Terug naar Mac Pro
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

Mac Pro

Door Sven Lamers31 juli 2015 10:365 min. leestijd

Met de Mac Pro heeft Apple de hele beeldvorming van een serieuze computer veranderd. Sommige mensen denken bij een professionele computer direct aan een grote kast die alle ruimte biedt aan razendsnelle processors en voldoende koeling om ervoor te zorgen dat de printplaten niet smelten. Ook Apple heeft zo’n computer jarenlang gehad; de vorige Mac Pro was een aluminium bakbeest met handige ladekastjes. Printplaten kon je eruit schuiven alsof het apparaat een oven was.

Toch was dat apparaat al jaren aan vernieuwing toe. Dit kwam vooral door de keuzes die Apple zelf gemaakt heeft: in de jaren negentig had Apple feitelijk een monopolie op computers voor de creatieve industrie. Werkte je in de beeldbewerking, grafische sector of muziekproductie, dan koos je altijd voor een Apple-computer. De software die je nodig had voor je werk draaide namelijk nergens anders op! Na de terugkeer van Steve Jobs in 1997 verloor Apple deze doelgroep echter langzaam uit het oog. De aandacht ging naar de wensen van de consument en daardoor stond de Mac Pro jarenlang stil. Steeds meer professionele Mac-gebruikers kozen daardoor niet meer voor een Mac Pro en kochten een MacBook Pro of een iMac.

Nieuwe Mac Pro?

Maar de Mac Pro kwam terug, en hoe! De traditionele kast werd vervangen door een revolutionair nieuw model dat we hieronder beschrijven. Dit nieuwe design dateert echter ook weer uit 2013e en we zijn toe aan iets nieuws. En als het goed is, krijgen we al in 2019 een nieuwe Mac Pro. Dat is immers een belofte die Apple in het voorjaar van 2018 deed. De Mac Pro is Apple’s machine voor professionele gebruikers. De nieuwe ‘nieuwe Mac Pro’ wordt wederom compleet anders. Die heeft een modulair design met ruimte voor professionele processors en grafische kaarten. Het ontwerp moet het eenvoudig maken om de machine tussentijds te upgraden. Hoe de Mac Pro er precies uitziet, is nog een vraagteken. Daarnaast is Apple van plan om een bijbehorend professioneel beeldscherm uit te brengen.

Mac Pro

Design Mac Pro

De Mac Pro heeft slechts één ventilator om de warmte uit het apparaat te drijven. Maar dat betekent niet dat de processor zal smelten bij gebruik. De Mac Pro heeft een revolutionaire vormfactor, waarbij alle onderdelen om de thermische kern van het apparaat zijn gebouwd. Deze ’thermal core’ is een koelribbe van wigvormig aluminium (uiteraard gefreesd uit één stuk, wat verwacht je van Apple?) die de warmte van de processor kan afvoeren. Doordat de ventilator van de Mac Pro koude lucht aan de onderkant van het apparaat opzuigt en de warme lucht aan de bovenkant uitstoot, blijft de computer koel. Daardoor heeft Apple de Mac Pro ook veel kleiner dan al zijn voorgangers kunnen maken. Het industrieel ontwerp is van bijzonder hoog niveau!

De aluminium huls van de Mac Pro is verder zo robuust als je van Apple bent gewend. Wel bijzonder is de donkere kleur en de afwerking waardoor de zwarte doos flink glimt.

In de Mac Pro zit een sensor die beweging waarneemt vlak voor de aansluitingen van het apparaat. Als de Mac Pro vermoedt dat je iets wilt aansluiten, lichten de poorten op, zodat je duidelijk ziet welke stekker in welk gaatje moet. Naast een audio-uit en een speciale poort voor een koptelefoon heeft de Mac Pro vier usb 3-poorten, zes Thunderbolt 2-poorten, twee gigabit ethernet-poorten en een HDMI 1.4-aansluiting. Dat moet voor de meeste professionals meer dan voldoende zijn.

Hardware Mac Pro

In het standaardmodel van de Mac Pro zit een razendsnelle 3,7-GHz quad-core Intel Xeon E5-processor met 10 MB L3-cache. Maar als je wilt kun je ook een 6-core, 8-core of 12-core Mac Pro nemen. Je moet echter wel afvragen hoeveel zin dat heeft: veel softwareprogramma’s hebben moeite met computers die meer dan zes rekenkernen gebruiken. Een 12-core Mac Pro moet je dan ook vooral zien als een langetermijninvestering.

MacPro_thermal-core2

Apple levert de Mac Pro standaard met twee AMD FirePro D300 grafische kaarten met ieder 2 GB werkgeheugen. Deze kun je bij Apple uitbreiden naar 3 GB of 6 GB VRAM per videokaart. Dat laatste is vooral handig als je echt hard aan de slag wilt met Final Cut Pro X om bijvoorbeeld 4K-beeldmateriaal te monteren of als je ingewikkelde 3D-modellen gaat bouwen.

Standaard heeft de Mac Pro 12 GB DDR3L SDRAM aan boord. Dat kun je zelf gemakkelijk uitbreiden, aangezien je het werkgeheugen er gemakkelijk uit kunt klikken. Voor dertienhonderd euro extra kun je het model bij Apple uitbreiden tot 64 GB RAM.

Technische specificaties Mac Pro

 • Releasedatum: 19 december 2013
 • Besturingssysteem: OS X
 • Processor: 3,7-GHz quad-core Intel Xeon E5-processor
 • Werkgeheugen: 12 GB, 1866-MHz DDR3
 • Grafische kaart: twee AMD FirePro D300 met elk 2 GB GDDR5 VRAM
 • Opslag: 256 GB (uitbreidbaar tot 512 GB of 1 TB)
 • Afmetingen: 25,1 cm hoog x 16,7 cm diameter
 • Gewicht: 5 kg
 • Draadloos: 802.11ac wifi, bluetooth 4.0
 • Aansluitingen: 4x usb 3.0, 6x Thunderbolt 2, 2x ethernet, hdmi 1.4
 • Audio: luidspreker, gecombineerde optische digitale geluidsuitvoer / analoge lijnuitvoer, koptelefoonaansluiting

Prijzen Mac Pro

 • 6-core en twee GPU’s: € 3449
 • 8-core en twee GPU’s: € 4649

Volgend dossier
iPhone 4
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden