Zo draai je Windows op je Mac
Direct aan de slag?
Ook als Mac-gebruiker kun je soms niet om Windows heen. Misschien heb je een programma nodig dat exclusief op Windows draait, of werk je in een omgeving waarin de uitwisseling van bestanden met Windows-gebruikers belangrijk is. Dan zou het geweldig zijn om Windows op je Mac te hebben.
Met Parallels Desktop is er een app om je leven in dit opzicht een tikkeltje gemakkelijker te maken. Zo kun je Windows en macOS naast elkaar laten draaien, zelfs zonder dat je je computer steeds hoeft te herstarten. Dit betekent dat je met een paar klikken toegang hebt tot al je benodigde Windows-applicaties, terwijl je tegelijkertijd de interface en betrouwbaarheid van je Mac niet hoeft te missen.
Parallels biedt niet alleen naadloze integratie tussen de twee besturingssystemen, maar het heeft ook tal van handige functies die het gebruiksgemak naar een hoger niveau tillen. Denk bijvoorbeeld aan de Coherence-modus, waarbij de Windows-toepassingen zich gedragen alsof ze native op je Mac draaien, zonder storende vensters of balken. Of de mogelijkheid om je Windows- en Mac-bestanden te delen, of te slepen en neer te zetten tussen de twee omgevingen.
Download en installeer Parallels Desktop 18
Installeer Parallels
Heb je Parallels Desktop gekocht en gedownload via de website van Parallels? Open dan het DMG-bestand en voer het grote ‘Install’-bestand uit. Bevestig de waarschuwingen van macOS en accepteer de ‘Software License Agreement’.
Toestemming
De installatie begint vrijwel direct en is ook in een mum van tijd afgerond. Daarna vraagt de app allerlei toestemmingen: onder meer voor meldingen en toegang tot mappen. Bevestig deze allemaal.
Inloggen
Log vervolgens in met het Parallels-account waarmee je de aankoop hebt gedaan. Op het volgende scherm activeer je je licentie. Heb je geen licentie, dan start je de proefperiode van dertig dagen.
Afgerond
In de laatste stap krijg je meteen de vraag of je Windows 11 wilt installeren. Als dat de versie is die je wilt, mag je meteen voor ‘Installeer Windows’ kiezen. En anders kies je ‘Skip’, want je komt ook nog bij dezelfde opties.
Parallels Desktop 18 biedt twee verschillende mogelijkheden om de software aan te schaffen. De eerste optie is een eenmalige aankoop: voor € 119,99 kun je de door jouw gekochte versie van Parallels Desktop voor altijd gebruiken. Dit betekent dat de app blijft werken, zelfs nadat er nieuwe versies zijn uitgebracht.
Het voordeel hiervan is dat je geen verplichtingen hebt en volledige controle hebt over het gebruik van Parallels Desktop. Het nadeel is dat je mogelijk extra kosten moet maken om toekomstige updates te krijgen. Dat kan een probleem vormen bij nieuwe versies van macOS of Windows.
De tweede optie is een jaarlijks abonnement: voor € 99,99 per jaar krijg je altijd toegang tot de meest recente versie van Parallels Desktop. Dit abonnement zorgt ervoor dat je altijd gebruik kunt maken van de nieuwste functies en verbeteringen.
Het voordeel is dat je automatisch toegang hebt tot alle updates, zonder extra kosten. Het nadeel is dat je jaarlijks moet verlengen om gebruik te blijven maken van de software. Vind je het fijner om altijd de nieuwste versie te hebben, dan is dit de beste optie. Uiteraard is er ook een gratis proefversie. Deze vind je ook op de website van Parallels.
Installeer Windows (of een ander systeem)
Control Center
Het gemakkelijkst installeer je een nieuw besturingssysteem in Parallels via het Control Center. Het maakt niet uit of je al Windows tijdens de eerste configuratie hebt geïnstalleerd of niet. Je opent het via het menubalk-icoontje.
Plusje
Klik op het plusje rechtsboven om de ‘Installation Assistent’ voor een nieuw besturingssysteem te openen. Je krijgt dan de keuze tussen allerlei verschillende systemen. De ‘aanbevolen’ installatie is Windows 11, dus die kiezen we.
Windows 11
De installatie van Windows 11 is zo gestroomlijnd dat je vrijwel niets hoeft te doen. Het besturingssysteem wordt automatisch gedownload en uiteindelijk kom je in een werkende Windows 11-omgeving terecht.
Licentie
Daarna moet je nog twee dingen doen. Ten eerste: een Windows-licentie toevoegen. Die koop je al legaal vanaf 10 euro via Google. Je voegt deze vervolgens toe via ‘Activation settings’. Het snelst kom je daar via de zoekfunctie onderin.
Taal
Ten tweede: de taal instellen, want Windows is nu nog in het Engels. Zoek naar ‘Language’ en open ‘Edit language and keyboard options’. Kies ‘Add a language’, selecteer ‘Nederlands’ en zet een vinkje bij ‘Set as my Windows display language’.
Ander systeem
Ander systeem installeren? Open wederom het Control Center via het menubalk-icoontje. Onderin vind je ‘Free Systems’ om te installeren. Dat zijn een aantal Linux-systemen, maar ook macOS Ventura.
Eigen systeem
Ten slotte heb je nog de keuze om een eigen systeem te installeren. Je kiest dan voor ‘Install Windows or another OS from a DVD or image file’. Sleep daarna je schijfkopie naar het venster, Parallels probeert automatisch de goede instellingen te vinden.
Eigen instellingen
Kan Parallels geen instellingen vinden? Of vink je ‘Install operating system manually’ aan? Dan heb je nog iets meer aanpassingsmogelijkheden tijdens de installatie. En vink je tijdens de stappen ‘Customize settings before installation’ aan, dan kun je zelfs nog meer finetunen.
Later aanpassen
Wil je later wat instellingen aan je virtuele installaties aanpassen? Klik dan op het tandwieltje naast de installatie in het Control Center. Je regelt hier hoe je bestanden deelt tussen je Mac en Parallels, maar je kunt zelfs de virtuele hardware aanpassen.
Handig om te weten
Bestanden delen
Wil je bestanden delen tussen je Mac en virtuele Windows? Dat is een fluitje van een cent. In de standaardinstellingen delen je Mac en Windows hetzelfde bureaublad. Kortom, staat iets op het bureaublad van je Mac, dan verschijnt het ook in Windows – en vice versa.
Coherence-modus
Het Windows-venster van Parallels heeft naast de gebruikelijke stoplicht-knoppen linksboven nog een vierde, blauwe knop. Hiermee activeer je de zogeheten ‘Coherence’-modus. Elk geopend programma in Windows gedraagt zich dan als een app onder macOS. Op die manier hoef je de Mac-omgeving helemaal niet meer te verlaten om één specifiek programma te draaien.
Perfect geïntegreerd
Je Windows-installatie mag alles gebruiken waar je Mac mee verbonden is. Dat begint bij accessoires zoals printers en scanners, maar zelfs iCloud Drive is vanuit Verkenner in Windows toegankelijk. Andersom kun je in macOS via Spotlight de programma’s binnen Windows zoeken (en openen).
Meer systemen
Zoals gezegd blijft het niet alleen bij Windows 11. Desgewenst installeer je oudere Windows-versies (mits compatibel) of zelfs een tweede macOS Ventura of Linux.
Compatibiliteit
Heeft je Mac een M1- of M2-chip? Dan mag je alleen zogeheten ARM-versies van Windows installeren. Alle versies vanaf Windows 10 worden ondersteund. Met een Mac met Intel-chip mag je zelfs terug tot Windows XP! Wil je zo’n oudere Windows op je Mac met Apple-chip draaien, dan is de app UTM een alternatief voor Parallels.