Terug naar Mac Studio
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

Mac Studio

Door Ward Edema16 maart 2022 10:194 min. leestijd

De Mac Studio is een nieuwe desktop-Mac die tussen de kleine Mac mini en de grote Mac Pro valt. Hij heeft de allersnelste processor in een Mac óóit, en een bijbehorend Studio Display. Lees alles over deze nieuwe Mac in ons Mac Studio-dossier.

Mac Studio

Mac Studio in het kort

  • Te koop vanaf 18 maart 2022
  • Vervangt (voorlopig) de 27-inch iMac
  • Totaal nieuw design
  • Krachtigste Mac allertijden door razendsnelle M1 Max- en M1 Ultra-processors
  • Meeste aansluitingen van alle Macs met Apple Silicon
  • Bijbehorend Studio Display los te koop
  • Startprijs € 2329

Mac Studio design

Mac Studio

De Mac Studio is exact even breed en diep als de oude vertrouwde Mac mini, maar een stuk hoger. Hierdoor lijkt het een beetje alsof er 2,5 Mac mini’s op elkaar zijn gestapeld. Daar houden de gelijkenissen echter ook op.

Aan de voorkant van de Mac Studio vind je aansluitingen – in tegenstelling tot alle andere Macs van dit moment – en de achterkrant is grotendeels geperforeerd voor de forse koeling. Ook de onderkant is gericht op koeling, met roosters voor het aanzuigen van lucht.

M1 Max en M1 Ultra

Deze duidelijke focus op koeling komt door de twee processors waar je de Mac mee kunt configureren: de M1 Max en de M1 Ultra. Dit zijn de twee snelste processoren die Apple momenteel maakt.

De M1 Max heeft 8 performance-cores, maximaal 32 grafische cores en tot 64 GB centraal geheugen. Dat maakt hem uitermate geschikt voor heel zwaar werk, terwijl hij toch efficiënt genoeg is om je computer niet als een opstijgend vliegtuig te laten klinken.

De M1 Ultra bestaat uit twee M1 Max-chips met een supersnelle verbinding. Hierdoor heb je 16 performance cores, maximaal 64 grafische cores en tot 128 GB centraal geheugen. Dit maakt hem sneller dan de 28-core Mac Pro van 14.549 euro. Als je dus echt het snelste van het snelste nodig hebt voor de zwaarste professionele taken, dan is dit de ultieme processor voor je Mac.

Heel veel aansluitingen

Zoek je een Mac met veel aansluitingen? Zoek dan niet verder. De Mac Studio heeft twee usb-c-aansluitingen en een sd-kaartlezer aan de voorzijde, en aan de achterzijde vier Thunderbolt 4-poorten, eenmaal 10-Gbit Ethernet, twee USB-poorten, HDMI, en een koptelefoonpoort. Op het M1 Ultra-model ondersteunen de usb-c-aansluitingen aan de voorkant ook Thunderbolt 4.

Door al deze aansluitingen sluit je met gemak de wereld aan apparaten aan, waaronder maximaal vijf(!) hoge resolutie-displays.

Apple Studio Display

Apple heeft tegelijk met de nieuwe Mac ook het Studio Display aangekondigd. Dit is een 27-inch ips-scherm met een 5K-resolutie, 600 nits helderheid en allerlei slimme snufjes. Zo heeft hij een ingebouwde webcam met ultragroothoeklens, die je positie tijdens het videobellen kan volgen. Ook zitten er microfoons en een zesvoudig speakersysteem met ‘Ruimtelijke audio’ ingebouwd. Dit wordt allemaal aangestuurd door de ingebouwde A13 Bionic-chip, die ook in de iPhone 11 zit.

Aan de achterkant vind je drie usb-c-aansluitingen, en één Thunderbolt 4-poort voor het aansluiten van je Mac. Dit kan de Mac Studio zijn, maar bijvoorbeeld ook je MacBook of Mac mini. De aansluiting levert ook direct stroom om je MacBook mee op te laden – zelfs genoeg voor de 16-inch MacBook Pro.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Mac Studio prijs en release

De Mac Studio kost € 2329 voor het ‘instapmodel’ met M1 Max-processor, 32 GB centraal geheugen en 512 GB opslag. Het M1 Ultra-model heb je pas vanaf € 4629. Voor dat bedrag krijg je echter ook direct 64 GB geheugen en 1 TB opslag.

En wil je er het Studio Display bij? Dat kost € 1779, en je kunt er optioneel een antireflectief display en/of een hoogteverstelbare standaard bij kopen. Voor de combinatie van een Mac Studio en Studio Display ben je dus minstens € 4108 kwijt.

De Mac Studio en het Studio Display zijn te koop via Apple, en winkels als Amac en Coolblue. Ze worden geleverd vanaf 18 maart 2022.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Volgend dossier
iPad Air 2022
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden