Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Maak slim gebruik van Solo en Mute in Logic Pro

Logic Pro stap 9
Moeilijkheid:
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Het idee van de Solo- en Mute-knoppen in Logic Pro is niet bepaald nieuw: je vindt ze namelijk al decennia op fysieke mengpanelen. En daar is een goede reden voor! Ze zijn namelijk ontzettend handig bij het mixen van je project.

Met Mute schakel je het geluid van een bepaald spoor tijdelijk helemaal uit, en met Solo isoleer je een spoor juist. Hierdoor hoor je gemakkelijk wat je doet als je aan een specifiek spoor werkt, of beluister je hoe je project klinkt zónder dat ene geluidje. Maar Logic kan méér met Solo en Mute, en dat gaan we je in deze workshop laten zien.

Logic Pro grote scan

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

Logic Pro stap 1
1

De basis

Elk spoorlabel heeft een eigen Solo- en Mute-knop (S en M), specifiek voor dat spoor. Je kunt de knoppen ook op meerdere sporen tegelijk aanklikken.

Logic Pro stap 2
2

Toetsenbord

Gebruik de S- en M-toets op je toetsenbord om hetzelfde te bereiken als met de virtuele knoppen. Handig als je behendig wilt zijn en sneller tussen solo en mute wilt schakelen.

Logic Pro stap 3
3

Aan of uit

Boven de lijst van spoorlabels zie je een algemene Solo-knop. Hiermee krijg je snel alle sporen die op solo staan weer normaal, of zet je ze juist terug op solo.

Logic Pro stap 4
4

Regio’s

Aparte regio’s op solo of mute zetten, in plaats van sporen, is ook mogelijk. Selecteer hiervoor een regio, en druk vervolgens op je toetsenbord op Ctrl+M voor mute of Ctrl+S voor solo.

Logic Pro stap 5
5

Verspringen

Wanneer je met Ctrl+S een regio op solo hebt gezet, klik je daarna op een andere regio om de solo daarnaartoe te laten verspringen.

Logic Pro stap 6
6

Stille selectie

Stel: je hebt allerlei losse regio’s op mute gezet, en je bent het overzicht kwijt. Gebruik dan Shift+M om met een druk op de knop alle gedempte regio’s te selecteren.

Logic Pro stap 7
7

Direct unmuten

Als je alle gedempte regio’s hebt geselecteerd, maak je ze met Ctrl+M weer hoorbaar. Je unmute alle sporen tegelijk met de sneltoets Ctrl+Shift+M.

Logic Pro stap 8
8

Solo-slot

Met Solo Lock zet je meerdere regio’s op solo, en vervolgens op slot. Zo kun je verder met bewerken terwijl de solo-selectie in stand blijft. Dit doe je met Option+S.

Logic Pro stap 9
9

Solo-immuniteit

Houd Ctrl ingedrukt en klik vervolgens op de S bij één van de spoorlabels. Hierdoor sluit je een spoor uit van solo’s: je hoort hem dan nog steeds als je iets anders op solo zet.

Solist

Solo en Mute komen het meest van pas tijdens het mixen van je project, maar het is ook erg handig tijdens het opnameproces. Je beluistert er namelijk gemakkelijk mee wat goed bij elkaar klinkt, en wat niet. Ook kun je bijvoorbeeld iets opnemen terwijl alleen een drumtrack speelt, zodat je wel op tempo kan spelen maar niet gestoord wordt door ander geluid. Door alle trucjes van Solo en Mute te leren kennen verbeter je je workflow in Logic Pro dus van begin tot eind.