Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac ūü§Ė
Cover van

iTip: Bewerk bestanden snel met Snelle Weergave in macOS Mojave

Afbeelding van iTip: Bewerk bestanden snel met Snelle Weergave in macOS Mojave
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts ‚ā¨5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je¬†gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Tot gisteren kon je met Snelle weergave alleen bestanden weergeven. Maar het met gloednieuwe macOS Mojave bewerk je ze ook meteen. Zo kun je sneller dan ooit bijvoorbeeld een foto roteren, of een video inkorten.

Snel bewerken met Snelle weergave

Met de spatiebalk open je de Snelle weergave. Deze zit al langer dan tien jaar in macOS en heeft in die tijd eigenlijk geen grote veranderingen ondergaan. Tot nu. In macOS Mojave kun je nu ook snel bewerken met Snelle Weergave. Hieronder leer je hoe je deze snelle bewerkingen gebruikt.

1. Zoek een bestand

Snelle weergave macOS Mojave

Zoek een bestand dat je wilt bewerken. Snelle weergave ondersteunt hiervoor onder meer foto’s, video’s en pdf’s. Selecteer het bestand en druk op spatie voor Snelle weergave. Een Force Touch op het trackpad werkt ook.

2. Video roteren

Snelle weergave macOS Mojave

Bij de snelle weergave van een video vind je rechtsboven twee nieuwe knoppen. Met de knop met de rechthoek en het pijltje kun je een video draaien. Handig als je iPhone per ongeluk dacht dat je een staand filmpje hebt opgenomen.

3. Inkorten

Snelle weergave macOS Mojave

Met de tweede knop kort je een filmpje in. Dat werkt net zoals in QuickTime. Je versleept de gele handvatten zodat alleen nog het gedeelte overblijft dat in het uiteindelijke filmpje moet komen.

4. Afbeeldingen

Snelle weergave macOS Mojave

Afbeeldingen en foto’s kun je direct draaien, met dezelfde knop als voor video’s. De tweede knop is hier nu een potlood in een cirkel. Klik erop om annotaties toe te voegen.

5. Annotaties

Snelle weergave macOS Mojave

De opties voor het annoteren komen overeen met die uit Voorvertoning. Teken erop los of voeg tekst en geometrische vormen toe. Ook kun je een afbeelding meteen bijsnijden vanuit Snelle weergave.

6. Schermafbeeldingen

Snelle weergave macOS Mojave

Overigens: als je een schermafbeelding maakt (Cmd+Shift+3 of 4), dan verschijnt deze nu eerst rechtsonder op het scherm. Klik je daarop, krijg je dezelfde annotatiemogelijkheden als in Snelle weergave van afbeeldingen.

Meer weten over de functies van Mojave?

Dit artikel is een onderdeel van een feature in iCreate 102 waarin we de nieuwe functies van macOS Mojave bespreken. Wil je álles halen uit de functies van macOS Mojave? Dan raden we je de special Mac voor beginners 2019: macOS Mojave aan: