Terug naar MacBook Pro
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

MacBook Pro

Door Sven Lamers13 juli 2018 14:367 min. leestijd

De MacBook Pro is de krachtigste MacBook van Apple. Hij is uitstekend voor dagelijks gebruik, maar ook prima geschikt voor het zwaardere werk. Voor professionals dus, maar ook voor mensen die graag creatief bezig zijn met hun Mac of die wat veeleisender zijn – voor de gemiddelde consument is er de MacBook. De eerste MacBook Pro stamt uit 2006. De meest recente versie is de MacBook Pro 2018, verschenen in juli van dit jaar. Welke varianten zijn er op dit moment verkrijgbaar?

MacBook Pro 2018

MacBook Pro 2018: de belangrijkste vernieuwingen in een notendop

 • 15-inch modellen nu tot 70% sneller, 13-inch modellen nu tot 2x sneller
 • Tot 32 GB geheugen
 • Nieuwe Apple T2 chip voor onder meer ‘Hé Siri’
 • Nieuwe Intel 6-core en quad-core processors vande achtste generatie
 • Tot 4 TB SSD-opslag
 • Retina-display met True Tone-technologie

Drie MacBook Pro-modellen

Om te beginnen is de MacBook Pro 2018 verkrijgbaar in twee formaten: 13-inch en 15-inch. In het formaat van 13 inch, heb je de keuze uit een versie mét en een versie zonder Touch Bar – hier komen we zo nu op terug. Ga je voor een 15-inch MacBook Pro, dan is die sowieso uitgerust met een Touch Bar. Voorheen was er ook een 15-inch versie zonder Touch Bar, maar die wordt niet meer gemaakt door Apple. Het MacBook Pro-assortiment ziet er dus als volgt uit:

 • 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar
 • 13-inch MacBook Pro met Touch Bar (vernieuwd in 2018)
 • 15-inch MacBook Pro met Touch Bar (vernieuwd in 2018)

Alleen de modellen met Touch Bar zijn in juli 2018 vernieuwd. Wanneer we het in dit artikel over vernieuwingen hebben, dan zijn die dus niet van toepassing op de 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar.

Touch Bar?

Het woord is inmiddels al een aantal keren gevallen: Touch Bar. Maar wat is dat eigenlijk? Op de plek waar gewoonlijk een rij functietoetsen zat, vind je nu een zwarte balk. Door de Mac open te klappen, wek je die balk tot leven en verschijnen kleurrijke knopjes. De strip is namelijk een langwerpig touchscreen.

De Touch Bar heeft 2170×60 pixels (volgens Apple’s begrippen is dat Retina) op OLED-basis, aangedreven door een aangepaste versie van de chip die in de Apple Watch zit. Maar het echt indrukwekkende is wat je ermee kunt. De OLED-balk is dynamisch. Dat betekent dat hij zich aanpast aan het programma waar je op dat moment mee aan het werk bent. Je favoriete websites zitten bijvoorbeeld op de Touch Bar, of de knoppen om tekstopmaak mee te veranderen. Siri heeft een eigen knopje en natuurlijk zijn emoji’s weer van de partij. Op de Touch Bar vind je de gereedschappen voor alle programma’s waar je in werkt.

Touch ID op de MacBook Pro

MacBook Pro met OLED-balk

In de Touch Bar zit ook Touch ID verwerkt. De vingerafdruksensor kennen we al langere tijd van de iPhone en de iPad: daar zit de sensor verwerkt in de thuisknop, zodat je je toestel met je vingerafdruk kunt ontgrendelen.

Inmiddels heeft de vingerafdruksensor dus ook zijn weg gevonden naar de MacBook Pro met Touch Bar en dat roept heel wat extra opties in het leven. Zo kun je je Mac met je vingerafdruk ontgrendelen, in plaats van met een wachtwoord. Ook is het mogelijk om supersnel tussen de verschillende accounts te switchen. Wanneer Apple Pay in de toekomst naar Nederland en België komt, kun je met Touch ID je betaling op een veilige manier verifiëren

Design MacBook Pro 2018

MacBook Pro 2018

De MacBook Pro heeft – op de toevoeging van de Touch Bar na – geen drastische veranderingen meer ondergaan sinds 2012. Toen kreeg de Pro een Retina-display en een superdun ontwerp. In 2016 werd hij nog dunner, daaraan is anno 2017 niets veranderd. Qua kleuren heb je twee opties: spacegrijs en zilver. Aan de achterkant van het scherm prijkt het welbekende appletje – in vervlogen tijden gaf dat nog licht.

Het 13-inch model weegt slechts 1,37 kilo en is 14,9 mm dik. Het 15-inch model weeft 1,83 kilo en heeft een dikte van 15,5 mm. Heel gemakkelijk om mee te nemen, dus. Een verschil dat ook nog in het oog springt, is het aantal aansluitingen. Vier Thunderbolt 3-poorten (USB‑C) op de versies mét Touch Bar, twee op de versie zonder.

Toetsenbord en trackpad

Om de MacBook zo dun te kunnen houden, heeft Apple het toetsenbord met vlindermechanisme ontwikkeld. De toetsen zijn vier keer stabieler dan bij het traditioneel schaarmechanisme en hebben een duidelijkere aanslag. Dat typt een stuk fijner, ook omdat ze groter zijn dan je gewend bent. Voor de derde generatie vlindertoetsenbord in de derde generatie MacBook Pro met Touch Bar geldt dat typen stukken geruislozer is.

iCreate 109
iCreate 109
iOS 13, macOS Catalina & iPadOS

Het trackpad op de MacBook Pro is even hoog als de polssteun van de laptop en neemt ongeveer de helft van de breedte in beslag. Het is echt enorm. Dat betekent dat het altijd binnen hand- (en vinger-)bereik ligt. Dankzij Force Touch, dat met haptische feedback de sensatie geeft dat je het indrukt, terwijl je dat niet fysiek doet, kun je overal op het trackpad klikken. Ook zorgt het niet-mechanische ontwerp ervoor dat het trackpad altijd goed blijft werken – mechanische trackpads slijten na jarenlang klikken en slepen. Ten slotte oogt het grotere trackpad ook gewoon mooi, een beetje alsof een beeldscherm zijn randen verliest.

Display met True Tone en audio

De MacBook Pro heeft een superscherp Retina 4K-display. Dat betekent dat het beeld zo scherp is, dat de pixels niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. En dankzij de brede kleurweergave komen groen- en roodtinten nog beter tot hun recht, wat zorgt voor natuurgetrouwe, levendige en gedetailleerde afbeeldingen.

Nieuw aan de MacBook Pro 2018 met Touch Bar is de True Tone-technologie. Een techniek die we al kennen van onder meer de iPad Pro, de iPhone 8 en de iPhone X. Dit betekent dat de kleuren van het scherm zich aanpassen aan de kleurtemperatuur van de omgeving. Wit ziet er daardoor altijd wit uit, zowel bij kaarslicht als onder een kille tl-buis.

De speakers op de MacBook Pro worden direct door het systeem van stroom voorzien, het gaat om stereospeakers met een groot dynamisch bereik. De modellen met Touch Bar heeft drie microfoons, het model zonder heeft er twee. Alle varianten hebben een Mini-jack-aansluiting.

Onder de motorkap

De nieuwe MacBook Pro’s zijn uitgerust met nieuwe en verbeterde Intel-processors. Het 15‑inch model kun je nu uitrusten met  6‑core Intel Core i9-processor: daarmee is hij volgens Apple maar liefst 70 procent sneller dan de vorige generatie. De 13‑inch MacBook Pro met Touch Bar heeft een quadcore-­processor en is nu tot twee keer zo snel als de vorige generatie. De nieuwe laptops kunnen – afhankelijk van het model – worden uitgerust met tot 32 GB RAM en een 4 TB SSD.

Ook nieuw in de MacBook Pro is de Apple T2-chip: die kennen we al van de iMac Pro en zorgt ervoor dat de MacBook Pro 2018 reageert op de woorden ‘Hé Siri’. De ingebouwde Secure Enclave-coprocessor doet bovendien wonderen voor de beveiliging van je systeem: Het vormt de basis voor veilig opstarten en versleutelde opslag.

MacBook Pro kopen

MacBook Pro Touch Bar

De vanaf-prijzen zijn gelijk gebleven: de goedkoopste 13-inch MacBook Pro met Touch Bar heeft een vanaf-prijs van 1999 euro. Voor de grotere versie van 15-inch begint de prijs bij 2799 euro.

Volgend dossier
iPhone 8
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden