Terug naar iPhone 12 mini
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

iPhone 12 mini

Door Laura Grootaarts23 september 2020 08:345 min. leestijd

Dit najaar brengt Apple de iPhone 12 uit. Die komt er ook in een kleine versie: de iPhone 12 mini. Apple heeft officieel nog niets verteld over de nieuwste iPhone, wel zijn er al een hoop geruchten. En die worden steeds concreter. Op deze pagina praten we je bij over de kleinste iPhone.

iPhone 12 mini

iPhone 12: verschillende soorten en maten

Apple brengt dit jaar naar verwachting vier iPhones uit. Om te beginnen zijn er twee instapmodellen: de iPhone 12 mini en de iPhone 12. Liever iets luxer? Dan kom je bij de iPhone 12 Pro uit – daarvan bestaat er een grotere Max-versie. Dit wordt waarschijnlijk de complete line-up:

  • 5,4-inch iPhone 12 mini
  • 6,1-inch iPhone 12
  • 6,1-inch iPhone 12 Pro
  • 6,7-inch iPhone 12 Pro Max

Hoe klein?

De iPhone 12 mini wordt de kleinste iPhone in het toekomstige Apple-assortiment. Misschien denk je: dat kan niet kloppen. Want de iPhone 12 mini is 5,4 inch, en de iPhone SE 2020 is 4,7 inch. Kortom: die mini is een stuk groter. Nee dus.

De iPhone 12 mini heeft weliswaar een groter scherm dan de SE, maar de rand eromheen is een heel stuk smaller. Dat maakt dat de iPhone 12 mini in totaal toch een stuk kleiner uitvalt dan de iPhone SE (of iPhone 7 en iPhone 8). In de afbeelding hieronder zie je goed hoe klein de 5,4-inch iPhone 12 mini is ten opzichte van andere iPhones. Bijzonder compact en handzaam dus.

kleine iPhone 12

Design en iPhone 12 mini kleuren

Voor het eerst sinds 2017 verwachten we een herzien ontwerp voor de iPhone. De voorkant blijft grotendeels hetzelfde: één en al scherm, met een smalle rand eromheen. Geen thuisknop. Toch wijkt deze iPhone duidelijk af van zijn voorganger: hij krijgt platte en robuuste randen, heel anders dan de glooiende randen van de voorbije jaren. Hij lijkt daarmee nog het meest op de iPad Pro. Bij de iPhone 12 mini en de iPhone 12 (het grotere instapmodel) gebruikt Apple waarschijnlijk aluminium voor het frame, het luxere model krijgt waarschijnlijk rvs.

iPhone 12 kleuren

Voor het instapmodel kiest Apple doorgaans voor frisse kleuren. De iPhone 12 zal grotendeels hetzelfde kleurenpalet hebben als de iPhone 11 van verleden jaar. Misschien dat Apple één of twee kleuren vervangt door iets nieuws, maar we weten nog niet welke van de de huidige kleuren komen te vervallen en wat ervoor in de plaats komt.

Dubbele camera

Het is misschien wel het belangrijkste punt om op te letten bij de aankoop van een nieuwe iPhone: de camera. Voor de allerbeste camera moet je bij de Pro-modellen zijn, die krijgen waarschijnlijk een drievoudige camera met een LiDAR-scanner, voor het maken van 3D-beelden. Maar vlak de iPhone 12 niet uit. Die krijgt waarschijnlijk net zoals zijn voorganger een dubbele cameralens, bestaande uit een ultragroothoek- en groothoekcamera. Bovendien krijgt deze iPhone net zoals de toestellen van 2019 een speciale nachtmodus, waarmee je ook in het donker de allermooiste foto’s maakt.

iPhone 12 mini camera

Oled-scherm

De iPhone 12 mini krijgt een voorkant die één en al scherm is: een 5,4-inch scherm met smalle randen eromheen, bovenaan een ‘notch’ voor de cameramodule en geen thuisknop. Daarmee wordt het het kleinste randloze iPhone-model en heel eenvoudig te bedienen met een hand. Ter vergelijking: dat type toestel had tot nu toe altijd een schermdiagonaal van ten minste 5,8 inch.

Interessant is dat de iPhone 12 (mini) waarschijnlijk een oled-scherm krijgt, iets wat voorheen was voorbehouden aan de Pro-modellen. De instapmodellen hadden tot nu toe altijd een lcd-scherm. Het gaat om een scherm dat iets minder geavanceerd is dan dat van de luxere Pro-modellen, maar het scherm is bijvoorbeeld wel stukken beter dan het lcd-scherm van de iPhone SE 2020.

Eerste 5G-iPhone

Nederland is dit jaar zoetjesaan begonnen met de uitrol van 5G. Dit netwerk is veel sneller en een stuk stabieler dan 4G. Op dit moment is er nog geen enkel iPhone model dat 5G ondersteunt, maar met de iPhone 12 komt daarin waarschijnlijk verandering: dit wordt misschien de eerste 5G iPhone en dat maakt hem toekomstbestendig.

Toch is het wat dit gerucht betreft nog even afwachten, want er zijn diverse scenario’s mogelijk. Het zou kunnen dat alle iPhone 12-modellen 5G krijgen. Maar het kan ook zijn dat het alleen voor de Pro-modellen geldt. Of dat de versies met 5G voorlopig nog maar in een beperkt aantal landen verschijnen. Ook bestaat er de mogelijkheid dat alle iPhones 5G krijgen, maar dat alleen het duurste model gebruikmaakt van de allersnelste versie daarvan.

iPhone 12 mini prijs

Het ligt voor de hand dat het kleinste instapmodel ook de kleinste prijs krijgt. Omdat er voor het eerst een kleine versie van de instapper is, is het wel een beetje gokken wat de prijs gaat worden. Het instapmodel van 2019 – de 6,1-inch iPhone 11 – gaat voor € 809 over de toonbank. We verwachten dat de iPhone 12 mini minder duur is. Reken op de volgende prijzen:

  • iPhone 12 mini 64 GB: € 709
  • iPhone 12 mini 128 GB: € 759
  • iPhone 12 mini 256 GB: € 879

Releasedatum

Gewoonlijk is de release van een nieuwe iPhone bijzonder voorspelbaar, maar door vertragingen vanwege het coronavirus is dat dit jaar anders. Apple heeft bevestigd dat de nieuwe iPhones er wat later zijn. September gaat het niet meer worden. Waarschijnlijk zien de we de iPhone 12 mini en de andere nieuwe iPhones tijdens een event op dinsdag 13 oktober. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de iPhone 12 release? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Volgend dossier
iPad 2020
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden