Terug naar AirPods (Pro)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

AirPods (Pro)

Door Laura Grootaarts1 november 2019 10:587 min. leestijd

De AirPods zijn een succesverhaal van Apple. Je komt de draadloze oortjes tegenwoordig overal tegen. In de stad, bij de sportschool en zelfs op de werkvloer. En sinds de eerste lancering van de AirPods in 2017 zijn ze vrijwel constant uitverkocht in de Apple Store. In 2019 verschenen er twee nieuwe modellen. De AirPods en de AirPods Pro. Nu valt er echt wat te kiezen!

AirPods 2019

In het voorjaar verschenen de ‘gewone’ AirPods. Er zijn twee varianten. De goedkoopste variant heeft een oplaaddoosje dat je via het kabeltje van je iPhone oplaadt. Daarnaast is er een draadloze oplaadbare variant. Voor de rest zijn er geen verschillen.

Design

AirPods 2 reviews

De AirPods lijken behoorlijk op de oude vertrouwde Apple EarPods, maar dan draadloos. De AirPods zijn volledig draadloos. Geen kabeltje naar je telefoon dus, maar ook onderling zijn de dopjes niet met elkaar verbonden. Als je ze even niet gebruikt, wonen de AirPods in een hoesje dat het formaat en de looks van een doosje flosdraad heeft. De AirPods zijn enkel verkrijgbaar in het wit.

Koppelen met je iPhone en meer

De AirPods zijn speciaal ontworpen voor de iPhone, ze vormen een uitstekende combi met iPhones zonder gewone koptelefoonaansluiting. Maar ze werken net zo goed met onder meer oudere iPhones, je Apple Watch, je Mac en – zij het met beperkingen – Android-smartphones. Je koppelt ze door het doosje te openen en naast je ontgrendelde iPhone te houden. Het configuratiescherm verschijnt dan op je iPhone: klik op ‘Verbind’ en op ‘Gereed’. De AirPods zijn verbonden met iCloud en werken dan ook met de Apple-producten waarmee je met hetzelfde Apple ID bent ingelogd.

Draadloze oplaadcase

Dat er draadloos oplaadbare AirPods zouden komen, was al een hele tijd bekend. Al bij de presentatie van de iPhone X in 2017 werd er gesproken over een draadloze oplaadcase voor de oortjes. Nu is het eindelijk zover. De AirPods 2 zijn te koop met een speciale case die je kunt opladen door hem op een Qi-oplaadmatje te leggen. Het enige zichtbare verschil met de oude case is een ledje aan de voorkant dat de batterijstatus weergeeft. En voor het geval dat je helemaal geen waarde hecht aan draadloos opladen, heeft Apple ook nog een versie van de nieuwe AirPods met een case zonder draadloos opladen in de aanbieding.

AirPods 2 reviews

Draadloos opladen of niet: de accuduur van beide versies is identiek. Met de oortjes kun je op één acculading vijf uur muziek luisteren. Met de oplaadcase kun je de AirPods meerdere keren opladen, zodat je in totaal ruim 24 uur luistertijd hebt. Is de accu van je AirPods leeg? Na een kwartiertje in de oplaadcase kun je weer drie uur luisteren. Voor bellen gaan de AirPods tot wel 50 procent langer mee op een acculading. Dat komt neer op zo’n drie uur.

H1-chip

De eerste AirPods hadden een zogeheten W1-chip die voor de draadloze verbinding met je iPhone, iPad of Mac zorgde. Voor de nieuwe versie heeft Apple een compleet nieuwe chip ontwikkeld, de H1. Deze is speciaal ontworpen voor het gebruik in hoofdtelefoons. Je vindt ze in de AirPods 2, maar ook in de nieuwer Powerbeats Pro. Het ­switchen tussen apparaten (bijvoorbeeld tussen je ­iPhone en Mac) gaat met de H1-chip dubbel zo snel als voorheen, en er is minder vertraging bij de geluidsoverdracht. Dat laatste is vooral belangrijk bij het spelen van games.

Daarnaast kun nu ook via de AirPods direct met Siri praten. Begin je vraag gewoon met de magische woorden ‘Hé Siri’ en de oortjes, en Siri, beginnen direct te luisteren. Dat is toch net wat handiger en voelt natuurlijker aan dan twee keer op de oortjes tikken.

Met of zonder draadloos opladen

Zoals gezegd zijn er twee versies van de nieuwe AirPods: een mét draadloze oplaadcase en een zonder. De versie zonder kost nog steeds 179 euro, net als de oude AirPods. Wil je een draadloze oplaadcase erbij, dan ben je 229 euro kwijt. Het is ook mogelijk om die draadloze case achteraf te kopen. Deze kost 89 euro. Op de oplaadcase na, is er geen verschil tussen de twee modellen. Ze hebben beide de H1-chip, ondersteunen ‘Hé Siri’ en het snellere switchen tussen apparaten.

Welke versie je moet kiezen, is wat ons betreft afhankelijk van twee dingen: of je al andere apparaten hebt die draadloos oplaadbaar zijn en of je al een Qi-oplaadmatje hebt. Heb je nog helemaal niets met draadloos opladen, is de versie zonder draadloze oplaadcase prima. Als je in de toekomst besluit om toch over te stappen, dan koop je alsnog een draadloze case met een verse accu. Heb je echter nu al je Apple Watch en iPhone 8 (of nieuwer) altijd op een Qi-oplaadmatje liggen, dan wil je natuurlijk ook de AirPods 2 op dezelfde manier kunnen opladen.

Heb je de oude AirPods en ben je gecharmeerd van het draadloze opladen? Goed nieuws: de los verkrijgbare draadloze case werkt ook met de AirPods van de eerste generatie.

AirPods Pro

AirPods Pro case

In oktober 2019 verscheen ook een ander model AirPods: de AirPods Pro. Deze is bedoeld voor mensen die wat hogere verwachtingen hebben van oordopjes – en daarvoor ook dieper in de buidel willen tasten. Dit moet je weten van de AirPods Pro.

Ruisonderdrukking

Het is de belangrijkste verbetering: de AirPods Pro hebben in tegenstelling tot de reguliere AirPods ruisonderdrukking, waarmee je omgevingsgeluiden buitensluit. Daar hoef je overigens niet altijd gebruik van te maken. De AirPods hebben ook een transparantiemodus, waarmee je bijvoorbeeld de stemmen van je collega’s gewoon blijft horen. En je kunt de noise cancelling ook helemaal uitzetten – dat scheelt accu.

Design

De AirPods Pro zien er heel anders uit dan de gewone AirPods 2019. Om te beginnen is de oplaadcase breder en minder hoog: 45,2 mm hoog, 60,6 mm breed en 21,7 mm diep. Hij weegt 45,6 gram. Vergelijk dat maar met de oplaadcase van de gewone AirPods: 53,5 mm hoog, 44,3 mm breed en 21,3 mm diep. En die weegt 40 gram. De oortjes hebben een compleet andere vorm. Wat daarbij vooral opvalt, is dat de steeltjes van de AirPods Pro een stukje korter zijn. Dat scheelt bijna een centimeter.

De AirPods Pro hebben verschillende pasvormen: je kunt kiezen uit small, medium en large oortips. Die zijn gemaakt van siliconen en klik je eenvoudig vast, waarna ze zich naar je oren vormen. Ze blijven hierdoor stevig zitten en sluiten goed af, wat ten goede komt aan de ruisonderdrukking. De oortips in drie formaten worden meegeleverd.

Audio

De nieuwe AirPods hebben Adaptieve EQ. Dit zorgt ervoor dat het geluid altijd even vol klinkt. De muziek wordt automatisch afgestemd op de vorm van je oren. Een microfoontje in de AirPods Pro hoort precies wat jij hoort en sleutelt dan aan de middelhoge en lage frequenties.

Waterbestendig

De AirPods Pro zijn in tegenstelling tot de gewone AirPods zweet- en waterbestendig (IPX4). Maar let op: alleen voor sporten en trainingen buiten water. Je moet er dus alsnog niet mee gaan zwemmen. Door de regen fietsen zou wel moeten kunnen. Let wel op: het oplaaddoosje kan niet tegen vocht.

AirPods kopen

  • AirPods 2019 met standaard oplaadcase: € 179
  • AirPods 2019 met draadloze oplaadcase: € 229
  • AirPods Pro met draadloze oplaadcase: € 279
Volgend dossier
Apple Watch Series 5
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden