Je Mac besturen met je hoofd? Het kan!

Stiekem is een ingebouwde of externe trackpad voor je MacBook overbodig; je hebt altijd een aantal alternatieven om de muisaanwijzer te bedienen. Wat je écht nodig hebt? Een toetsenbord, je stem, of zelfs je hoofd. Het is nu alleen niet de bedoeling dat je à la minute naar je Mac schreeuwt om de muis te besturen, want je moet eerst de juiste instellingen activeren. Hoe je dit doet, lees je hier.
Direct aan de slag?
Mac-muis besturen: alle mogelijkheden
Stembediening
Achter je Mac zitten terwijl je aan een muisarm lijdt, is niet ideaal. In dat geval doe je er goed aan de stembediening te activeren. In het openbaar kan dit voor gekke blikken zorgen, dus let wel op waar je het gebruikt.
Muistoetsen
Is je fysieke muis verdwenen, maar is de stembediening te veel van het goede? Stel dan je toetsenbord in als muis. De toetsen waarmee je de aanwijzer nu beweegt, vormen een combinatie die in games regelmatig voorkomt.
Hoofdaanwijzer
Waarschijnlijk ben je het snel beu, maar ook je hoofd kan als muis fungeren. De camera van je Mac trackt in dat geval hoe je hoofd beweegt en verplaatst aan de hand daarvan de aanwijzer. Wennen, maar wel leuk (even dan).
Alternatieve aanwijzeracties
Ben je niet zo dol op de aangewezen muistoetsen, dan kun je ook zelf toetsen kiezen. Zo gebruik je F11 en F12 om links en rechts te klikken, maar je kunt deze commando’s wijzigen en zelfs andere toevoegen.
Toegankelijkheid
Via ‘Systeemvoorkeuren’ kun je de toegankelijkheid van je Mac naar je hand zetten. In deze workshop staat de muis centraal, maar ook functies als ondertiteling voor doven of slechthorenden staan in dit menu. Het is daarom zeker de moeite waard om hier eens een kijkje te nemen.
1 Toegankelijkheid
Het zal je niet verbazen, maar de eerste stap is het openen van ‘Systeemvoorkeuren’ op je Mac. Doe dit en klik vervolgens op ‘Toegankelijkheid’. Hier vind je allerlei functies, waaronder voor je muis.
2 Alternatieve methodes
Klik in de kolom links op ‘Aanwijzerbediening’. Het rechter paneel staat nu automatisch op ‘Muis en trackpad’, maar dit verander je naar ‘Alternatieve bedieningsmethoden’. Hier staan wat muis-methodes op een rij.
3 Toetsenbord
Het toetsenbord is nou eenmaal het meest toegankelijke alternatief. Zet hem aan door ‘Activeer muistoetsen’ aan te vinken. Je gebruikt vervolgens de toetsen U, 8, O, en K om de aanwijzer te besturen. Klikken doe je met i.
4 Muistoetsen
Nog één probleempje: gebruik je je toetsenbord als muis, dan kun je niet typen. Dit is gemakkelijk te omzeilen. Klik op ‘Opties’ en vink ‘Druk vijf keer op Option om de muistoetsen te (de)activeren’ aan. Zo wissel je steeds.
5 Alternatieve methodes 2.0
Hoe zit het nu eigenlijk met de rechtermuisknop? Vink hiervoor ‘Activeer alternatieve aanwijzeracties’ aan, vul je wachtwoord in, en klik op ‘Opties’. Zoals je ziet, klik je rechts met F12 (en klik je ook links met F11).
6 Extra muistoetsen
Mis je nog wat, dan voeg je je eigen acties toe. Herhaal hiervoor stap vijf en klik twee keer op een lege optie, bijvoorbeeld ‘Sleep en zet neer’. Klik hierna op ‘Volgende’ en druk op de toets die je wilt gebruiken.
7 Koppie d’r bij
Durf je de hoofdaanwijzer wel aan? Ga dan terug naar stap twee. Vink daarna ‘Activeer hoofdaanwijzer’ aan. Je beheerst nu je muis door bepaalde bewegingen met je hoofd te maken. Klik er nogmaals op om dit te deactiveren.
8 Stembediening activeren
Voor de stembediening herhaal je eerst stap één, maar daarna klik je links op ‘Stembediening’. Zet ‘Activeer stembediening’ en ‘Toon aanwijzingen’ aan en vul je wachtwoord in. Zeg iets, en de Mac gehoorzaamt je.
9 Hoe nu verder
Je Mac is hartstikke slim, maar helaas is het geen futuristische AI-robot. Je kunt daarom niet zomaar alles van hem eisen. Wat je wel allemaal kunt doen? Dat ontdek je door bij ‘Stembediening’ op ‘Commando’s’ te klikken.