Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Maak draadloos Time Machine-reservekopieën

Een harde schijf aansluiten voor een Time Machine-back-up? Dat is zo 2007. Tegenwoordig maak je die liever draadloos, en compleet geautomatiseerd.
Apple Support chatbot
Icon voor Back-up
Back-up
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
60 minuten
Stappen:
5 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Time Machine-reservekopieën

Als je back-ups wilt maken op een Mac, dan doe je dat uiteraard met Time Machine. Deze dienst zit al sinds Mac OS X Leopard (2007) op de Mac. Sluit je sindsdien een lege harde schijf aan, dan krijg je meteen de vraag of je die schijf voor reservekopieën wilt gebruiken. Dat instellen is dus zo gepiept, maar er kleeft wel een groot nadeel­­­ aan deze simpele oplossing. Om back-ups te maken, moet die schijf aangesloten zijn. Dit is niet vanzelfsprekend, zeker als je een laptop hebt. Het zou het fijnst zijn als de Time Machine-back-ups helemaal automatisch gaan, dus dat je er niet eens aan hoeft te denken om zo nu en dan de Time Machine-schijf aan te sluiten.


Apple had daar in het verleden een bijzonder goede oplossing voor: de zogeheten Time Capsule­­ was een combinatie van router en harde schijf die je als locatie voor je back-up kon aanwijzen. Helaas is Apple gestopt met de productie ervan, maar gelukkig is er een mogelijkheid om je eigen Time Capsule te maken. Hiervoor heb je een zogeheten NAS nodig, dat staat voor ‘Network Attached Storage’. Deze apparaten zijn onder meer voor back-ups gemaakt, en het beste merk dat je kunt kiezen is Synology. Wij raden de Synology­­­­ DiskStation DS223j aan. Mooi in­­­­ ­­iPod-wit en genoeg opslagruimte voor wel acht keer de opslagruimte van je Mac.


Maar hoe stel je zo’n Synology dan in als Time Machine? Dat leggen we in de volgende stappen­­­ uit. Bijkomend voordeel: deze NAS maakt standaard­­­ gebruik van twee gespiegelde schijven. Gaat één schijf stuk, dan heb je nog steeds de tweede met de volledige back-up. Wel zo veilig!

Genius_synology_155
1

Configuratiescherm

Ga naar de webinterface van je Synology en open het Configuratiescherm. Als het goed is, heb je tijdens de eerste configuratie een gedeelde map gemaakt. Open anders ‘Gedeelde map’ en maak hier een nieuwe map met de standaardinstellingen.

Genius_synology_155
2

Bestandsdiensten

Open links de opties voor de ‘Bestands­services’. Op het tabblad ‘SMB’ vink je ­‘SMB-service inschakelen’ aan. Gebruikt je NAS nog een oudere softwareversie, dan heet het tabblad ‘SMB / AFP / NFS’.

Genius_synology_155
3

Geavanceerd

Ga nu bij ‘Bestandsservices’ naar het tabblad­­­ ‘Geavanceerd’. In het onderdeel ‘Bonjour’ vink je ‘Bonjour-servicedetectie inschakelen’ en ‘Bonjour Time Machine broadcast via SMB’ aan.

Genius_synology_155
4

Time Machine

Klik op de knop ‘Time Machine-mappen instellen’­­­ en kies je gewenste gedeelde map uit stap 1. En dat was het al, de gekozen map is nu gereed om als Time Machine-schijf gebruikt te worden.

Genius_synology_155
5

Kies de schijf

Open ‘Systeeminstellingen>Algemeen>Time Machine’ op je Mac en kies ‘Voeg reservekopieschijf­­ toe’. Hier verschijnt nu de gedeelde map van de Synology. Kies de schijf, voer de gebruikersnaam­­­­ en het wachtwoord van je Synology­­­ in en je bent klaar.

5 redenen waarom je nog steeds Time Machine-reservekopieën moet maken

1. Je haalt gemakkelijk oude versies van bestanden terug en reist door de bestandsgeschiedenis.
2. Er staat meer belangrijks op je Mac dan wat er in iCloud staat.
3. Zelfs een nieuwe Mac kan falen, kijk maar naar de reparatieprogramma’s van Apple uit het verleden.
4. Na de eerste back-up worden alleen veranderingen opgeslagen, zo bespaar je opslagruimte.
5. Je hebt je Mac in geval van nood in een mum van tijd opnieuw geïnstalleerd.

Webinterface

Een NAS werkt een beetje als een router, in de zin van dat je er verbinding mee maakt via een webinterface. Bij Synology heet die DiskStation Manager (DSM). Direct nadat je het systeem op het netwerk en stopcontact hebt aangesloten,­­ maak je de NAS daar gebruiksklaar. Daarvoor open je Safari (of een andere browser), ga je naar finds.synology.com en activeer­­­ je de Synology Web Assistant.­­­­­ Je vult het model van je NAS in en de assistent­­­ gaat op zoek. Een paar minuten later hangt de NAS in je netwerk en verschijnt het toegewezen adres van je NAS in beeld. Met dat adres maak je vervolgens verbinding voor de rest van de configuratie.

Wizards

De NAS is nu aangesloten, maar je kunt er verder nog weinig mee. Hier wacht je nog een spannende taak: het configureren van het besturingssysteem­­ en het gebruiksklaar maken van het apparaat. Ook daarvoor gebruik je de handige assistenten van Synology. De nodige instellingen krijg je daarmee­­­­ moeiteloos voor elkaar. Soms moet je eerst een andere instelling aanpassen voordat je verder kunt, maar volg vooral de aanwijzingen in de wizards en raadpleeg desnoods even de Help-bestanden en handleiding. Als het goed is beland je aan het einde op het ‘bureaublad’ van DSM. Vanuit hier kun je de Synology als Time Machine instellen, zoals we hiernaast uitleggen.

NAS met harde schijven

Van de meeste NAS’en zijn er tegenwoordig­­ versies waarbij al schijven geïntegreerd­­­ zijn, zo ook de Synology DS223j. Kies bij voorkeur voor zo’n versie, dat scheelt wat (knutsel)werk bij de eerste configuratie.

Extra tips en trucs voor Time Machine

Met wat geheime trucjes maak je je Time Machine-reservekopie ­nog beter.

Reservekopie bij gebruik van batterij

Als je back-ups geheel automatisch gaan, is het onhandig dat je laptop daarvoor per se aan de stroom moet hangen. Gelukkig is dat alleen een standaardinstelling van macOS die je kunt wijzigen,­­­ want het is geen harde eis dat je Mac aan de oplader moet hangen voor Time Machine. Het kan ook op de accu. Je moet hiervoor wel even de instellingen induiken. Ga naar ‘Systeeminstellingen>Algemeen>Time Machine>Opties’ en vink ‘Maak reservekopie bij gebruik van batterij’ aan.

Voeg externe opslag toe aan je Time Machine-reservekopie

Heb je externe opslagmedia die je ook graag wilt back-uppen? Standaard sluit Time Machine alle externe opslagmedia uit voor de back-up. Om andere­­­ externe schijven of usb-sticks mee te nemen­­ in de reservekopie, moet je dat expliciet aanzetten. Ga naar ‘Systeeminstellingen>Algemeen>Time Machine>Opties’. Je externe opslag staat vermeld in deze lijst. Selecteer de schijven die je wilt back-uppen en klik op het minnetje onderaan. Op die manier worden die schijven ook meegenomen bij de reservekopie.

Zonder harde schijf

Heb je Time Machine geactiveerd, dan maakt de dienst in beperkte mate ook back-ups op de interne schijf. Voor recente wijzigingen – een per ongeluk verwijderd bestand – kun je vaak Time Machine openen zonder aangesloten back-up en het terugzetten. macOS bewaart sowieso van bijna alle bestanden op je harde schijf zogeheten ‘Versies’. Heb je een bestand geopend, dan ga je via ‘Archief>Vorige versie>Blader door alle versies’­­­ naar een Time Machine-achtige weergave waarmee­­­ je door alle versies van dat bestand bladert.­­­ Ook zonder toegang tot je draadloze schijf!

Gebruik een tweede harde schijf voor Time Machine

Eén Time Machine-reservekopie is goed, maar twee reservekopieën zijn nog beter. Wist je dat je gewoon een tweede harde schijf voor Time Machine kunt gebruiken? Je gaat hiervoor naar ‘Systeeminstellingen>­­­Algemeen>Time Machine’ en klikt op het plusje onder je bestaande reservekopie. Kies hier voor een tweede draadloze of juist aangesloten schijf en bevestig dat je beide schijven voor Time Machine wilt gebruiken. Zo heb je gemakkelijk een roulerende back-up ingericht. Mocht een van je schijven ooit de geest geven, dan heb je altijd nog een tweede schijf. Superveilig dus.