Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids ūüéß
Cover van

Zo werkt Picture in Picture op de iPhone

Afbeelding van Zo werkt Picture in Picture op de iPhone
Download:
N.v.t.

Picture in Picture (PiP), ook wel beeld-in-beeld genoemd, is een techniek waarbij een video in een zwevend venster op het scherm wordt geplaatst. Zo houd je schermruimte over om in de tussentijd andere dingen te doen. Op de Mac en de iPad kon dit al geruime tijd, maar op de iPhone was PiP alleen mogelijk binnen een app. Tot iOS 14, want je gebruikt deze functie nu systeemwijd.

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Picture in Picture iPhone

PiP starten

Een beeld-in-beeldvenster oproepen kan op verschillende manieren:

Via Apps
Media-apps zoals Netflix, Twitch of Prime Video zullen automatisch in een zwevend venster door blijven spelen zodra je de betreffende app sluit.

beeld in beeld via safari

Of via Safari
Heb je een app die geen PiP ondersteunt, zoals die van de NPO, dan biedt Safari vaak uitkomst. Ga naar de betreffende website, start de gewenste video of stream, tik rechtsonder op het icoontje om deze schermvullend weer te geven en ten slotte op het PiP-icoontje linksboven om beeld-in-beeld te starten.

Picture in picture-venster verplaatsen, vergroten en verbergen

Speelt de media eenmaal door in een zwevend venster, dan heb je nog de nodige mogelijkheden.

beeld in beeld iPhone

Venster verplaatsen
Staat het venster in de weg? Dan verschuif je dit gemakkelijk naar een andere plek. Het kleeft als het ware magnetisch aan de hoeken van het scherm, dus je kunt het altijd wel ergens kwijt. Wil je het venster sluiten, tik dan op het beeld en vervolgens op het kruisje linksboven.

Picture in Picture iPhone

Groter of kleiner
Je vergroot of verkleint het venster gemakkelijk door erop te dubbeltikken. Of maak een knijpbeweging met twee vingers om de grootte heel precies in te stellen.

Picture in Picture verbergen

Geen beeld, wel geluid
Heb je geen behoefte om continu beeld te bekijken – bij een ietwat saaie voetbalwedstrijd bijvoorbeeld – of wil je je geheel iPhone-scherm gebruiken voor iets anders? Sleep dan het PiP-venster naar de zijkant van het scherm. Het geluid gaat door, maar het beeld verdwijnt. Tik op de pijlknop om het venster weer tevoorschijn te toveren. Deze knop kun je overigens overal aan de zijkant van het scherm neerzetten.

Hoe krijg je YouTube picture in picture?

Google maakt het op de achtergrond afspelen van content via de YouTube-app helaas alleen mogelijk als je een Premium-abonnement hebt. PiP is ook niet beschikbaar. We hebben YouTube heel even kunnen foppen door via Safari naar de website te gaan, maar die omweg heeft YouTube onlangs geblokkeerd. Als je het nu probeert, verdwijnt het PiP-venster na een fractie van een seconde.

Dit artikel heeft eerder in iCreate gestaan.