apple een iPad Pro in deze tussenmaat. Voortaan heb je de keuze uit twee M’etjes: de iPad Air 2 en de 9,7-inch iPad Pro.

iPad Pro alle kleuren

De iPad Air en de 9,7-inch iPad Pro lijken op elkaar

Als je voor het eerst een 9,7-inch iPad Pro in handen hebt, zou je je haast vergissen. Hij lijkt qua uiterlijk ongelooflijk veel op de iPad Air. Beide iPads hebben hetzelfde formaat: 240 millimeter hoog, 169,5 millimeter breed en 6,1 millimeter dik. Het gewicht is ook identiek: 444 gram schoon aan de haak, als je een model met wifi en mobiel internet kiest. De behuizing is in beide gevallen van aluminium. De iPad Pro is verkrijgbaar in roségoud, een kleur die we nog niet eerder zagen in het iPad-assortiment. Maar kies je voor bijvoorbeeld een bescheiden zilveren kleurtje, dan valt daaruit ook niet af te leiden dat het om de nieuwe iPad Pro gaat.

Ga je echter met de iPad Pro aan de slag, dan merk je het meteen: deze iPad is een Pro vermomd als een Air. Maar wat zijn nu eigenlijk de meest in het oog springende verschillen?

1. Niet-reflecterend True Tone-display


kooptip

Het scherm van de kleine iPad Pro heeft een resolutie van 2048 bij 1536 pixels, wederom net zoals de iPad Air 2. Maar daar houden de overeenkomsten dan ook op. Je ziet het verschil al als je de Pro voor de allereerste keer aanzet; het beeld lijkt vanuit een bepaalde hoek papier-achtig. Het Apple-logo verschijnt, alles op het scherm is nog in wit- en grijstinten en het geheel roept associaties op met het e-inkscherm van een e-reader.

Het is het helderste en minst spiegelende scherm tot nu toe en de kleurverzadiging is tot 25 procent hoger ten opzichte van andere iPads. Compleet nieuw is het True Tone-display: in de iPad zitten sensoren die de kleurtemperatuur van de omgeving meten en daar het scherm op aanpassen, zodat bijvoorbeeld wit ook écht wit lijkt, of je het nu ziet bij sfeervol kaarslicht of onder een klinische tl-buis. Met al deze punten overtreft de kleine iPad Pro zelfs zijn grotere broer!

9,7-inch iPad Pro met True Tone-scherm

Is dit dan ein-de-lijk een iPad die in fel zonlicht prima leesbaar is? Helaas, de e-reader wint het op dit vlak. Wanneer de zon achter de wolken kruipt, is het scherm overigens wél behoorlijk goed leesbaar aan de tuintafel. Houd er de iPad Air 2 naast en je ziet het meteen: het scherm van de nieuwe iPad Pro is veel duidelijker. De kleuren zijn beter zichtbaar en het scherm reflecteert een stuk minder. Mijn oude iPad kan ik zo ongeveer als spiegel gebruiken in de buitenlucht, dat is met de Pro niet meer het geval. Maar deze zomer met de iPad Pro in de zon op het strand, nee, dát gaat niet gebeuren.

2. Miniatuur entertainment-systeem met 4 speakers

9,7 inch iPad Pro

Van dat heldere scherm heb je natuurlijk ook profijt als je gamet of een film kijkt. Wat je bioscoop- en game-beleving daarnaast ten goede komt, is het geluid. Ook dit valt je bij de allereerste kennismaking misschien niet op, maar de kleine iPad Pro heeft maar liefst vier speakers, één op iedere hoek van het apparaat, zoals ook op de grotere iPad Pro het geval is. De bovenste speakers zorgen voor de hoge tonen. Draai je de iPad, dan wisselen de luidsprekers met het grootste gemak van rol. Zelfs de epische muziekjes aan het begin van films klinken als … epische muziekjes. Je ziet de iPad, je hoort het geluid dat synchroon loopt met het beeld en denkt: komt die bak herrie uit dat apparaatje of staat er ergens verderop misschien een speaker verstopt?

3. Betere camera dan welke iPad dan ook

De iPad Pro heeft een betere camera dan welke iPad dan ook. Voor de selfies-liefhebbers is er een 5-megapixel FaceTime-camera met Retina Flash: het scherm doet hierbij dienst als flitser. Aan de achterkant vind je een 12-megapixel iSight-camera met daarbij een True Tone-flitser die ervoor moet zorgen dat we ’s avonds niet als hologige zombies op de foto staan. Het is voor het eerst dat een flitser zijn weg heeft weten te vinden naar de iPad.Camerabult iPad Pro

Kraakheldere foto’s, 4K video’s en slowmotionfilms met 240 beelden per seconde: het kan allemaal. De vraag is echter of je van al die mogelijkheden gebruik gaat maken, want met de iPad als camera loop je toch een beetje voor joker. Het voelt raar om met zo’n gevaarte te fotograferen, tot nu toe heb ik dat alleen maar Amerikaanse toeristen zien doen, van het type ‘kijk mij eens pronken met mijn Apple’. Onhandig is het ook: zo’n logge iPad moet je met beide handen vasthouden om een kiekje te schieten en het risico dat het ding uit je handen klettert is niet onbestaand. Tegelijkertijd is die logheid een pre, want je ziet op het scherm direct hoe je foto uit de verf gaat komen, veel beter dan op welke iPhone dan ook. Als je de foto’s terugkijkt, wacht je nog een prettige verrassing: de iPad Pro maakt net zoals de nieuwere iPhones Live Photo’s, waarbij korte video-opnamen rondom het moment van afdrukken de sfeer van het moment weer feilloos oproepen.

Dat camerageweld heeft ook een keerzijde: al die techniek past niet in de behuizing van de iPad en de camera piept er daarom iets uit. Een zogenoemde ‘camerabult’, alsof de iPad een beluga is, maar ik vind het nauwelijks ontsierend. Onhandig dan? Nee hoor, want in tegenstelling tot iPhones met een soortgelijk uitsteeksel gaat de iPad Pro er niet van wiebelen als je hem plat op tafel leg. Gelukkig maar, want dat zou een spelbreker zijn als het gaat om een van de leukste features van de nieuwe iPad Pro: de ondersteuning van de Apple Pencil.

4. Accessoires kleine iPad Pro: Apple Pencil en Smart Keyboard

De Apple Pencil was er eerder exclusief voor de grote iPad Pro en opnieuw bemerk ik hoe ‘echt’ het voelt om te schrijven en te tekenen met deze stylus. Het benadert zonder meer een gewoon potlood of een gewone pen. Wat je tekent of schrijft, verschijnt direct op het scherm, zonder dat daarbij een irritante vertraging optreedt. Met andere stylussen lijkt mijn handschrift totaal niet op mijn normale handschrift, bij de Apple Pencil heb ik daar geen last van. Duw je harder, dan wordt de lijn dikker. Houd je de Pencil schuin, dan kun je schaduwen tekenen. Het scherm van de 9,7-inch iPad Pro mag dan wel kleiner zijn dan dat van zijn grotere broer, voor mijn notities en gedroedel is het formaat prima.iPad Pro Apple Pencil Smart Keyboard

Als je even oplet zie je aan de zijkant van de nieuwe iPad drie cirkeltjes op een rij. Dit is de Smart Connector waarop je onder meer het Smart Keyboard kunt aansluiten: een beschermhoes en een toetsenbord ineen die we ook al kennen van de 12,9-inch iPad Pro. Ik vind het uitklappen van de hoes in dit geval veel eenvoudiger: bij de grote Pro is het alsof je een tegenstribbelende tent moet opzetten, hier valt alles automatisch op zijn plek.

Voor sommigen is het Smart Keyboard te klein, maar het tikt honderd keer beter dan het normale toetsenbord op het iPad-scherm. De eerste zinnen voelen wat onwennig, maar dat hulpeloze gevoel ervaar je ook als je bijvoorbeeld van een MacBook naar een los toetsenbord schakelt. Ik druk eigenlijk alleen maar te vaak op de Enter, want die is vanwege de Amerikaanse toetsenbordindeling wat kleiner. Uren achtereen typen op het Smart Keyboard is overigens ergonomisch weinig verantwoord, want het ding is zo plat als een dubbeltje.

De 9,7-inch iPad Pro kopen?

Dan komen we nu bij het minder mooie deel van de het verhaal: de prijs van de iPad Pro. Laten we beginnen met het slechtste scenario. Wil je een model met naast wifi ook mobiel internet? En wil je dan ook nog de variant met de meeste opslagruimte (256 GB)? Dan mag je bij Apple € 1.199 aftikken. Voor de Apple Pencil betaal je € 109 en het Smart Keyboard kost € 169. Opgeteld: 1.477 euro. Bam. Natuurlijk hoef je het zo gek niet te maken. Het instapmodel met alleen wifi en 32 GB opslagruimte is er vanaf € 689. Ter vergelijking: het simpelste iPad Air 2-model kost € 439 – daarvoor krijg je 16 GB opslagruimte. Eén stapje hoger, naar 64 GB, is dat € 539.

De iPad Pro heeft wat extra’s te bieden, maar daar betaal je ook voor. De vraag die je jezelf nu moet stellen, is of je ook daadwerkelijk gebruik gaat maken van de pro-functies waarover je hierboven hebt kunnen lezen.

  • Vind je de accessoires niks?
  • Wil je voor geen goud gaan fotograferen met de iPad?
  • Zijn films en games volgens jou bedoeld voor het grote televisiescherm en niet voor op de iPad?

Als dit allemaal op jou van toepassing is, dan is de iPad Air 2 wellicht toch een verstandigere keuze.

9,7-inch iPad Pro met wifi

undefined

9,7-inch iPad Pro met wifi + cellular

undefined