Terug naar iMac
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

iMac

Door Sven Lamers6 augustus 2019 10:355 min. leestijd

De iMac is Apple’s alles-in-een desktopcomputer voor consumenten. Tegenwoordig staat de iMac misschien wat minder in de spotlights, maar vergis je niet: het is nog steeds een van de belangrijkste van alle Mac modellen van Apple. Met de jaren werd het scherm steeds groter en de behuizing steeds kleiner en lichter. De huidige versie kent een ongelooflijk dun ontwerp, maar is van binnen een van de krachtigste Macs. In de zomer van 2020 werd de 27-inch iMac voor het laatst vernieuwd, de 21-inch iMac was in 2019 aan de beurt. En dan is er sinds eind 2017 een nieuwe telg in de iMac-familie: de iMac Pro.

Design

iMac 2019

De iMac wordt gekenmerkt door de aluminium behuizing die zo dun is dat je je direct afvraagt hoe daar een volledige computer in past. Vanaf de introductie in 1998 stond de iMac bekend om zijn unieke alles-in-een ontwerp, en na jaren van doorontwikkeling is daar het extreem dunne model uitgekomen dat sinds 2012 op de markt is. Aan de randen meet de computer slechts 5 mm; op het dikste punt gaat het om 4 centimeter. Hoe dun dat is, weet je eigenlijk pas wanneer je een iMac ‘in het echt’ vanaf de zijkant bekijkt.

De iPhone 14 Pro nu tot €12,50 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €12,50 korting per maand!

• €72 korting én €100 extra inruilvoordeel
• Extra voordeel als je thuis al KPN hebt

Je zult ongetwijfeld gecharmeerd zijn van de stijlvolle behuizing, die eigenlijk in geen enkele woonkamer misstaat. Je hebt de keuze uit twee formaten: 21,5-inch en 27-inch. De 21,5-inch iMac is in 2019 vernieuwd. De 27-inch iMac heeft in de zomer van 2020 een mooie upgrade gehad.

21,5-inch iMac 2019

Het instapmodel van de iMac heeft een scherm van 21,5 inch en werd voor het laatst vernieuwd in het voorjaar van 2019. Het design is nog altijd onveranderd ten opzichte van dat van 2012. Er zijn twee varianten: de eerste heeft een breedbeeld-scherm, de ander een Retina 4K-display. Dat verschil in resolutie is behoorlijk goed te zien. De 4K iMac heeft ook voor het overige betere specificaties en dat zit het met name in de processor. Bij het eenvoudigste instapmodel een 2,3 GHz dual‑core Intel Core i5-processor van de 7e generatie, bij de 4K-varianten kan dit oplopen tot  een 3,0‑GHz 6‑core Intel Core i5‑processor van de 8e generatie. Bij de 21,5-inch iMac kun je kiezen uit SSD of Fusion Drive-opslag.

27-inch iMac 2020

iMac 2020

In de zomer van 2020 is de iMac 27-inch vernieuwd. Deze iMac heeft ook nog het oude vertrouwde design, maar er zijn een aantal interessante vernieuwingen. Om te beginnen de processor: de tiende generatie van Intels Core i-chips. Ze zijn beschikbaar met zes tot wel tien processor-kernen. De Turbo Boost bereikt nu duizelingwekkende 5,0 GHz in de snelste configuratie en is 65 procent sneller dan zijn voorgangers. Qua grafische kaart is er ook een sprong vooruit: dankzij de AMD Radeon Pro 5000-serie. En SSD-opslag is voortaan de standaard.

Het Retina 5K-scherm heeft een opmerkelijke verbetering ondergaan. Dat heeft nu TrueTone, waardoor het zich aanpast aan het licht uit de omgeving. Optioneel is een mat scherm met nanotextuur: die optie kost wel € 625, maar dan heb je ook echt een prachtig scherm, vergelijkbaar met Apple’s professionele monitor, de Pro Display XDR. Benieuwd naar onze ervaringen met deze iMac? Lees dan onze 27-inch iMac 2020 review.

iMac 2021 geruchten

Op dit moment zijn er volop geruchten over weer een nieuwe iMac. Als die kloppen, dan zijn er twee grote veranderingen aanstaande. De iMac zou er voor het eerst sinds 2012 weleens heel anders uit kunnen gaan zien. Hij krijgt een beetje de looks van de meest recente iPad Pro: de randen rondom het scherm worden waarschijnlijk stukken smaller. Apple stapt met deze iMac ook af van de Intel-chips. Tijdens de WWDC werd Apple’s eigen chip geïntroduceerd. Deze Apple Silicon wordt waarschijnlijk dit jaar nog gebruikt in een nog te verschijnen MacBook, en maakt ongetwijfeld ook zijn opwachting in de compleet vernieuwde iMac.

iMac Pro

iMac Pro verkrijgbaar

Naast de ‘gewone’ iMac is er ook een geavanceerdere variant: de iMac Pro. Deze is eind 2017 verschenen. Van buiten verschilt de iMac Pro alleen door de donkere, spacegrijze kleur van de andere iMacs. Binnenin zit echter veel betere hardware. Weliswaar heeft de iMac Pro hetzelfde 27-inch scherm met 5K-resolutie, maar daarbij hoort minimaal een Intel Xeon met 8 cores, een 1-TB SSD, 32 GB werkgeheugen en een grafische kaart uit de serie Radeon Pro Vega met 8 GB grafisch geheugen.

Het moge duidelijk zijn: de Pro is bedoeld voor de professional. Je koopt dit apparaat niet om een mailtje te sturen en wat over het web te surfen – tenzij je geld te veel hebt, want voor minder dan 5000 euro ben je niet klaar. Het is de snelste iMac ooit, maar ook de duurste.

Mac voor beginners 2020
Mac voor beginners 2020
De uitgebreide handleiding die Apple je niet geeft!

Prijzen

De nieuwe 21,5-inch iMac 2019 begint bij 1499 euro. Daar krijg je een 3,6 Ghz quad-core Intel Core i3-processor, 8 GB werkgeheugen, een ouderwetse harde schijf (!) met 1 TB en de Radeon Pro 555X-grafische kaart voor. De nieuwe 27-inch versie met Retina 5K-display is te koop vanaf € 2099. De iMac Pro kost in de minst uitgebreide configuratie € 5.497,91.

De iPhone 13 nu tot €12,50 korting per maand!

De iPhone 13 nu tot €12,50 korting per maand!

• €72 korting én €100 extra inruilvoordeel
• Extra voordeel als je thuis KPN hebt

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Volgend dossier
MacBook
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden