Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Het grootste geheim van je iPhone: Stand-by

iOS 17 heeft een geheime functie. Zet je je iPhone tijdens het opladen op zijn kant, dan activeer je daarmee een compleet nieuwe functie: Stand-by. Dit kun je er allemaal mee!
stand-by
Icon voor iOS 17
iOS 17
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Wanneer laad jij je iPhone op? Gedurende de nacht, als je ook zelf oplaadt? Op kantoor, terwijl je werkt? Of ‘s avonds, als je aan het koken en eten bent? Wat jouw routine­­­ ook moge zijn: de kans is groot dat je maar weinig doet met je iPhone als deze wordt opgeladen.­­­ Tot nu toe dan, want iOS 17 geeft een nieuwe draai aan je iPhone.

Als je je smartphone oplaadt, doet hij tegelijkertijd dienst als slim scherm. Wat je ziet, kies je zelf: van een klokje tot een digitaal fotolijstje tot widgets met handige informatie. Tegelijkertijd blijf je op de hoogte van inkomende telefoongesprekken,­­ berichtjes en Live Activiteiten. De inhoud is schermvullend en goed leesbaar van een afstand. Wij laten je zien wat voor mogelijkheden er zijn.

Zo activeer je de Stand-by modus

Misschien is de Stand-by modus je nog niet eerder opgevallen, ook al heb je iOS 17 inmiddels dik een halfjaar op je iPhone. Dat is niet heel gek, want tegen deze functie loop je niet zomaar aan. Je ziet hem uitsluitend als je iPhone wordt opgeladen en als deze op zijn zijkant staat, in horizontale oriëntatie. Er zijn speciale MagSafe-laders om je iPhone in de juiste positie te manoeuvreren. Maar om het uit te proberen, kun je je iPhone ook even ergens tegenaan laten rusten. Je iPhone moet vergrendeld zijn – met een tik op het scherm breng je Stand-by tot leven. Lukt het met deze instructies alsnog niet? Check of je de functie niet per ongeluk hebt uitgezet via ‘Instellingen>Stand-by’.

Drie varianten om uit te kiezen

Stand-by heeft in de basis drie verschillende varianten:­­­ widgets, foto’s en klokken. Je ‘bladert’­­­ door deze versies door horizontaal over het scherm te vegen – van links naar rechts en weer terug. Ook kun je deze drie allemaal weer verder personaliseren. Zo stem je de inhoud van het scherm helemaal af op jouw wensen. Hier maak je alvast kennis met de drie hoofdvarianten.­­­­ Verderop in dit artikel leggen we uit hoe je de verschillende versies tot in detail naar je hand zet.

ftr_standby
1

Widgets

De eerste versie van Stand-by is ook meteen de meest veelzijdige. Deze bestaat uit twee widgets die naast elkaar staan. Het weerbericht, je eerstvolgende­­­ afspraak, het laatste nieuws en nog veel meer: je iPhone houdt je overal van op de hoogte. Ook apps van derden die widgets hebben, kun je hier tevoorschijn toveren. Sommige van de widgets zijn interactief: zo kun je in audio-widgets direct op de play-knop tikken, en in een to-do-lijst streep je voltooide taakjes direct af.

ftr_standby
2

Foto’s

Veeg je vanuit de widget-variant naar links, dan verandert je iPhone in een digitaal fotolijstje met bovenin de tijd in beeld. De foto’s zijn natuurlijk afkomstig uit je eigen Fotobibliotheek. iOS maakt automatisch al mooie fotocollecties aan, zoals ‘natuur’, ‘huisdieren’ en ‘plaatsen’. Maar je kunt ook zelf een specifiek fotoalbum aanwijzen.

ftr_standby
3

Klokken

Blader je vanuit Foto’s nog een keer verder naar het meest rechtse scherm, dan kom je uit bij ‘Klokken’. Ben je zo iemand die het liefst dagelijks een nieuwe wijzerplaat­­­­ instelt op zijn Apple Watch, dan word je ook blij van deze weergave. Je kunt kiezen uit diverse analoge en digitale klokjes, en ook de kleuren bepaal je helemaal zelf.

1 – Widgets

Met widgets maak je van je iPhone een slim schermpje met alle informatie die je nodig hebt.

ftr_standby
1

Blader door widgets

Het eerste scherm in Stand-by bestaat uit twee stapels met widgets. Als je van boven naar beneden over de widgets veegt, haal je andere widgets in de stapel tevoorschijn. Maar staan jouw favoriete widgets er al bij?

ftr_standby
2

Bewerk je widgets

Houd een van de twee widgets wat langer ingedrukt­­­ om in de bewerkmodus te komen. Je ziet nu de hele stapel. Zijn er widgets die je niet nodig hebt? Tik dan op het minnetje linksboven.

ftr_standby
3

Extra widgets

Je kunt extra widgets toevoegen. Tik op het plusje linksboven en zoek naar een leuke widget in je collectie. Heb je die gevonden, dan tik je op ‘Voeg widget toe’. Tik tot slot op ‘Gereed’.

ftr_standby
4

Slimme stapel en Widgetsuggesties

Een slimme stapel wisselt automatisch tussen­­­ widgets aan de hand van je locatie, activiteit­­­ of tijdstip. ‘Widgetsuggesties’ voegt zelf zo nu en dan widgets toe die weleens van pas kunnen komen. Geef aan wat je wilt.

ftr_standby
5

En nog een keer!

Voor de tweede stapel met widgets herhaal je de vorige stappen. Je hebt altijd twee stapels met minimaal één en maximaal tien widgets. De widgets hebben ook altijd hetzelfde formaat.

ftr_standby
6

Interactief

Sommige widgets zijn interactief. Zo kun je de items in de Herinneringen-app direct vanaf dit scherm afvinken. En in de widget van Woning kun je direct je slimme apparatuur bedienen.

ftr_standby
7

Snelkoppeling

Widgets vormen altijd een snelkoppeling naar de bijbehorende app. Om die te openen, tik je eerst op de widget – er verschijnt dan een wit pijltje in de bovenhoek. Met een tik daarop ga je naar de app.

2 – Foto’s

Maak van je iPhone een slim fotolijstje met steeds iets nieuws om naar te kijken.

ftr_standby
1

Fotolijstje

De tweede variant van Stand-by is een fotolijstje dat tegelijk ook dienstdoet als klok. Net zoals bij de widgets kun je door de verschillende varianten bladeren door verticaal over het scherm te vegen.

ftr_standby
2

Verschillende verzamelingen

Houd een foto wat langer ingedrukt voor het bewerkscherm. Je ziet dan allerlei verschillende­­­ fotocollecties, zoals huisdieren, plaatsen en personen.­­­ Wil je een categorie niet zien, dan verberg je hem met een tik op het oogje.

ftr_standby
3

Open de foto

Vind je een foto mooi en wil je weer even terug naar dat moment? Tik op het scherm – je ziet dan meteen waar en wanneer dit kiekje is gemaakt. Met een tik op ‘Bekijk in foto’s’ open je het origineel.

ftr_standby
4

Eigen album

Ben je niet tevreden over de door Apple samengestelde fotocollecties, dan kun je ook je zelf samengestelde album tonen. Open het bewerkscherm, tik op het plusje en kies je album.

Maak je eigen fotoalbum

Bij stap 4 leggen we je uit hoe je een eigen fotoalbum toont in je slimme fotolijstje, maar dan moet je zo’n album natuurlijk wel al hebben.

Om er een te maken, ga je eerst naar de app Foto’s en tik je op ‘Selecteer’. Vink vervolgens een selectie van je mooiste foto’s aan. Tik daarna linksonder op het Deel-icoon en dan op ‘Zet in album’. Tik dan op het nog lege nieuwe album bovenaan, geef je album een herkenbare naam en bewaar het. Daarna vind je het terug in Stand-by.

Probeer er bij het kiezen van je foto’s rekening mee te houden dat je kiekjes in horizontale oriëntatie getoond worden. Je kunt staande foto’s kiezen, maar dan maakt je iPhone zelf een uitsnede. Die pakt overigens verrassend vaak nog best goed uit, dus laat je er niet door tegenhouden.

3 – Klokken

WatchOS-achtige­­ wijzerplaten, nu ook op je iPhone. Zo stel je ze in!

ws_standby
1

Fotolijstje

De laatste variant van Stand-by is een klokje. En inmiddels weet je het al: je kunt van boven naar beneden over het scherm vegen om de verschillende varianten van dit scherm te tonen. Het zijn er vijf. Maar daar blijft het niet bij.

ws_standby
2

Bewerken

Wat veel mensen niet weten, is dat je van vier van de vijf klokjes ook nog de kleur kunt bepalen. Het gaat om de klokjes Analoog, Digitaal, Zonnestand, en Zwevend. Houd het scherm vast voor de bewerkmodus.

ws_standby
3

Kleur

In de vier genoemde klokjes zie je rechtsonder een witte stip. Met een tik daarop open je het kleurenpalet. Tik op een bolletje om de klok van kleur te veranderen. Het vijfde klokje heeft een ander trucje: dit is een wereldklok. Hier rechts lees je meer!

Wereldklok

Een van onze favoriete klokjes is de wereldklok. Die behoeft wat extra toelichting!

standby_wereldklok
1

Klok

Open eerst de app Klok op je iPhone en ga naar het paneel Wereldklok. Via het plusje rechtsboven kun je extra locaties toevoegen. Kies er een uit de lijst of voer de naam in het zoekveld in.

standby_wereldklok
2

Stand-by

Open dan nu de Klokken-weergave in Stand-by en blader naar de wereldklok. Je ziet meteen waar in de wereld het dag en nacht is. De stippen zijn de verschillende locaties die je bij stap 1 gekozen hebt.

standby_wereldklok
3

Locaties

Jouw locatie is voor de duidelijkheid­­ wit omrand. Wil je weten hoe laat het ergens anders is? Tik dan op een van de stippen om de tijd van die locatie te zien, plus het precieze tijdsverschil.

Stand-by FAQ

Roept Stand-by nog vragen bij je op? Grote kans dat je het antwoord hier vindt.

ws_standby
1

Je iPhone constant aan de lader, dat is toch funest voor de accu?

Veel mensen hebben hun iPhone toch al uren aan de lader hangen, dus wat dat betreft maakt Stand-by geen verschil. We raden sowieso aan om gebruik te maken van de functie ‘Geoptimaliseerd opladen’­­­. Die leert van je routines, en laadt je batterij op tot 80%, om vervolgens een pauze in te lassen. Het opladen wordt dan later hervat, zodat je 100% accu hebt als je je iPhone actief gaat gebruiken. Je stelt dit in via ‘Instellingen>Batterij> Batterijconditie en opladen’.

2

Iedereen kan mijn meldingen meelezen …

Je binnenkomende meldingen, bijvoorbeeld via Berichten, komen inderdaad pontificaal­­­ in beeld. Gelukkig kun je de inhoud ook afschermen: je ziet dan wel dat er een melding binnenkomt en van wie, maar moet dan eerst nog een keer op het scherm tikken om de inhoud te onthullen. Hiervoor ga je naar ‘Instellingen>Stand-by’. Als de schakelaar bij ‘Toon meldingen’ op groen staat, kun je daaronder ‘Toon voorvertoning bij alleen tikken’ activeren.

3

Hoe zet ik de Stand-by-modus aan?

Als je iPhone horizontaal staat en zo wordt opgeladen,­­ activeer je Stand-by met een tikje op het scherm. Maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Je kunt ook op de zij- of volumeknop­­­ duwen. En Stand-by wordt ook actief als je je iPhone licht aanstoot, of het nachtkastje­­­ of bureau waarop je iPhone staat. Heb je een Pro-iPhone, dan gaat het scherm zelfs aan als hij ’s nachts beweging detecteert.­­­ Dit zet je aan via ‘Instellingen>Stand-by>Scherm>Beweging om te activeren’.

4

Ik heb een iPad en ik vind niets van Stand-by terug

Dat klopt, Stand-by is er alleen voor de iPhone. Maar we sluiten niet uit dat het ook nog naar de iPad komt. Want het gebeurt wel vaker dat iOS-functies een jaartje later hun opwachting maken in iPadOS. Eerder gebeurde dat met de widgets en met de uitgebreide opties voor het vergrendelscherm. Er is overigens wel een Apple-product dat een light-versie van Stand-by heeft, en dat is de Apple Watch. Als je die oplaadt, krijg je ook een klein wekkertje te zien. Daar heet het dan de Nachtklokmodus.

ws_standby
5

Waarom zijn soms alle klokjes en widgets rood?

Je hebt de Nachtmodus van Stand-by ontdekt! Die maakt de schermhelderheid lager en bepaalde onderdelen rood. De modus gaat vanzelf aan bij weinig omgevingslicht, dus dit maakt Stand-by perfect voor op je nachtkastje. Wil je de modus niet? Schakel hem uit via ‘Instellingen>Stand-by’. Op een Pro-iPhone werkt dit via ‘Instellingen>Stand-by>Scherm’.

Maak van je iPhone een …

De Stand-by modus is veelzijdig. Wat wil jij dat er op het scherm verschijnt? Hier heb je alvast wat inspiratie!

Gewoon iets dat jij mooi vindt

Sinds de komst van widgets zijn er veel mensen die hun thuisscherm zo esthetisch mogelijk maken. In Stand-by zijn de opties beperkt – je kunt maar twee widgets kwijt naast elkaar. Maar nu zijn er zoveel widgets, dat er vast iets van te maken valt. Met apps als Widgetsmith en Color Widgets zet je ze zelf in elkaar.

ws_standby
1

Wekker

Je iPhone in Stand-by is misschien wel de ideale wekker. Door de Nachtmodus is het licht dat het scherm verspreidt slechts subtiel. Als je een wekker hebt gezet, zie je daarvan een indicatie, met daarbij de wektijd. Als het eenmaal zover is, dan verschijnt de wekker schermvullend in beeld, met twee niet te missen knoppen om het alarm het zwijgen op te leggen.

ws_standby
2

Muziekspeler

Wanneer je muziek, podcasts of andere audio afpeelt terwijl je iPhone in Stand-by gaat, verschijnt er een cirkel met golvende streepjes in beeld. Hier tik je op om een beeldvullende muziekspeler in beeld te krijgen. Zo vind je alle bedieningsknoppen die je nodig hebt.

ws_standby
3

Nieuwsoverzicht

Je favoriete Nieuws-app heeft vast een widget die geschikt is voor Stand-by. En anders is er nog altijd de News-widget van Apple zelf. Je kunt twee widgets van verschillende nieuws-apps naast elkaar zetten, of je combineert er een met bijvoorbeeld een Weer-, aandelen- of podcast-app.

ws_standby
4

Afstandsbediening voor je woning

Heb je een slim huis, met allerlei apparaten die HomeKit-ondersteuning hebben? Maak van je iPhone­­­ dan een afstandsbediening. Dit doe je door de Woning-widget toe te voegen. Zo kun je direct vanaf het scherm je slimme accessoires bedienen en je scènes in gang zetten.

ws_standby
5

Weerstation

Natuurlijk kun je het scherm uitdossen met diverse weer-widgets. Want Ieder zichzelf respecterende weer-app heeft tegenwoordig wel een widget. Je kunt ook gewoon aan Siri vragen wat het weer is; een beknopte versie van het weerbericht komt dan schermvullend in beeld.

ws_standby
6

Tijdmanager

Live Activiteiten zijn speciale meldingen die apps tonen op het vergrendelscherm, in het Dynamic Island, en in Stand-by! Ze laten de progressie van een activiteit zien. Bijvoorbeeld: of de sushi die je besteld hebt al een beetje opschiet, of de tussenstand van een wedstrijd. Of hier, in het geval van recepten-app Crouton, de stappen in het kookproces.

ws_standby
7

Dashboard

Er zijn vast statistiekjes die je in één oogopslag wilt kunnen raadplegen. Welke­­­ dat zijn, verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Wij hebben hier een klein gezondheidsdashboardje samengesteld dat bestaat uit twee widgets. Met links Waterllama, om bij te houden of je vandaag al genoeg gedronken hebt, en rechts een stappenteller gemaakt met Widgetsmith.

Meer over iOS 17