Terug naar Mac mini
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

Mac mini

Door Sven Lamers20 december 2018 11:364 min. leestijd

De Mac mini is de kleinste en goedkoopste Mac die je kunt kopen. In de Mac-familie is de mini een wat vreemde eend in de bijt: hij wordt namelijk geleverd zonder monitor, toetsenbord of muis. De Mac mini is in 2018 grondig vernieuwd. Dit is wat je moet weten van de nieuwe Mac mini.

Mac mini 2018

Geef jij je Mac een vast plaatsje in je huis of op kantoor, dan kom je bij de desktop-computers uit. Apple heeft twee opties: de Mac mini of de iMac. De Mac mini leek de ­afgelopen jaren op sterven na dood. Sinds 2014 kwam er geen update meer en bleef de mini voor een veel te hoge prijs in Apple’s store.

Bij de keynote eind oktober kwam eindelijk de langverwachte update. De buitenkant is nauwelijks veranderd; alleen de spacegrijze kleur is nieuw. Het lijkt een luie keuze van Jony Ive’s team, maar de redenering is logisch. Mac mini’s worden in veel bedrijven als servers gebruikt, waar ze in groten getale aan elkaar worden gekoppeld, in kant-en-klare kasten, speciaal gemaakt voor Mac mini’s. Het is dan wel zo fijn dat het nieuwe model hier naadloos tussen past.

Mac mini 2018

Specificaties

Aan de binnenkant is niets bij hetzelfde gebleven. De Mac mini heeft een moderne, krachtige processor: het basismodel heeft een 3,6 GHz quad-core i3-processor. Ook al is het slechts een Core i3 van Intel – door het aantal kernen en de kloksnelheid is hij toch sneller dan menig Core i5. Het werkgeheugen is standaard 8 GB. De opslag is alleen nog maar als SSD; de Fusion Drive zit alleen nog in iMacs. Standaard heeft de mini 128 GB opslag, net als de MacBook Air en Pro.

Mac mini 2018 zwart

Tegelijkertijd is de Mac mini ook de Mac met de meeste configuratiemogelijkheden: met een paar klikken maak je van de tamme Mac mini een monster van iMac-kaliber. Dat de prijs dan ook naar iMac-achtige hoogten stijgt (zie pagina 29), benadrukt alleen maar hoe krachtig hij kan worden. Wat dacht je van een 3,2 GHz 6-core i7, 64 GB werk­geheugen en 2 TB SSD-opslag? Alleen de grafische kaart blijft altijd een geïntegreerde Intel UHD Graphics 630. Als je veeleisende 3D-applicaties wilt draaien, is dat niet goed genoeg en kun je beter meteen naar een iMac kijken.

Wel handig voor professionals is dat Apple’s mantra om zo veel mogelijk poorten van apparaten te slopen, niet opgaat voor de desktop. De Mac mini heeft een fijne verzameling poorten aan de achterkant: 1x ethernet, 4x Thunderbolt 3, 1x hdmi, 2x usb 3 én een koptelefoonaansluiting.

Mac mini 2018 aansluitingen

Mac mini prijs

Het grootste pluspunt van de Mac mini blijft zijn flexibiliteit: hij kan zowel de goedkoopste als een van de duurste Macs worden. Houd er wel rekening mee dat je voor de 899 euro in de doos van de Mac mini alleen de computer zelf en een stroomkabel vindt, in tegenstelling tot bij alle Mac modellen. Heb je zelf nog geen toetsenbord, muis en beeldscherm, dan moet je nog even in de buidel tasten. We zouden niet adviseren je Mac met een Windows-toetsenbord en -muis te besturen, dus ben je bij Apple alweer 200 euro extra kwijt en loopt de prijs op naar 1099 euro. De goedkoopste 4K iMac kost 1497 euro. Voor die 300 euro verschil vind je nergens zo’n goed scherm als in de iMac.

Heb je nog helemaal niets van Apple en wil je een Mac op je bureau, dan is de iMac de goedkoopste en mooiste keuze. Heb je wel al alle randapparatuur, dan is de Mac mini de goedkoopste weg naar een gloednieuwe Mac.

Mac voor Beginners Mojave
Mac voor Beginners Mojave
Ontdek alles van de nieuwste versie van macOS!
Volgend dossier
Apple Pencil
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden