Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Installeer macOS Ventura op je oude Mac

macOS Ventura oude Mac
macOS Ventura
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!
Let op!

Het installeren van macOS Ventura op een Mac die officieel niet meer ondersteund wordt, brengt – hoe kan het ook anders – risico’s met zich mee. Ten eerste adviseren wij om OpenCore alleen te gebruiken met Macs vanaf 2012. Modellen van ervoor hebben grafische chips die niet volledig ondersteund worden, waardoor je snel tegen problemen aanloopt. In theorie kun je OpenCore hier wel bij gebruiken, maar daar zijn vaak complexere stappen voor nodig en het werkt niet perfect. Je leest erover op icreatemagazine.nl/opencore-modellen.

Ook adviseren we om eerst een Time Machine-back-up te maken op een externe schijf via ‘Systeemvoorkeuren>Time Machine’, zodat je een back-up hebt om op terug te vallen. En als laatste: wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor schade aan je Mac(Book) door het gebruik van OpenCore.

Bereid je stick voor

genius_ventura_144
1

Zoek

Download de OpenCore Patcher via ­icreatemagazine.nl/opencore – de downloadlink ‘OpenCore-Patcher-GUI.app.zip’ staat onderaan. Open het programma, selecteer ‘Create macOS Installer’ en dan ‘Download macOS Installer’. De app gaat op zoek naar beschikbare versies.

genius_ventura_144
2

Download

Na een paar seconden verschijnt een menuutje met de versies van macOS die je kunt installeren. Ga altijd voor de nieuwste stabiele versie – in ons geval is dat macOS 13.0.1. Klik erop en de download start.

genius_ventura_144
3

Installatiebestand

Nadat de download van het installatie­bestand klaar is, klik je op ‘Flash installer’. Kies het installatiebestand, klik op ‘OK’ en selecteer je usb-stick. Deze wordt gewist. Voer je wachtwoord in en druk weer op ‘OK’.

macOS Ventura oude Mac
4

OpenCore

Nadat het installatiebestand op de stick is gezet, klik je op ‘Return to Main Menu’. Klik nu op ‘Build and Install OpenCore>Build OpenCore’ en als laatste op ‘Install OpenCore’. Selecteer je usb-stick en dan de EFI-partitie.

genius_ventura_144
5

Afgerond

Voer je wachtwoord in (of gebruik Touch ID) en wacht totdat het proces is afgerond. Je hebt nu een usb-stick met het installatiebestand van macOS en de extra bestanden om het op je oude Mac te draaien.

genius_ventura_144
6

OpenCore op USB

Om de laatste stappen voor na de installatie wat te versnellen, adviseren we om de OpenCore Patcher ook op de usb-stick te zetten. Versleep de app naar de hoofdmap van de usb-stick.

Stick voor een andere Mac

Maak je met OpenCore een usb-stick voor een andere Mac, dan moet je weten welk modelnummer deze heeft voordat je aan stap 4 begint. Dit achterhaal je op de betreffende Mac door op het Apple-logo te klikken, Option ingedrukt te houden en vervolgens ‘Systeeminformatie’ te selecteren. Er verschijnt een nieuw venster: achter ‘Model-ID’ staat het modelnummer.

Ga in de OpenCore Patcher naar ‘Settings’ en selecteer hier in de lijst het juiste model. Klik daarna op ‘Return to Main Menu’, daarna ‘Build and Install OpenCore>Build OpenCore’ en start de app opnieuw op. Volg dan de onderstaande stappen. Het modelnummer is ook te achterhalen via everymac.com.

Back-ups en partities

Je hebt nu een usb-stick met alle benodigde bestanden, maar je moet nog één keuze maken: wil je je huidige besturingssysteem updaten of een losse partitie gebruiken? Als je voor de eerste optie gaat, is het maken van een Time Machine-back-up érg belangrijk. Je oude besturingssysteem komt dan namelijk volledig te vervallen, dus heb je een back-up nodig voor het geval dat er iets misgaat.

Bij een losse partitie blijft je huidige besturingssysteem in stand en kun je zelf kiezen wanneer je welke versie van macOS gebruikt. Maar ook hierbij adviseren we om eerst een Time Machine-back-up te maken, mocht er iets misgaan bij het partitioneren.

Back-up

macOS Ventura oude Mac
1

Lege schijf

Sluit een harde schijf aan die leeg mag. Is deze al leeg? Ga dan naar stap 3. Open anders het Schijfhulpprogramma (Apps>Hulpprogramma’s), selecteer de externe schijf en klik op ‘Wis’.

macOS Ventura oude Mac
2

Formaat

Voer een naam in voor je Time Machine-schijf. Wij gaan simpelweg voor ‘Time Machine’. Selecteer vervolgens bij structuur ‘APFS’ en klik op ‘Wis’. Na het wissen is je schijf klaar voor back-ups.

macOS Ventura oude Mac
3

Time Machine

Ga nu naar ‘Systeemvoorkeuren>Time Machine’ en selecteer de zojuist gewiste schijf als locatie voor je reservekopie. Maak vervolgens een reservekopie op deze schijf. Dit kan een paar uur duren.

Maak een partitie

macOS Ventura oude Mac
1

Schijfhulpprogramma

Open het Schijfhulpprogramma (Apps>Hulpprogramma’s) en selecteer je Macintosh HD-schijf. Je vindt hem het gemakkelijkst als je in de menubalk ‘Weergave>Toon alleen volumes’ selecteert.

macOS Ventura oude Mac
2

Volume maken

Klik op ‘+ Volume’ en voeg een nieuw APFS-volume toe met een zelfgekozen naam. Hier komt de nieuwe versie van macOS op te staan. Kun je geen nieuw volume maken? Ga dan naar stap 3.

macOS Ventura oude Mac
3

Partitioneer

Bij oudere versies van macOS kun je geen gebruik maken van volumes en moet je de schijf partitioneren. Selecteer ‘Partitioneer’ en maak een nieuwe partitie aan van minstens 30 GB.

Installeer macOS

genius_ventura_144
1

Starten

Zet je Mac uit en zorg dat de usb-stick verbonden is. Zet hem aan terwijl je de Option-toets ingedrukt houdt, tot er drie icoontjes in beeld komen. Ga met de pijltjestoetsen naar ‘EFI Boot’ en druk op enter.

genius_ventura_144
2

Ventura

In het tweede scherm selecteer je (op dezelfde manier) de optie om macOS Ventura te installeren. De Mac start nu het installatieprogramma, met behulp van de benodigde bestanden van OpenCore.

genius_ventura_144
3

Installatie

Selecteer nu de gewenste taal en klik dan op het pijltje naar rechts. Klik nu dubbel op ‘Installeer macOS Ventura’. Volg de stappen en selecteer de juiste schijf: Macintosh HD of je nieuwe partitie.

genius_ventura_144
4

Wachten

macOS Ventura wordt nu geïnstalleerd op je schijf. Dit kan lang duren, dus pak er gerust een kop koffie bij. Na de installatie moet je nog wat configuratiestappen doorlopen, zoals bij elke macOS-installatie.

Ventura
5

OpenCore

Na de update (of lege installatie) van macOS Monterey moet je nog wat dingen instellen in OpenCore. Open de usb-stick in Finder en kopieer de OpenCore Patcher naar je Apps-map.

genius_ventura_144
6

Boot Picker

Om te voorkomen dat je telkens het menu van stap 1 tegenkomt, open je OpenCore Patcher en navigeer je naar ‘Settings’. Haal hier het vinkje bij ‘Show Boot Picker’ weg. Klik dan op ‘Return to Main Menu’.

genius_ventura_144
7

Open

Klik op ‘Build and Install OpenCore>Build OpenCore’ en als laatste op ‘Install OpenCore’. Selecteer je interne schijf (meestal disk0) en installeer hem daar. Nu heb je geen usb-stick meer nodig!

genius_ventura_144
8

Root Patch

Het kan zijn dat je wifi of grafische kaart nog een zogenaamde patch nodig heeft om goed te functioneren. Ga terug naar het hoofdscherm van OpenCore en selecteer ‘Post Install Root Patch’.

Dit is een bijgewerkt artikel

De Genius die je hier leest, is een bijgewerkte versie van een eerder verschenen artikel. We hebben alle stappen grondig gecontroleerd en aangepast, maar trouwe lezers zullen sommige delen van de tekst misschien herkennen. We vonden de nieuwe versie van OpenCore Legacy Patcher voor Ventura echter zo groot en waardevol nieuws, dat we hebben besloten om de workshop opnieuw te publiceren.