Terug naar MacBook Pro
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

MacBook Pro

Door Sven Lamers20 december 2019 12:008 min. leestijd

De MacBook Pro is de krachtigste MacBook van Apple. Hij is uitstekend voor dagelijks gebruik, maar ook prima geschikt voor het zwaardere werk. Voor professionals dus, maar ook voor mensen die graag creatief bezig zijn met hun Mac of die wat veeleisender zijn – voor de gemiddelde consument is er de onlangs vernieuwde MacBook Air. De eerste MacBook Pro stamt uit 2006, de nieuwste modellen zijn in de zomer en in het najaar van 2019 verschenen. Dit moet je weten.

MacBook Pro in een notendop

 • Keuze uit een 13- en een 16-inch model
 • 16-inch model kwam in november 2019 uit en vervangt het oude 15-inch model
 • Met Touch Bar en Touch ID
 • Retina-display met True Tone
 • Groot trackpad met Force Touch
 • Twee tot vier Thunderbolt 3‑poorten

Drie MacBook Pro 2019-modellen

Anno 2019 zijn er drie MacBook Pro-modellen te koop. Ten eerste is er een 16-inch model: dit is in november vernieuwd. Afgelopen zomer werd ook de 13-inch MacBook Pro vernieuwd. Voorheen kon je kiezen of je een MacBook Pro mét of zónder Touch Bar wilde, maar bij de nieuwe generatie zijn alle modellen hiermee uitgerust. Bij de 13-inch MacBook Pro heb je de keuze uit een model met twee of vier Thunderbolt 3-poorten. Dat maakt de line-up als volgt:

 • 13-inch MacBook Pro (twee Thunderbolt 3‑poorten)
 • 13-inch MacBook Pro (vier Thunderbolt 3‑poorten)
 • 16-inch MacBook (vier Thunderbolt 3‑poorten)

MacBook Pro Touch Bar?

vlindertoets

Het woord is inmiddels gevallen: Touch Bar. Maar wat is dat eigenlijk? Op de plek waar gewoonlijk een rij functietoetsen zat, vind je nu een zwarte balk op het toetsenbord. Door de Mac open te klappen, wek je die balk tot leven en verschijnen kleurrijke knopjes. De strip is namelijk een langwerpig touchscreen.

De Touch Bar is een schermpje op OLED-basis, aangedreven door een aangepaste versie van de chip die in de Apple Watch zit. Maar het echt indrukwekkende is wat je ermee kunt. De OLED-balk is dynamisch. Dat betekent dat hij zich aanpast aan het programma waar je op dat moment mee aan het werk bent. Je favoriete websites zitten bijvoorbeeld op de Touch Bar, of de knoppen om tekstopmaak mee te veranderen. Siri heeft een eigen knopje (hoewel hij ook op te roepen is met de woorden ‘Hé, Siri) en natuurlijk zijn emoji’s weer van de partij. Op de Touch Bar vind je de gereedschappen voor alle programma’s waar je in werkt. Een mooie verandering bij de 16-inch MacBook Pro is dat er weer een fysieke Esc-toets aanwezig is op het toetsenbord. Bij eerdere modellen was die digitaal verwerkt in de Touch Bar.

Touch ID op de MacBook Pro

In de Touch Bar zit ook Touch ID verwerkt. De vingerafdruksensor kennen we al langere tijd van de iPhone en de iPad: daar zit de sensor verwerkt in de thuisknop, zodat je je toestel met je vingerafdruk kunt ontgrendelen.

Inmiddels heeft de vingerafdruksensor dus ook zijn weg gevonden naar de MacBook Pro met Touch Bar en dat roept heel wat extra opties in het leven. Zo kun je je Mac met je vingerafdruk ontgrendelen, in plaats van met een wachtwoord. Ook is het mogelijk om supersnel tussen de verschillende accounts te switchen. Heb je Apple Pay? Dan kun je met Touch ID je betaling op een veilige manier verifiëren. Overigens heeft ook de MacBook Air inmiddels een Touch ID-sensor.

Design MacBook Pro

MacBook Pro

De MacBook Pro heeft – op de toevoeging van de Touch Bar na – geen drastische veranderingen meer ondergaan sinds 2012. Toen kreeg de Pro een Retina-display en een superdun ontwerp. In 2016 werd hij nog dunner, daaraan is amper nog iets veranderd. Qua kleuren heb je twee opties: spacegrijs en zilver. Aan de achterkant van het scherm prijkt het welbekende appletje – in vervlogen tijden gaf dat nog licht.

Het 13-inch model weegt slechts 1,37 kilo en is 14,9 mm dik. De MacBook Pro 2019 16-inch weegt 2 kilo en heeft een dikte van 16,2 mm. Heel gemakkelijk om mee te nemen, dus. Een verschil dat ook nog in het oog springt, is het aantal aansluitingen. Bij de 13-inch MacBook Pro heb je de keuze uit twee of vier Thunderbolt 3-poorten (USB‑C). Bij het 16-inch model zijn het er sowieso vier.

Toetsenbord en trackpad

Om de MacBook Pro zo dun te kunnen houden, heeft Apple het toetsenbord met vlindermechanisme ontwikkeld. De toetsen zijn vier keer stabieler dan bij het traditioneel schaarmechanisme en hebben een duidelijkere aanslag. Dat typt een stuk fijner, ook omdat ze groter zijn dan je gewend bent. Er is echter één maar: er zijn de laatste jaren bijzonder veel problemen geweest met dit type toetsenbord, dusdanig dat Apple een reparatieprogramma in het leven heeft geroepen. Toen in 2019 nog MacBook Pro-modellen verschenen, werden ze per direct al opgenomen in dit programma. Het toetsenbord blijft de zwakke plek, een stofje of vuiltje is al genoeg om toetsen te laten hangen. Gelukkig heeft Apple bij de MacBook Pro 16-inch weer voor de ouderwetse toetsen met een schaarmechanisme gekozen.

iCreate 117
iCreate 117
Super-wifi: overal in huis razendsnel internet

Het trackpad op de MacBook Pro is even hoog als de polssteun van de laptop en neemt ongeveer de helft van de breedte in beslag. Het is echt enorm. Dat betekent dat het altijd binnen hand- (en vinger-)bereik ligt. Dankzij Force Touch, dat met haptische feedback de sensatie geeft dat je het indrukt, terwijl je dat niet fysiek doet, kun je overal op het trackpad klikken. Ook zorgt het niet-mechanische ontwerp ervoor dat het trackpad altijd goed blijft werken – mechanische trackpads slijten na jarenlang klikken en slepen. Ten slotte oogt het grotere trackpad ook gewoon mooi, een beetje alsof een beeldscherm zijn randen verliest.

Display met True Tone en audio

De MacBook Pro heeft een superscherp Retina 4K-display. Dat betekent dat het beeld zo scherp is, dat de pixels niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. En dankzij de brede kleurweergave komen groen- en roodtinten nog beter tot hun recht, wat zorgt voor natuurgetrouwe, levendige en gedetailleerde afbeeldingen.

Een techniek die we al kennen van onder meer de iPad Pro, de iPhone 8 en nieuwer is True Tone, en die heeft nu ook de weg gevonden naar de Mac. Dit betekent dat de kleuren van het scherm zich aanpassen aan de kleurtemperatuur van de omgeving. Wit ziet er daardoor altijd wit uit, zowel bij kaarslicht als onder een kille tl-buis.

De speakers op de MacBook Pro worden direct door het systeem van stroom voorzien, het gaat om stereospeakers met een groot dynamisch bereik. Vooral de 16-inch schittert met erg indrukwekkend geluid. Verder zijn er drie microfoons en ook een koptelefoonaansluiting van de partij.

Onder de motorkap

De nieuwe MacBook Pro’s zijn uitgerust met nieuwe en verbeterde Intel-processors. Het 13-inch instapmodel heeft een 1,4‑GHz quad‑core Intel Core i5-processor van de 8e generatie. Het 15-inch instapmodel heeft een 2,6‑GHz 6‑core Intel Core i7‑processor van de 9e generatie. Bij het 13-inch model heb je een SSD van minimaal 128 GB, de 16-inch MacBook Pro is voorzien van ten minste 512 GB. De 13-inch MacBook Pro heeft 8 GB werkgeheugen, de 16-inch 16. Alles is uit te breiden, maar dat heeft natuurlijk wel gevolgen voor de prijs.

13-inch MacBook Pro 2020

MacBook Pro 16-inch

Het is misschien wel de belangrijkste vernieuwing van de 16-inch MacBook Pro: het vernieuwde toetsenbord. Eindelijk neemt Apple afscheid van de foutgevoelige vlindertoetsen en keert het terug naar het vertrouwde schaarmechanisme. Nu maakt Apple werk van een nieuwe 13-inch MacBook Pro 2020 die, naar verluidt, dit toetsenbord ook heeft.

Wat het toetsenbord betreft, is bij de 16-inch MacBook Pro overigens niet alleen het mechanisme onder de toetsen nieuw. De fysieke Escape-toets is teruggekeerd, net als de omgekeerde T-indeling voor de pijltoetsen. Het is aannemelijk dat deze veranderingen ook naar het model van 13-inch komen. Bij de 16-inch MacBook Pro werd ook het scherm groter. Door smallere randen en een iets groter fysiek ging de MacBook van 15,4 inch naar 16 inch. Krijgt de kleinere MacBook Pro dan ook een groter display? Waarschijnlijk niet, volgens de laatste geruchten zou Apple het houden bij een diagonaal van 13,3 inch. Toch houden we hoop.

Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

MacBook Pro kopen

Dit zijn de vanaf-prijzen die Apple hanteert per model:

 • 13-inch MacBook Pro (twee Thunderbolt 3‑poorten): € 1499
 • 13-inch MacBook Pro (vier Thunderbolt 3‑poorten): Vanaf € 1999
 • 16-inch MacBook Pro (vier Thunderbolt 3‑poorten): € 2699
Volgend dossier
iPhone 12 Pro (Max)
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden