Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 161Je iPhone voelt weer als nieuw met iOS 18
Cover van

Maak je Mac veel sneller met Activiteitenweergave

Mac sneller Activiteitenweergave
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Soms lopen programma’s vast of is je Mac amper vooruit te branden. Los het op met Activiteitenweergave! Dit hulpprogramma van macOS toont een lijst met alle actieve apps en processen die de prestaties van je Mac beïnvloeden. Zo zie je in Activiteitenweergave welke programma’s je beter kunt afsluiten om je Mac sneller te maken of de batterijduur te verlengen. Lees hier hoe het werkt.

Mac sneller Activiteitenweergave

Open Activiteitenweergave

De snelste manier om Activiteitenweergave tevoorschijn te toveren, is via ­Spotlight. Toets Cmd+Spatie, voer de (eerste paar letters van de) naam in en druk op Enter. Je vindt het hulpprogramma ook in Finder. Ga naar de map ‘Apps’, open ‘Hulpprogramma’s’ en dubbelklik op ‘Activiteitenweergave’.

De 5 tabbladen

Activiteitenweergave houdt allerlei soorten activiteiten bij. Ze zijn opgedeeld in vijf tabs: CPU, Geheugen, Energie, Schijf en Netwerk. Die lopen we hieronder stuk voor stuk na.

Mac sneller Activiteitenweergave

CPU

Is je Mac langzaam geworden? Neem een kijkje bij het onderdeel ‘CPU’. Hier zie je welke apps de processor het meest belasten. Vaak zijn dat processor-intensieve apps, zoals videobewerkings-apps of games. Ook op hol geslagen apps kunnen veel vragen van de CPU. Zorg dat de lijst gesorteerd is op % CPU, zodat de apps met het hoogste energieverbruik bovenaan staan. Ook systeemprocessen en geopende websites vind je hier terug.

Energie

Wil je het einde van de dag halen met je MacBook, dan is de tab ‘Energie’ interessant. Soms zijn er grote verschillen met de lijst van het CPU-gebruik. Een app als WhatsApp vraagt om weinig processorkracht, maar is wel een van de grootste energievreters. De interessantste kolom is ’12 uur stroom’. Die laat zien welke apps de afgelopen twaalf uur de meeste batterij hebben verbruikt.

Netwerk

De tab ‘Netwerk’ laat zien hoeveel gegevens je Mac verzendt of ontvangt via je netwerk. Als je problemen hebt met verbroken verbindingen­­­ of downloads die wel erg lang duren, is het een idee om hier een kijkje te nemen. Zoek naar programma’s die je niet gebruikt, maar wel opvallend veel online activiteit hebben. Sluit ze af om je internetsnelheid te verbeteren.

Geheugen

Bij ‘Geheugen’ vind je de apps die het meeste geheugen verbruiken. Wanneer het werkgeheugen tot het uiterste wordt gedreven, komen vastlopende apps vaker voor. Hier zie je welke dat zijn. De grafiek ‘Geheugendruk’ geeft aan of het loont om wat programma’s af te sluiten.­­ Kleurt deze geel of rood, dan raakt het vrije geheugen op. De beste oplossing: je Mac opnieuw opstarten. Of sluit de apps die je niet gebruikt, zodat je Mac efficiënter omgaat met het geheugen.

Schijf

Een tabblad dat je niet vaak nodig hebt, is ‘Schijf’. Dit geeft weer hoeveel gegevens er worden geschreven en gelezen naar de schijven van je Mac. Eventueel kun je de tab gebruiken om te controleren op verdachte processen, voor als je bang bent dat je per ongeluk malware hebt geïnstalleerd. Klik op ‘Bytes geschreven’ of ‘Bytes gelezen’ om de apps met de meeste lees- of schrijfbewerkingen bovenaan te krijgen.

Sluit een app (geforceerd) af

Is je Mac plots zeer langzaam, blijft het systeem hangen of loopt een app vast? Activiteitenweergave is er om het probleem op te sporen – en op te lossen.

1 Zoekfunctie

Mac sneller Activiteitenweergave

Apps die niet meer (goed) werken, staan in Activiteitenweergave vaak in het rood met ‘reageert niet’ erachter. Loopt een bepaalde app of functie vast, maar zie je hem niet terug? Gebruik de zoekfunctie.

2 Stopzetten

Mac sneller Activiteitenweergave

Je sluit een app of proces af door de naam te selecteren en op de X-knop in de knoppenbalk te klikken. Klik je vervolgens op ‘Stop’, dan probeert Activiteitenweergave het op een normale manier af te sluiten.

3 Forceren

Mac sneller Activiteitenweergave

Werkt dit niet, dan is er zwaarder geschut nodig en kies je voor ‘Forceer stop’. Doe dit als het niet anders kan, want anders verlies je mogelijk gegevens als je in deze app aan het werk was.

Welke processen kan ik veilig afsluiten?

Als je Mac traag werkt, is het aantrekkelijk om een paar CPU-hongerige processen af te sluiten. Zorg wel dat je weet wat je doet. Kijk eerst naar wie de gebruiker van het proces is: dit zie je in de kolom bijna helemaal rechts. Begint een gebruiker met een onderstrepingsteken (zoals _Spotlight), dan is het raadzaam om de activiteit niet te stoppen. Dit zijn systeemprocessen die nodig zijn om macOS goed te laten werken. Ook alles wat aan ‘root’ hangt, kun je beter ongemoeid laten.

Processen die onder jouw gebruikersnaam vallen, zijn vaak wel veilig af te sluiten. Als ze echt nodig zijn, worden ze in het ergste geval opnieuw opgestart. Maar de effectiefste (en langzamere) manier om van onnodige processen af te komen, blijft toch wel door je Mac opnieuw op te starten.

Sluit alle apps in één keer af

Activiteitenweergave is ook een handige tool om een rits aan apps in één keer af te sluiten. Open de CPU-tab van het hulpprogramma en kies via het menu voor ‘Weergave>Vensterprocessen’ om alleen je geopende apps weer te geven. Toets Cmd+A om alle apps te selecteren, of houd de Cmd-toets ingedrukt en klik op de apps die je wilt afsluiten. Met een klik op de X-knop en ‘Stop’ sluit je ze allemaal af.

Geef de CPU-gegevens in ­real-time weer in het Dock

Open je vaak de Activiteitenweergave? Geef de status van de CPU, netwerk of schijf dan een permanent plekje in het Dock. Zo bekijk je de gegevens zonder dat je het programma hoeft te openen.

1 Dock

genius_146

Open Activiteitenweergave op je Mac. Bij het openen zie je in het Dock een pictogram van de app staan: Ctrl-klik erop en kies voor ‘Docksymbool>Toon CPU-gebruik’.

2 Live tegel

genius_146

Het app-icoon verandert in een tegel die aangeeft hoe intensief de CPU wordt belast. Andere opties zijn ‘Toon CPU-geschiedenis’, ‘Toon netwerkgebruik’ en ‘Toon schijfactiviteit’.

3 Voor altijd

Enthousiast over een van de live-tegels? Om de live-grafiek in het Dock te houden, Ctrl-klik je op het pictogram en kies je voor ‘Opties>Permanent in Dock’.

Inspecteer een proces

genius_146

Wil je meer weten over een bepaalde activiteit, dan kun je een proces of app inspecteren. Selecteer de activiteit en toets Cmd+I. Een pop-up met meer informatie verschijnt, zoals hoelang het proces al actief is, hoeveel geheugen het gebruikt en hoe vaak het is vastgelopen.

Voeg extra kolommen toe (of verwijder ze)

genius_146

De CPU-tab toont behoorlijk wat cijfertjes, maar niet alle kolommen zijn even interessant. Via ‘Weergave>Kolommen’ vink je de kolommen uit die je niet hoeft te zien. Wij halen ‘Proces ID’, ‘Aantal threads’ en ‘Soort’ weg. ‘Geheugen’ zetten we er juist bij, zodat het niet altijd nodig is om te switchen naar de Geheugen-tab.