Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 161Je iPhone voelt weer als nieuw met iOS 18
Cover van

Maak je platte tekst gemakkelijk op

De opmaaktaal Markdown combineert het beste van twee werelden: de snelheid van platte tekst en de flexibiliteit van opmaak. Zo werk je ermee.
Afbeelding van Maak je platte tekst gemakkelijk op
Icon voor Apps
Apps
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
20 min minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Met Markdown schrijf je platte tekst, maar die exporteer je mét opmaak! In principe kun je in elke tekstverwerker met Markdown schrijven, maar sommige apps zijn hiervoor handiger dan andere. Voor deze workshop gebruiken we Bear. Deze app is gratis te downloaden in de App Store en werkt op de Mac, iPhone en iPad. In feite is hij bedoeld voor notities, maar wij houden van zijn fijne editor voor teksten, met ondersteuning voor Markdown en exporteren.

Interactieve afbeelding
Instructiefoto: # Hoofdtitel
1

# Hoofdtitel

Begin een nieuwe tekst via het pen-op-papier-icoontje bovenin. Bovenaan hoort een hoofdtitel en die heeft Bear al voor je klaargezet. Je ziet dit aan de ‘1’ met streepjes op de eerste regel.

Instructiefoto: ## Subtitels
2

## Subtitels

Waarom weet Bear dan dat die eerste regel de hoofdtitel is? Omdat die begint met één hekje (#) gevolgd door een spatie. Subtitels doe je met twee tot vijf hekjes, zo breng je structuur aan.

Instructiefoto: **Vet** en *schuin*
3

**Vet** en *schuin*

Om onderdelen van je tekst te laten opvallen, zet je die tussen sterretjes. Gebruik je daarbij *enkele* sterren, dan wordt de tekst schuin. Met **dubbele** sterretjes wordt de tekst dikgedrukt

Instructiefoto: ~Nadruk~
4

~Nadruk~

Voor extra nadruk gebruik je de tilde. Zet je een woord of tekstdeel tussen ~enkele~ tildes, dan wordt dit onderstreept. Met ~~dubbele~~ tildes wordt de tekst doorgehaald.

Instructiefoto: [Linkje naar](website)
5

[Linkje naar](website)

Wil je een link naar internet aan een tekst hangen, dan vereist dat in Pages en Word best wat klikken. Met Markdown zet je het woord dat moet linken tussen [rechte] haakjes, direct gevolgd door de (link) in gewone haakjes.

Instructiefoto: - Opsommingen
6

– Opsommingen

Opsommingen werken zoals je dat gewend bent van Pages en Word, maar dan zonder dat alles verspringt. Begin een regel met ‘1.’ en je krijgt een genummerde lijst, begin met ‘-‘ en je krijgt een normale lijst. Inspringen doe je met een tabje.

Instructiefoto: Voetnoten[^1]
7

Voetnoten[^1]

Zelfs voetnoten werken in Markdown. Achter het woord waar de voetnoot bij hoort, zet je een [^1]. Aan het einde van je tekst zet je dezelfde voetnoot, daar kun je tekst bij plaatsen. De volgende voetnoot is dan [^2] uiteraard.

Instructiefoto: > Citaat” loading=”lazy”/>
				</picture>
						
                    </div>
                                <div class=
8

> Citaat

Wil je een citaat opnemen in je tekst? Of een heel tekstdeel extra laten opvallen? Begin een regel met een ‘groter dan’-teken (>). De tekst springt een beetje in en krgt een verticale lijn aan de linkerkant.

Instructiefoto: Exporteren
9

Exporteren

Klaar? Selecteer je tekst, Ctrl-klik erop en kies ‘Copy As>Markdown’. Dit plak je direct in WordPress. Of klik op de drie puntjes rechtsboven en kies ‘Export As>Markdown’. Zo’n .md-bestand converteer je via www.markdowntopdf.com in een chique pdf

Breed geaccepteerd
Markdown werd in 2004 uitgevonden door Apple-journalist John Gruber en internetprogrammeur Aaron Swartz. Sindsdien is de opmaaktaal ontzettend populair geworden en werkt hij bijna overal direct. Van WordPress tot WhatsApp, Trello tot Teams, Slack tot Squarespace: overal pas je opmaak meteen toe via Markdown.