Terug naar MacBook Pro
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

MacBook Pro

Door Sven Lamers4 mei 2020 15:008 min. leestijd

De MacBook Pro is de krachtigste MacBook van Apple. Hij is uitstekend voor dagelijks gebruik, maar ook prima geschikt voor het zwaardere werk. Voor professionals dus, maar ook voor mensen die graag creatief bezig zijn met hun Mac of die wat veeleisender zijn – voor de gemiddelde consument is er de onlangs vernieuwde MacBook Air. De eerste MacBook Pro stamt uit 2006, het nieuwste model verscheen in mei 2020. Dit moet je weten.

MacBook Pro in een notendop

 • Keuze uit een 13- en een 16-inch model
 • 16-inch model vernieuwd najaar 2019
 • 13-inch model vernieuwd voorjaar 2020
 • Nu uitgerust met vernieuwd Magic Keyboard
 • Met Touch Bar en Touch ID
 • Retina-display met True Tone
 • Groot trackpad met Force Touch
 • Twee tot vier Thunderbolt 3‑poorten
 • Geleverd met macOS Catalina

Drie MacBook Pro 2020-modellen

Anno 2020 zijn er drie MacBook Pro-modellen te koop. Ten eerste is er een 16-inch model: dit is in november 2019 vernieuwd. In mei 2020 werd ook de 13-inch MacBook Pro vernieuwd. Voorheen kon je kiezen of je een MacBook Pro mét of zónder Touch Bar wilde, maar bij de nieuwe generaties zijn alle modellen hiermee uitgerust. Bij de 13-inch MacBook Pro heb je de keuze uit een model met twee of vier Thunderbolt 3-poorten. Dat maakt de line-up als volgt:

 • 13-inch MacBook Pro (twee Thunderbolt 3‑poorten)
 • 13-inch MacBook Pro (vier Thunderbolt 3‑poorten)
 • 16-inch MacBook (vier Thunderbolt 3‑poorten)

Design

MacBook Pro 13-inch 2020 5

De MacBook Pro heeft – op de toevoeging van de Touch Bar na – geen drastische veranderingen meer ondergaan sinds 2012. Toen kreeg de Pro een Retina-display en een superdun ontwerp. In 2016 werd hij nog dunner, daaraan is amper nog iets veranderd. Qua kleuren heb je twee opties: spacegrijs en zilver. Aan de achterkant van het scherm prijkt het welbekende appletje – in vervlogen tijden gaf dat nog licht.

De Pro 2019 16-inch weegt 2 kilo en heeft een dikte van 16,2 mm. In vergelijking met zijn voorganger van 15,4 inch heeft dit 16-inch model een groter scherm. Toch wordt de MacBook er nauwelijks groter op, want het grotere scherm maakte Apple vooral mogelijk door de schermranden smaller te maken. Het 13-inch model weegt slechts 1,4 kilo en is 1,56 cm dik. Dit model heeft nog wel relatief dikke randen rondom het scherm. Een verschil dat ook nog in het oog springt, is het aantal aansluitingen. Bij de 13-inch Pro heb je de keuze uit twee of vier Thunderbolt 3-poorten (USB‑C). Bij het 16-inch model zijn het er sowieso vier.

Toetsenbord en trackpad

Apple rustte zijn MacBooks de laatste jaren uit met een toetsenbord met vlindermechanisme. Daar bleken veel problemen mee te zijn. Met de 16-inch MacBook Pro stapte Apple in 2019 weer over naar het oude en vertrouwde – maar compleet nieuw ontworpen – schaarmechanisme. De MacBook Air uit maart 2020 maakte die overstap ook. Ook de 13-inch MacBook Pro uit mei 2020 heeft weer een toetsenbord met schaarmechanisme. En er is nog iets ouds en vertrouwds aan dit toetsenbord: de pijltoetsen zijn zoals eerder opgesteld in een omgekeerde ‘T’. Zo kun je ze gemakkelijker vinden zonder te kijken. Ook de fysieke Escape-toets maakt zijn rentree.

iCreate 122
iCreate 122
Aan de slag met iOS 14 & macOS Big Sur

Het trackpad op de MacBook Pro is even hoog als de polssteun van de laptop en neemt ongeveer de helft van de breedte in beslag. Het is echt enorm. Dat betekent dat het altijd binnen hand- (en vinger-)bereik ligt. Dankzij Force Touch, dat met haptische feedback de sensatie geeft dat je het indrukt, terwijl je dat niet fysiek doet, kun je overal op het trackpad klikken. Ook zorgt het niet-mechanische ontwerp ervoor dat het trackpad altijd goed blijft werken – mechanische trackpads slijten na jarenlang klikken en slepen. Ten slotte oogt het grotere trackpad ook gewoon mooi, een beetje alsof een beeldscherm zijn randen verliest.

MacBook Pro Touch Bar

Het woord is inmiddels gevallen: Touch Bar. Maar wat is dat eigenlijk? Op de plek waar gewoonlijk een rij functietoetsen zat, vind je nu een zwarte balk op het toetsenbord. Door de Mac open te klappen, wek je die balk tot leven en verschijnen kleurrijke knopjes. De strip is namelijk een langwerpig touchscreen.

De Touch Bar is een schermpje op OLED-basis, aangedreven door een aangepaste versie van de chip die in de Apple Watch zit. Maar het echt indrukwekkende is wat je ermee kunt. De OLED-balk is dynamisch. Dat betekent dat hij zich aanpast aan het programma waar je op dat moment mee aan het werk bent. Je favoriete websites zitten bijvoorbeeld op de Touch Bar, of de knoppen om tekstopmaak mee te veranderen. Siri heeft een eigen knopje (hoewel hij ook op te roepen is met de woorden ‘Hé, Siri) en natuurlijk zijn emoji’s weer van de partij. Op de Touch Bar vind je de gereedschappen voor alle programma’s waar je in werkt. Een mooie verandering bij de 16-inch MacBook Pro is dat er weer een fysieke Esc-toets aanwezig is op het toetsenbord. Bij eerdere modellen was die digitaal verwerkt in de Touch Bar.

Touch ID op de MacBook Pro

In de Touch Bar zit ook Touch ID verwerkt. De vingerafdruksensor kennen we al langere tijd van de iPhone en de iPad: daar zit de sensor verwerkt in de thuisknop, zodat je je toestel met je vingerafdruk kunt ontgrendelen.

Inmiddels heeft de vingerafdruksensor dus ook zijn weg gevonden naar de MacBook Pro met Touch Bar en dat roept heel wat extra opties in het leven. Zo kun je je Mac met je vingerafdruk ontgrendelen, in plaats van met een wachtwoord. Ook is het mogelijk om supersnel tussen de verschillende accounts te switchen. Heb je Apple Pay? Dan kun je met Touch ID je betaling op een veilige manier verifiëren. Overigens heeft ook de MacBook Air inmiddels een Touch ID-sensor.

Display met True Tone en audio

De Pro heeft een superscherp Retina 4K-display. Dat betekent dat het beeld zo scherp is, dat de pixels niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. En dankzij de brede kleurweergave komen groen- en roodtinten nog beter tot hun recht, wat zorgt voor natuurgetrouwe, levendige en gedetailleerde afbeeldingen. Een techniek die we al kennen van onder meer de iPad Pro, de iPhone 8 en nieuwer is True Tone, en die heeft nu ook de weg gevonden naar de Mac. Dit betekent dat de kleuren van het scherm zich aanpassen aan de kleurtemperatuur van de omgeving. Wit ziet er daardoor altijd wit uit, zowel bij kaarslicht als onder een kille tl-buis.

De speakers op de MacBook Pro worden direct door het systeem van stroom voorzien, het gaat om stereospeakers met een groot dynamisch bereik. Vooral de 16-inch schittert met erg indrukwekkend geluid. Verder zijn er drie microfoons en ook een koptelefoonaansluiting van de partij.

Snellere processor en meer opslag

MacBook Pro 13-inch 2020 8

De basismodellen van de 13-inch MacBook Pro (die met twee Thunderbolt-aansluitingen) gebruiken nog een vrij gedateerde 1,4 GHz quadcore Intel Core i5 van de 8e generatie. De basis hiervoor is al gelegd in 2017.  De duurdere varianten krijgen daarentegen een retesnelle 2,0 GHz quadcore Intel Core i5 van de 10e generatie. Qua kloksnelheid klinkt de vooruitgang niet zo groot, maar laat je niet misleiden. De 10e generatie van Intels processors is beduidend energiezuiniger én sneller. Wel fijn: alle 13-inch MacBook Pro’s hebben nu minimaal 256 GB opslag. Dat is dubbel zo veel als bij de vorige generatie.

Kies je voor het 16-inch model? Dan krijg je in het geval van het instapmodel 2,6‑GHz 6‑core Intel Core i7-processor van de 9e generatie. De duurdere variant biedt een 2,3‑GHz 8‑core Intel Core i9-processor van de 9e generatie. En waar het 13-inch model begint met 256 GB opslag, heb je bij het 16-inch model de beschikking over minimaal 512 GB SSD‑opslag.

MacBook Pro: geruchten

De 16-inch versie uit november 2019 volgde een 15,4-inch model op. Om de Pro handzaam te houden, werden de randen rondom het scherm versmald. Er waren geruchten dat zoiets ook zou gaan gebeuren met het kleinere model. Maar 13 inch bleef daar 13 inch, zo bleek bij de release in mei 2020, en de smallere randen bleven dientengevolge ook achterwege. We denken dat zo’n MacBook nog steeds op de planning staat, alleen krijgen we hem nog niet nu. Mogelijk zien we hem dit jaar nog, de 14-inch MacBook Pro. Wellicht in het najaar, als ook de mini-led-techniek klaar is voor het gebruik in MacBooks.

MacBook Pro kopen

Dit zijn de vanaf-prijzen die Apple hanteert per model:

 • 13-inch MacBook Pro (twee Thunderbolt 3‑poorten): € 1499
 • 13-inch MacBook Pro (vier Thunderbolt 3‑poorten): Vanaf € 2129
 • 16-inch MacBook Pro (vier Thunderbolt 3‑poorten): € 2699

Bekijk ook ons overzicht met alle Mac modellen.

iCreate 122
iCreate 122
Aan de slag met iOS 14 & macOS Big Sur
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden