Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 161Je iPhone voelt weer als nieuw met iOS 18
Cover van

5 toffe trucs in Terminal

Terminal-commando’s zijn een van de beste manieren om bij instellingen van je Mac te komen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden.
Terminal commando's
Icon voor Terminal
Terminal
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
10 minuten
Stappen:
5 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!
Terminal commando’s

De commando’s die we in dit artikel beschrijven, plak je in het programma Terminal. Het programma vind je in via ‘Apps>Hulpprogramma’s’, of voer de programmanaam in via Spotlight (Cmd+Spatie) om het sneller te openen.

Ontdek de beste commando’s

1

Houd de Mac wakker

Op sommige momenten wil je gewoon niét dat je Mac in de slaapmodus gaat – bijvoorbeeld als je hem ’s nachts vanwege een of andere grote taak laat draaien. Dit kun je voorkomen met het commando ‘caffeinate’; je Mac sust dan niet meer in slaap.

caffeinate

Om het te stoppen toets je Ctrl+C in Terminal. Als je wilt dat de opdracht een bepaalde periode actief is, dan kun je er ook een tijd achter zetten in seconden. Wil je dit bijvoorbeeld een uur, dan voer je het volgende in:

caffeinate -t 3600

2

Herhalende letters

Als je de ‘e’ in blijft drukken, dan verschijnt er niet ‘eeeeeeeee’, maar een pop-upvenster waarin je kunt kiezen uit de verschillende trema’s. Heb je liever de herhalende reeks letters, toets dan de volgende commando in:

commando ‘defaults write -g ApplePressAndHoldEnabled -bool FALSE

Wil je later toch weer terug? Toets dan dezelfde code in, maar dan met ‘TRUE’ in plaats van ‘FALSE’.

3

Verborgen bestanden

Wist je dat er in Finder allerlei verborgen bestanden staan? Om ze te zien, gebruik je de volgende Terminal commando:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles -bool TRUE

Daarna herstart je Finder – of je gebruikt in Terminal het commando ‘killall Finder’ – en alle verborgen bestanden worden getoond. Wees voorzichtig met wat je verwijdert. Je kunt de bestanden weer verbergen door de commando te herhalen, waarbij je ‘TRUE’ in plaats van FALSE’ gebruikt.

4

Laat je Mac praten

Met Terminal laat je je Mac zeggen wat je maar wilt. Hierbij gebruik je het say-commando, gevolgd door een citaat met daarin iets wat je je Mac altijd al graag hebt horen zeggen. Typ bijvoorbeeld het onderstaande en je hoort het de Systeemstem zeggen.

say 'Goedemiddag, wat zie jij er goed uit vandaag'

Standaard wordt er gesproken met de mannelijke stem Xander, maar bij de toegankelijkheidsopties is dit aan te passen. In het tabblad ‘Spraak’ kun je achter Systeemstem kiezen voor ‘Claire’ (mogelijk moet zij nog gedownload worden via ‘Pas aan’). Met de Siri-stem werkt Terminal niet.

5

Verander een screenshot

Screenshots worden standaard bewaard als grote PNG-bestanden. Om het bestandsformaat te veranderen in JPG, start je Terminal en typ je:

defaults write com.apple.screencapture type jpg

Hierbij kun je ‘jpg’ ook veranderen in bijvoorbeeld PDF, TIFF of GIF. Standaard heeft het screenshot ook een schaduw, maar die verwijder je met de volgende terminal:

defaults write com.apple.screencapture disable-shadow -bool TRUE

Daarna herstart je je Mac, of je gebruikt deze commando:

killall SystemUIServer

Om terug te keren naar de vorige instellingen, gebruik je hetzelfde commando met ‘FALSE’ in plaats van ‘TRUE’.