Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Monteer soepele overgangen in je muziek

Afbeelding van Monteer soepele overgangen in je muziek
Moeilijkheid:
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Logic Pro heeft ontzettend veel gereedschappen om het producen van je muziek gemakkelijker te maken. De Fade-tool gebruik je misschien wel het vaakst: hiermee maak je name-lijk supersoepele overgangen tussen je opnames. Zo hoor je niet meer de ongewilde klikgeluiden die ontstaan als je fragmenten in stukjes knipt en weer aan elkaar plakt. Bovendien kun je met de Fade-instellingen in Logic coole speciale effecten creëren, waardoor je muziek een opzwepende sound krijgt. Op de site met de downloads van iCreate 131 staan de bestanden klaar die je nodig hebt voor deze workshop.

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

Instructiefoto: Splits j fragment
1

Splits j fragment

Importeer de drumloop van de gedownloade bestanden in een nieuw project in Logic Pro. We gaan alleen de eerste helft gebruiken: knip ‘m dus door de helft (Cmd+T), en verwijder de tweede helft.

Instructiefoto: Achter elkaar
2

Achter elkaar

Kopieer nu wat er van het fragment over is gebleven en plak dit weer direct achter het fragment. Hierdoor krijg je een doorlopende beat, maar wel met een klikgeluid in het mid-den!

Instructiefoto: Weg met die klik
3

Weg met die klik

Zoom in op het stuk waar de twee fragmenten op elkaar aansluiten. Selecteer nu de Fade-tool (sneltoets A), en klik en sleep hem over het punt van de overgang. Hierdoor verdwijnt het klikgeluid.

Instructiefoto: Herhaling, herhaling...
4

Herhaling, herhaling…

Selecteer nu beide fragmenten en dupliceer ze (Cmd+R). Doe dit vijftien keer. Nu heb je een beat die wat langer doorloopt, maar er zit weer een klikgeluid tussen elke twee fragmenten.

Instructiefoto: Fade Out
5

Fade Out

Om alle klikgeluiden tegelijk weg te halen, open je de Inspector (de ‘i’ linksboven). Selecteer alle fragmenten. Onder ‘Region>More’ voeg je nu een overgang toe door ‘Fade Out’ op 7 in te stellen.

Instructiefoto: Meer dan praktisch
6

Meer dan praktisch

Alle klikgeluiden zijn nu weg. Maar je kunt de Fade-instellingen ook voor coole effecten gebruiken! Importeer het ‘ambient noise’-bestand in een nieuw spoor. Dit is niets meer dan geruis uit een kamer.

Instructiefoto: Naar beneden
7

Naar beneden

We gaan nu dit geruis omtoveren tot iets spannends. Selecteer het fragment, en ga weer naar ‘Region>More>Fade Out’. Voer hier nu 28000 in. Op die manier krijg je een heel lange fade-out.

Instructiefoto: Hoe laag kun je gaan?
8

Hoe laag kun je gaan?

Klik vervolgens op ‘Fade Out’ en verander dit in ‘Slow Down’. Nu gebruiken we de ‘Fade Out’-instelling niet om het fragment uit te faden, maar in plaats daarvan langzamer en lager te maken.

Instructiefoto: Pulseren
9

Pulseren

Voeg een stereo compressor toe (linksonder bij ‘Audio FX>Dynamics’). Selecteer rechtsboven bij ‘Side Chain’ de drumloop. Open nu linksboven het pst-bestand van de downloads. Het geruis pulseert nu met de beat.

De fade-tool van Logic Pro in één oogopslag

Interactieve afbeelding
Aansluiting zoeken

Bij het overschakelen van een fragment naar een ander fragment ontstaan er klikgeluiden wanneer de golfvorm wordt gehakt op een punt waar het volume (of de ‘amplitude’) een positieve of negatieve waarde heeft. Het meest vloeiende, klikvrije resultaat krijg je als je een overgang doet bij een nulwaarde: waar de amplitude van de golfvorm nul is en het volume dus niet omhoog- of omlaaggaat.