Terug naar Apple Watch Series 5
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

Apple Watch Series 5

Door Laura Grootaarts3 oktober 2019 11:384 min. leestijd

Op 10 september 2019 is de Apple Watch Series 5 in de voorverkoop gegaan. Maak kennis met de nieuwste generatie van Apple’s slimme horloge!

Apple Watch Series 5 in het kort

  • Verkrijgbaar in 40 en 44 mm.
  • Always-on display.
  • Met ingebouwd kompas
  • Verkrijgbaar in spacegrijs, zilver en goud.
  • Vanaf € 449 (40 mm) of € 479 (44 mm).
  • Geleverd met watchOS 6.

Design

Vorig jaar onderging de Apple Watch Series 4 een ware metamorfose, dit jaar is het meer van het hetzelfde. De Watch is nog steeds verkrijgbaar in een kast van 40 of 44 mm, met drie kleuren aluminium (spacegrijs, zilver en goudkleurig) en roestvrijstaal (zilver, zwart en goud, en spacezwart in de Hermès-editie). Daarnaast presenteerde Apple twee andere materialen: titanium en keramiek. Het eerste is helemaal nieuw in de Watch-annalen, keramiek was bij de Series 2 en 3 ook al een optie, als Edition-model. Ook nu zijn beide modellen omgedoopt tot Edition, wat betekent dat ze aanzienlijk duurder zijn.

Apple Watch Series 5

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wil je nu naar de Apple Store gaan om kennis te maken met de verschillende geuren en kleuren? Bespaar je de moeite. In Nederland en België zijn alleen de aluminium modellen verkrijgbaar. Waarom? Omdat de Editions en roestvrijstalen Watches alleen worden verkocht in de Cellular-variant – waarmee je dus ook kunt bellen. Maar bij ons is het nog altijd wachten op de eerste telecomprovider die de e-sim in de Watch ondersteunt en dus zijn die modellen hier niet te koop. Wel kun je een ritje naar Duitsland overwegen.

Leuk detail: nieuw is dat je bij de aankoop voortaan direct een bandje naar keuze kunt uitzoeken. Voorheen zat je vast aan een standaardoptie en moest je andere bandjes er voor de volle mep bij kopen.

Always-on display

Met de Series 5 kraakt Apple de laatste kritische noot van het eerste uur: het horloge toont te allen tijde de tijd. Dat het scherm van de Watch op zwart ging zodra je de pols wegdraaide of het horloge een aantal tellen niet gebruikte, had natuurlijk een logische en praktische reden: batterijduur. En nu, bij het vijfde model, hebben ze de technologie om de hele dag door te komen met het scherm aan eindelijk klaar.

De belangrijkste vernieuwingen zitten, hoe kon het ook anders, in het display. Dit past zijn beeldverversing zelf aan, op basis van wat nodig is. Op volle kracht ververst het scherm met 60 Hertz, oftewel 60 keer per seconde, op zijn zuinigst gaat hij terug naar 1 Hz. Hoe lager de verversing, hoe beter het is voor de batterij. In combinatie met onder meer een sensor die het omgevingslicht meet en enkele slimme programmeertrucjes, is Apple erin geslaagd de batterijduur gelijk te houden, op 18 uur. Genoeg voor een hele dag dus.

Ook de software werkt mee om de Watch zo zuinig mogelijk te houden. Op het moment dat de oude Watches op zwart gaan, wordt het scherm van de Series 5 gedimd. Alle felle kleuren vervagen en verzwakken, de focus is op de tijd en complicaties, zodat die leesbaar blijven. Zodra je de pols weer optilt of het scherm een tikje geeft, keren de kleuren terug in hun volle glorie. Alle Watch-faces zijn geoptimaliseerd voor deze functie, en ook in de workout-apps blijft alleen de belangrijkste info leesbaar. De functionaliteit is basaal, maar de fraaie en subtiele uitwerking is wat we van Apple gewend zijn.

Ook nieuw: chip & kompas

Onder het scherm van de Series 5 zitten de twee kleinere innovaties. Zoals elk jaar is er een nieuwe processor ingebouwd: de S5 nu. Waar Apple normaal enorm pocht met de verbeteringen hiervan (de S4 vorig jaar beloofde 2x sneller te zijn dan de S3), zijn de verbeteringen van de S5 in nevelen gehuld. Waarschijnlijk betekent dit dat ze vooral bijdragen om het display aan te houden, en dat de snelheid van de Series 5 vergelijkbaar is met zijn voorganger.

Apple Watch Series 5 kompas

Het laatste nieuwe snufje is een ingebouwd kompas. De bijbehorende kompas-app is leuk als je wilt weten waar het noorden is, of als je bij de Scouting zit, maar zal bij de meeste mensen weinig invloed hebben op hun dagelijkse routine. Wel handig is dat je in navigatie-apps nu direct ziet welke kant je uit kijkt. Hoe vaak is het je niet overkomen dat je ergens wegrijdt en na een paar meter ontdekt dat je precies de verkeerde kant bent opgegaan? Die frustratie kun je achter je laten.

Apple Watch Series 5 kopen

De aluminium Series 5 is twee tientjes duurder de Series 4 was: € 449 (40 mm) of € 479 (44 mm). Dit is in Duitsland niet anders. De roestvrijstalen variant kost daar € 749 / € 799, titanium € 849 / € 899, keramiek € 1399 / € 1449, en Hermès € 1349 / € 1399. De Apple Watch Series 5 is begin september in de voorverkoop gegaan. Sinds 30 september kun je hem in de winkel vinden.

Apple Watch Series 5 (44mm)
Apple Watch Series 5 (44mm)

De nieuwe Apple Watch staat altijd aan!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Bekijk dit product

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
iCreate 146
iCreate 146
Ontdek de geheimen van iOS 16! 🔍
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Volgend dossier
iPhone 11 Pro (Max)
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden