Terug naar iPhone 12 mini
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

iPhone 12 mini

Door Laura Grootaarts20 oktober 2020 14:345 min. leestijd

Op dinsdag 13 oktober 2020 presenteerde Apple de iPhone 12. De kleinste en meest betaalbare variant is de iPhone 12 mini. Het toestel is klein, maar fijn: hij kan eigenlijk alles wat zijn grotere broer, de iPhone 12, ook kan. In dit dossier praten we je bij over de kleinste iPhone – oftewel de kleinste, dunste en lichtste 5G-telefoon ter wereld.

iPhone 12 formaten

Je kunt de iPhone 12 mini los bestellen bij:
Belsimpel | Coolblue | Mediamarkt

Zoek je naar een toestel met abonnement? Kijk dan eens bij:
Belsimpel | Mobiel.nl | KPN | T-Mobile | Tele 2 | Vodafone

Daarnaast kun je een iPhone 12 mini refurbished kopen.

iPhone 12 mini in het kort

 • Te koop sinds 6 november
 • 5,4-inch oled-scherm
 • Kleinste iPhone van dit moment
 • A14 Bionic-chip (zoals ook in de Pro-modellen)
 • Dubbele camera met verbeterde nachtmodus
 • Startprijs: € 809
De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

• En ontvang €100,- éxtra inruilwaarde
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

iPhone 12: mini maar niet minder

Apple bracht in het najaar van 2020 vier nieuwe iPhone 12 modellen uit. Ten eerste zijn er de twee instapmodellen: de hier besproken 5,4-inch iPhone 12 mini en de 6,1-inch iPhone 12. Daarnaast zijn er twee luxere modellen: de 6,1-inch iPhone 12 Pro en de 6,7-inch iPhone 12 Pro Max.

De iPhone 12 mini is dus een van de twee instapmodellen van dit jaar. Buiten het formaat en de prijs om, zijn de iPhone 12 mini en de iPhone 12 gelijk aan elkaar. Op één detail na: in een kleinere iPhone, past natuurlijk maar een kleinere batterij. Je moet het toestel dus iets vaker opladen. Maar dat is dan ook het enige. Voor de rest geldt alles wat van toepassing is op de iPhone 12, ook voor de mini.

Hoe klein?

De iPhone 12 is wordt de kleinste iPhone in het Apple-assortiment. Misschien denk je: dat kan niet kloppen. Want de iPhone 12 mini is 5,4 inch, en de iPhone SE 2020 is 4,7 inch. Kortom: die mini is een stuk groter. Nee dus. Op de afbeelding hieronder zie je waarom.

iPhone 12 mini naast iPhone SE

De iPhone 12 mini heeft weliswaar een groter scherm dan de SE, maar de rand eromheen is een heel stuk smaller. Dat maakt dat de iPhone 12 mini in totaal toch een stuk kleiner uitvalt dan de iPhone SE (of iPhone 7 en iPhone 8). In de afbeelding hieronder zie je goed hoe klein de 5,4-inch iPhone 12 mini is ten opzichte van alle iPhone modellen. Bijzonder compact en handzaam dus.

iPhone 12 formaten vergeleken

Design en iPhone 12 mini kleuren

Voor het eerst sinds 2017 is het ontwerp van de iPhone aangepast. De voorkant blijft grotendeels hetzelfde: één en al scherm, met een smalle rand eromheen. Geen thuisknop. Toch wijkt het iPhone 12 design duidelijk af van dat van zijn voorganger: hij heeft platte en robuuste randen, heel anders dan de glooiende randen van de voorbije jaren. Hij lijkt daarmee nog het meest op de iPad Pro. Bij de iPhone 12 (mini) gebruikt Apple aluminium voor het frame, het luxere model heeft rvs. De achterzijde is van glas. De iPhone 12 is er in blauw, groen, rood, wit en zwart.

iPhone 12 kleur

Scherm

Apple heeft flink gesleuteld aan het scherm. Het lijkt op dat van de voorbije jaren, maar het zwarte randje eromheen is nét wat subtieler. Het scherm is minder kwetsbaar dankzij het superharde Ceramic Shield dat bescherming biedt tegen krassen en barsten. Maar het belangrijkste: voor het eerst heeft Apple de instapmodellen voorzien van een oled-scherm, iets wat vroeger was voorbehouden aan de luxere versies. De kleuren ogen mooier, de kijkhoek is groter en het scherm is energiezuiniger.

Camera

De iPhone 12 (mini) heeft op de achterzijde een dubbele camera waarmee je uitstekende foto’s kunt maken. De dubbele camera bestaat uit een groothoek- en een ultragroothoeklens. Je kunt tot 2x optisch uitzoomen en tot 5x digitaal inzoomen. Opmerkelijk is de nachtmodus: die is verder verbeterd en zorgt ervoor dat je ook in de avonduren kleurrijke foto’s kunt maken. Compleet nieuw is dat je ook selfies en timelapse-video’s in nachtmodus kunt maken.

Nieuwe chip en 5G

De iPhone 12 mini heeft net zoals de Pro-modellen van dit jaar een A14 Bionic-chip. En die is bijzonder snel: 50 procent sneller dan de chips in toonaangevende Android-telefoons, aldus Apple. Het is de eerste smartphone-chip die met het 5-nanometerproces is gebouwd. De processor heeft een 16-core Neural Engine en kan 11 biljoen bewerkingen per seconde uitvoeren: 80 procent meer dan voorheen.

De iPhone 12 is de eerste iPhone die ondersteuning heeft voor het supersnelle 5G-netwerk. En de iPhone 12 mini is op dit moment zelfs de kleinste, dunste en lichtste 5G-telefoon ter wereld. De Amerikaanse versie ondersteunt de allersnelste vorm van 5G, dat is hier niet het geval. Maar op dit moment zou je er ook niets aan hebben, omdat dat netwerk hier nog niet actief is: de frequenties moeten nog geveild worden.

MagSafe

Al sinds 2017 zijn er draadloos oplaadbare iPhones op de markt, maar tot nu toe kon je geen draadloze oplader van Apple kopen. Maar nu is er MagSafe. Dat is een magnetische oplader die je aan je iPhone 12 klikt. Daar zit ook een magneet in, en zo ‘kleef’ je hem precies op de juiste plek vast. Een voordeel hiervan is de hoge oplaadsnelheid: je iPhone wordt met MagSafe tot twee keer sneller opgeladen dan bij andere draadloze opladers.

iPhone 12 mini prijzen en release

Dit zijn de adviesprijzen zoals Apple ze hanteert:

 • 64 GB – € 809
 • 128 GB – € 859
 • 256 GB – € 979

Maar natuurlijk kun je de iPhone 12 mini ook buiten Apple om aanschaffen. In onze prijsvergelijker zie je waar je op dit moment de beste iPhone 12 mini-deals hebt:

Zoek je naar een iPhone met abonnement? Kijk dan eens bij Belsimpel en Mobiel.nl, of providers zoals KPN, T-Mobile, Tele 2 en Vodafone.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de iPhone 12? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• €96 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Volgend dossier
iPhone 12 Pro (Max)
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden