Terug naar iMac
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

iMac

Door Sven Lamers27 december 2019 10:353 min. leestijd

De iMac is Apple’s alles-in-een desktopcomputer voor consumenten. Tegenwoordig staat de iMac misschien wat minder in de spotlights, maar vergis je niet: het is nog steeds een van de belangrijkste van alle Mac modellen van Apple. Met de jaren werd het scherm steeds groter en de behuizing steeds kleiner en lichter. De huidige versie kent een ongelooflijk dun ontwerp, maar is van binnen een van de krachtigste Macs. In het voorjaar van 2019 werd de iMac voor het laatst vernieuwd. En dan is er sinds eind 2017 een nieuwe telg in de iMac-familie: de iMac Pro.

Design

iMac 2019

De iMac 2019 wordt gekenmerkt door de aluminium behuizing die zo dun is dat je je direct afvraagt hoe daar een volledige computer in past. Vanaf de introductie in 1998 stond de iMac bekend om zijn unieke alles-in-een ontwerp, en na jaren van doorontwikkeling is daar het extreem dunne model uitgekomen dat sinds 2012 op de markt is. Aan de randen meet de computer slechts 5 mm; op het dikste punt gaat het om 4 centimeter. Hoe dun dat is, weet je eigenlijk pas wanneer je een iMac ‘in het echt’ vanaf de zijkant bekijkt.

Je zult ongetwijfeld gecharmeerd zijn van de stijlvolle behuizing, die eigenlijk in geen enkele woonkamer misstaat. Je hebt de keuze uit twee formaten: 21,5-inch en 27-inch.

Specs iMac 2019

Qua design is er dus weinig nieuws onder de zon, de update is vooral zichtbaar als je kijkt naar allerlei getalletjes. Dankzij een nieuwe processor en grafische kaart is de iMac dubbel zo snel als zijn voorganger. De krachtigste versie is de 27-inch iMac met een 8-core Intelprocessor uit de 9e generatie en een AMD Radeon Pro-grafische kaart uit de Vega-serie. Volgens Apple voelt de iMac zowel voor gewone gebruikers als professionals veel sneller aan: van alledaagse taken tot zware berekeningen in bijvoorbeeld Final Cut Pro.

Voor het eerst gebruikt Apple een Intel-processor van de 9e generatie in een iMac, met zes of acht kernen. Deze zit echter alleen in de 27-inch iMac, de 21,5-inch iMac moet het doen met een quad-core of 6-core van de 8e generatie.

iMac Pro

iMac Pro verkrijgbaar

Naast de ‘gewone’ iMac is er ook een geavanceerdere variant: de iMac Pro. Deze is eind 2017 verschenen. Van buiten verschilt de iMac Pro alleen door de donkere, spacegrijze kleur van de andere iMacs. Binnenin zit echter veel betere hardware. Weliswaar heeft de iMac Pro hetzelfde 27-inch scherm met 5K-resolutie, maar daarbij hoort minimaal een Intel Xeon met 8 cores, een 1-TB SSD, 32 GB werkgeheugen en een grafische kaart uit de serie Radeon Pro Vega met 8 GB grafisch geheugen.

Het moge duidelijk zijn: de Pro is bedoeld voor de professional. Je koopt dit apparaat niet om een mailtje te sturen en wat over het web te surfen – tenzij je geld te veel hebt, want voor minder dan 5000 euro ben je niet klaar. Het is de snelste iMac ooit, maar ook de duurste.

Mac voor beginners 2020
Mac voor beginners 2020
De uitgebreide handleiding die Apple je niet geeft!

Prijzen

De nieuwe 21,5-inch iMac 2019 begint bij 1499 euro. Daar krijg je een 3,6 Ghz quad-core Intel Core i3-processor, 8 GB werkgeheugen, een ouderwetse harde schijf (!) met 1 TB en de Radeon Pro 555X-grafische kaart voor. De nieuwe 27-inch versie met Retina 5K-display is te koop vanaf € 2099. De iMac Pro kost in de minst uitgebreide configuratie € 5.497,91.

Volgend dossier
Mac Pro
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden