Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Maak je eigen uitlegvideo met Bureauweergave

Uitlegvideo maken
macOS Ventura
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Bij een uitlegvideo brengt een camera de presentator in beeld, maar de tafel waar diegene op werkt, wordt tegelijkertijd weergegeven door de camera die daarboven hangt. Zo wordt er in beeld gebracht hoe iemand dingen kookt of een unboxing doet. Met Bureauweergave in macOS Ventura en een iPhone 11 of nieuwer (behalve de SE) kun je zo’n uitlegvideo zelf maken. Dit is hoe!

Uitlegvideo maken

1 Zet je telefoon neer

Uitlegvideo maken

Om aan de slag te gaan met Bureauweergave, moet je je iPhone ergens neerzetten, met de ­camera naar je toe gericht. Dit kan met een statief, een speciale houder, of door hem gewoon ergens tegenaan te laten leunen.

2 Open Bureauweergave

Uitlegvideo maken

Op je Mac met macOS Ventura open je de Bureauweergave. Dit doe je het gemakkelijkst via Spotlight: houd de Cmd-toets en de spatiebalk tegelijk ingedrukt, voer ‘Bureauweergave’ in, en toets Enter / Return.

3 Kies je hoek

Uitlegvideo maken

Onder in beeld krijg je het vlak dat je gaat filmen te zien. Pas waar nodig de hoek van je camera aan en gebruik het balkje onderin om in te stellen welk deel van je tafel of bureau je wilt filmen.

4 Start Bureauweergave

Uitlegvideo maken

Klik op ‘Start Bureauweergave’. Je ziet in beeld nu alleen dat deel van de tafel wat net in het kader viel. Nog niet helemaal tevreden? Gebruik dan weer de balk onderin om de grootte van het kader achteraf aan te passen.

5 Filmopname

Uitlegvideo maken

Open een nieuw venster van QuickTime ­(‘Apps>QuickTime Player’). Kies boven in de menubalk voor ‘Archief>Nieuwe filmopname’. Klik dan in het venster op het pijltje naast de opnameknop en selecteer je iPhone als camera.

Het verwerken van het camerabeeld van twee iPhone-camera’s en dit tegelijkertijd opnemen, kan voor een (oudere) Mac wat zwaar zijn. Hierdoor ontstaan er soms haperingen in het videobeeld. Om dit te beperken, is het verstandig om in het venster van QuickTime op het pijltje naast de opnameknop te klikken en hier bij ‘Kwaliteit’ voor ‘Hoog’ te kiezen.

6 Licht, camera, actie

Uitlegvideo maken

Je ziet nu live het beeld van de ‘normale’ camera van je iPhone. Klik op de rode opnameknop om een opname van dit beeld te starten. Zorg er vervolgens voor dat de vensters van QuickTime en Bureauweergave elkaar niet overlappen.

7 Schermopname

ws_bureauweergave_146

Om tegelijkertijd een opname van je bureau of tafel te starten, houd je de toetsen Cmd, Shift en 5 tegelijk ingedrukt. Je ziet nu het menu voor schermopnames. Kies in de balk onderin voor ‘Maak opname van geselecteerd deel’.

8 Start opname

ws_bureauweergave_146

Versleep nu het kader over het venster van Bureauweergave. Druk op ‘Neem op’ om de opname te starten. Je kunt nu je gang gaan: je Mac neemt zowel je bureau als je gezicht tegelijkertijd op!

Bureauweergave is cool, maar niet perfect. Doordat hij in feite de uiterste hoek van je ultragroothoekcamera gebruikt en het beeld daarvan vervormt tot een bruikbaar plaatje, krijg je soms wat gekke beelden. In onze opname zie je bijvoorbeeld hoe het doosje van een iPhone opeens wel érg dik wordt. Hoe groter het object – en hoe meer diepte er is – hoe erger deze vervorming wordt.

9 Klaar met je opname?

ws_bureauweergave_146

Dan moet je zowel de schermopname van Bureauweergave als de filmopname van QuickTime stoppen. Eerstgenoemde doe je in de menubalk rechtsboven (cirkel met vierkantje), de tweede met de stopknop in het QuickTime-venster.

Activeer je iPhone

Wij leggen in de workshop uit hoe je de camera van je iPhone selecteert als webcam, maar dat hoef je niet altijd handmatig te doen. Gebruik je een speciale klem waarmee je je iPhone op je Mac bevestigt, zoals de Belkin iPhone-houder met MagSafe? Dan detecteert je iPhone uit zichzelf dat hij stabiel en horizontaal staat. In dat geval zal je Mac automatisch naar de camera van de iPhone wisselen. Dit gebeurt ook als je de iPhone (in een telefoonklem) op een camerastatief zet in de buurt van je Mac.