Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
koopadvies

De 10 beste camera’s tot 1000 euro

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
camera's tot duizend euro


Lees verder na de advertentie

Als je kijkt naar camera‘s, dan wordt al snel duidelijk dat praktisch alle fabrikanten zich momenteel richten op het hogere prijssegment. Logisch ook, want met een iPhone 11 Pro zijn de meeste middenklassers bijna overbodig geworden. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar de meeste nieuwe camera’s koop je pas vanaf een prijs van 1800 euro. En in het geval van echt professionele dslr‘s moet je er maar liefst 7300 euro voor over hebben. En dat is dan alleen nog maar voor de body. De objectieven zijn vervolgens ook nog eens erg prijzig, hoe goed ze ook zijn. Maar hebben amateurfotografen wel zo‘n high-end camera nodig? Er zijn namelijk meer dan genoeg camera‘s met veel functies en een uitstekende uitrusting te vinden die niet gelijk een klein fortuin kosten, en toch betere foto’s maken dan een iPhone. Ben je momenteel op zoek naar een nieuwe camera, bedenk dan dat je echt niet per se het nieuwste model nodig hebt. De kans is groot dat een iets oudere voorganger ook uitstekend aan je wensen voldoet en dat je daar misschien wel honderden euro mee bespaart. We stellen onze tien aanraders voor een camera tot 1000 euro voor.

Canon EOS 80D: spatwaterdichte dslr met 24 megapixel

Canon EOS 80D

De Canon EOS 80D heeft inmiddels een opvolger, namelijk de EOS 90D. Toch kan het zinvol zijn om voor het oudere model te kiezen. De EOS 80D heeft bijvoorbeeld 24 megapixel, wat voor veel hobbyfotografen absoluut voldoende is. Bij de EOS 90D heeft Canon de resolutie verhoogd naar 32,2 megapixel, maar dat heeft grotere hoeveelheden data tot gevolg. De prijs van de 80D is inmiddels met circa 900 euro behoorlijk laag. En daardoor is deze middenklasser met bescherming tegen stof en spatwater ook zeker interessant voor ambitieuze instappers.

Bestel hem bij Bol.com.

Canon EOS M50: breed scala aan lenzen dankzij optionele adapter


kooptip

Canon EOS M50

De EOS M50 is een compacte systeemcamera waarin Canon de 24-megapixel APS-C-sensor uit de dslr-klasse inclusief dual-pixel CMOS AF-techniek heeft ingebouwd. De EOS M50 weegt amper half zo veel als de EOS 80D die we hierboven beschrijven. En omdat er geen spiegel in zit, ziet de camera er ook een stuk compacter uit. Bovendien is hij met maar 600 euro weer een stuk goedkoper dan de EOS 80D. Je moet het dan wel doen zonder afdichting voor stof en spatwater. Aan de andere kant heb je in de videomodus dan wel de beschikking over UHD-resolutie met 25 fps.

Bestel hem bij Coolblue.

Fujifilm X-T30: zeer goede beeldkwaliteit voor een goede prijs

Fujifilm X-T30

De Fujifilm X-T30 is momenteel de beste APS-C camera die voor minder dan 1000 euro verkrijgbaar is. De beeldkwaliteit van de 26-megapixel X-Trans CMOS-sensor is zowel in de praktijk als bij onze metingen zeer overtuigend. Naast de hoge scherpte is de lage hoeveelheid ruis tot en met ISO 6400 een van de highlights van deze compacte dslm.

De bediening van de X-T30 is duidelijk bedacht met enigszins ervaren fotografen in het achterhoofd, die de belichting het liefst zelf, of in elk geval gedeeltelijk handmatig instellen. De X-T30 heeft dan ook een apart instelwiel voor de sluitertijd, en het diafragma stel je bij de meeste X-objectieven in via een ingebouwde diafragmaring. Fujifilm heeft het typische moduswieltje wel achterwege gelaten. Maar het is wel mogelijk om zowel het diafragma als de sluitertijd op automatisch te zetten en zo de modus ‘P‘ te simuleren.

Bestel hem bij Bol.com.

Fujifilm X-T200: uitstekende instap-dslm met een enorm display

fujifilm-x-t200

De X-T200 van Fujifilm is een lichte, compacte systeemcamera, die specifiek is gericht op beginners. In tegenstelling tot de X-T30 hierboven heeft de X-T200 wel een moduswieltje om bijvoorbeeld snel het automatische programma ‘P‘ te kiezen. Bovendien wordt de achterkant van de camera bijna volledig in beslag genomen door een 3,5 inch display in 16:9 formaat. De bediening gebeurt dan ook grotendeels via het touchscreen. Dat touch screen kan gedraaid en gekanteld worden, zodat je ook heel gemakkelijk foto‘s boven je hoofd en vanuit geknielde positie maakt.

Bestel hem bij Bol.com.

Olympus OM-D E-M10 Mark III: compacte dslm voor alle weersomstandigheden

Olympus OM-D E-M10 Mark III

De Olympus OM-D E-M10 Mark III is de ideale reiscamera. Hij heeft maar weinig ruimte nodig in je fototas, weegt maar 414 gram en is zo goed afgedicht dat zand, regen en sneeuw hem niet kunnen beschadigen. De camera is bovendien uitgerust met een 5-assige beeldstabilisatie, zodat je onderweg zelfs bij slechte lichtomstandigheden goede foto‘s maakt zonder statief. De sensor in Four-Thirds formaat heeft een resolutie van 15,9 megapixel. Het is Olympus gelukt om tot en met ISO 3200 de hoeveelheid ruis binnen de perken te houden, al gaat dat ten koste van de scherpte. Zo haalt de E-M10 Mark III bij de detailweergave maximaal 86 procent. De beeldkwaliteit is desondanks nog steeds goed. Dankzij de beeldstabilisatie die in de sensor zit ingebouwd, zijn tot vier stops langere sluitertijden mogelijk en hoef je bij slecht licht geen hoge ISO-waarden te gebruiken.

Bestel deze camera tot 1000 euro bij Coolblue.

Panasonic Lumix DC-G90: veel functies in een handzame behuizing

Panasonic Lumix DC-G90

Qua uiterlijk heeft de Lumix DC-G91 met het grote handvat wat weg van een miniatuur dslr. Panasonic richt zich met dit model op fotografen die de voordelen van een spiegelloze camera graag in een behuizing willen die ook met grote handen goed kan worden bediend. Die behuizing is door veel afdichtingen beschermd tegen stof en spatwater en is zodoende prima geschikt voor gebruik in lichte regen. De Four Thirds-sensor heeft een resolutie van 20,2 megapixel en is beweeglijk gemonteerd om camerabewegingen te compenseren. Panasonic gebruikt een Dual IS-systeem, waarbij de beeldstabilisatie op de sensor wordt gecombineerd met de optische stabilisatie in objectieven. Verder heeft hij een elektronische zoeker en een draaibaar touchscreen van drie inch.

Bestel deze camera tot 1000 euro bij Bol.com.

Nikon D7500: sterke spiegelreflex met weinig ruis

Nikon D7500

De D7500 is Nikons beste dslr met APS-C-sensor die onder de 1000 euro te krijgen is. Sinds de lancering in 2017 is de prijs voor deze stof- en spatwaterdichte middenklasser van ongeveer 1500 euro gezakt naar nog maar ongeveer 990 euro. Desondanks presteert de D7500 nog steeds erg goed. De beeldkwaliteit is een van de hoogtepunten van de D7500. In onze test leverde de CMOS-sensor van 20,7 megapixel vrijwel identieke meetwaarden als de sensor van Nikons beste APS-C-model, de D500. Bovendien komt de tegenwoordig verrassend lage resolutie de ruisvorming bij hogere ISO-waardes ten goede. De D7500 levert tot en met ISO 3200 geen noemenswaardige ruis en de scherpte aan de randen neemt van ISO 100 tot ISO 3200 maar een klein beetje af. Pas vanaf ISO 6400 ontstaat er duidelijk meer ruis en gaan er ook meer details verloren.

Bestel hem bij Bol.com.

Nikon Z 50: goed dslm-debuut in de APS-C-klasse

Nikon Z 50

Ben je op zoek naar een kleine en lichte camera, en wil je kunnen genieten van de voordelen van een spiegelloze systeemcamera? Dan is de Nikon Z 50 een uitstekende keuze. Deze handige dslm weegt maar 463 gram, is zeer smal en is Nikons eerste spiegelloze camera met APS-C-sensor. Net als de fullframemodellen Z 6 en Z 7, maakt de Z 50 ook gebruik van de grote Z-vatting. Dat betekent dus dat alle lenzen uit die serie kunnen worden gebruikt. En dat is nog niet alles. Want met de FTZ-adapter kun je namelijk ook nog alle spiegelreflexobjectieven met Nikon F-vatting op de Z 50 gebruiken.

Bestel hem bij Bol.com.

Sony A7 II: full-frame instapper voor ongeveer 1000 euro

Sony A7 II

De Sony A7 II is sinds z n verschijning eind 2014 misschien wel wat verouderd. Je filmt er bijvoorbeeld maximaal mee in Full-HD, wat natuurlijk niet meer van deze tijd is. Toch heeft Sony besloten om ook oudere modellen nog te blijven verkopen, zodat veel hobbyfotografen de mogelijkheid hebben om op een betaalbare manier in de fullframe-fotografie te stappen. Is de videofunctie niet b zonder belangrijk voor je, dan haal je met de Sony A7 II nog steeds een topcamera met een uitstekende beeldkwaliteit in huis. Voor zo‘n 100 euro meer heb je er bovendien ook nog beeldstabilisatie bij.

Bestel deze camera tot 1000 euro bij Bol.com.

Sony A6400: top allrounder in een slanke behuizing

Sony A6400

De A6400 van Sony behoort tot de topcamera‘s onder 1000 euro. Zoals je in de tabel kunt zien scoort deze handzame dslm goed in alle categorieën. Hij komt zelfs nog ietsje beter uit de bus dan de opvolger A6500. Uitstekende meetwaardes in het laboratorium De 24 megapixel APS-C-sensor van de A6400 levert in ons laboratorium uitmuntende meetresultaten. De hoge scherpte aan de randen wordt tot en met ISO 6400 maar minimaal minder. De detailweergave is tot ISO 800 zeer goed: maar liefst 95,2 procent. Bij ISO 1600 daalt die waarde redelijk abrupt naar 87,7 procent, maar tot en met ISO 3200 ontstaat er maar zeer weinig ruis.

Bestel deze camera tot 1000 euro bij Coolblue.