Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Leer apps openen en beheren met Launchpad op de Mac

In Launchpad vind je alle apps op je Mac en kun je ze organiseren in mappen. Het programma is op allerlei manieren te starten, en je kunt er een heleboel mee. Hier vertellen we je alles over de basisfuncties.
Mac Launchpad
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
15 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Ontdek stap voor stap hoe het werkt

launchpad Mac
1

Openen

Er zijn meerdere wegen die leiden naar het Launchpad (zie de bolletjes onderaan deze pagina). Met de muis doe je dat snel via het Dock, waar het programma standaard tussen bungelt. Spotlight (de zoekfunctie) werkt ook.

Launchpad Mac
2

Apps verwijderen

Alle apps die je downloadt, worden toegevoegd aan het Launchpad. Wil je een app verwijderen? Klik op een app en houd de muisknop ingedrukt, totdat alle apps bewegen. Klik op de x om de app te deleten.

launchpad Mac
3

Weg is weg

Let op: via de vorige stap verwijder je een app compleet van je Mac, dus niet alleen uit het Launchpad. De delete-optie zie je overigens alleen bij apps die je hebt gedownload in de Mac App Store.

ws_launchapd_150
4

Map

Net als bij het thuisscherm van de iPhone, kun je mappen maken om apps te ordenen. Sleep een app-icoon naar een andere app om ze samen te voegen in een map. Sleep ook andere apps naar deze map.

Launchpad Mac
5

Naam

Om de naam van een map te wijzigen, open je de map in Launchpad en dubbelklik je op de naam die macOS automatisch voor je heeft aangemaakt. Typ een nieuwe naam in en druk op Enter.

Launchpad Mac
6

Zoekfunctie

Als je veel apps hebt geïnstalleerd op je Mac, dan kun je de zoekfunctie in Launchpad gebruiken om een app snel te vinden. Open Launchpad en begin meteen met typen: druk op Enter om de app te openen.

Instructiefoto: Terminal
7

Terminal

Standaard toont Launchpad vijf rijen met zeven apps. Er is dus plek voor 35 apps op één scherm. Wil je er minder, of meer? Open via Spotlight (Cmd+Spatie) of Finder (in de map Apps) het hulpprogramma Terminal.

Instructiefoto: Minder apps
8

Minder apps

tandaard toont het Launchpad-scherm scherm 35 apps, in vijf rijen en zeven kolommen. Je kunt het aantal verkleinen naar 12, waardoor de pictogrammen veel groter worden weergegeven.

Zo ga je te werk:

  1. Open het programma Terminal;
  2. Kopieer en plak de onderstaande commando (beide regels) en druk op enter.

defaults write com.apple.dock springboard-rows -int 4


defaults write com.apple.dock springboard-columns -int 4;killall Dock

  1. Je ziet dat het dock verdwijnt en opnieuw verschijnt. Klik op het Launchpad om de grotere pictogrammen te zien.
ws_launchapd_150
9

Meer apps

Wil je nog meer apps zien op één Launchpad-scherm, dan kun je de pictogrammen verkleinen. Je kunt de cijfers in de commando vergroten om het aantal te verhogen. Met de onderstaande commando heb je 7 rijen van apps, met 6 naast elkaar.

defaults write com.apple.dock springboard-rows -int 7


defaults write com.apple.dock springboard-columns -int 6;killall Dock

Herstart Launchpad en je ziet dat de pictogrammen zijn gewijzigd.

Hier vind je de belangrijkste functies

Launchpad Mac
Wisselen tussen pagina’s

Voor het switchen naar een ander ­Launchpad-scherm veeg je op je trackpad met twee vingers naar links of rechts. Of gebruik je toetsenbord met Cmd+Pijl-links of Cmd+Pijl-rechts.

Herstel aanpassingen

Ben je niet zo blij met de aanpassing, dan kun je nog altijd terug. Gebruik daarvoor de onderstaande commando:

defaults delete com.apple.dock springboard-rows
defaults delete com.apple.dock springboard-columns;killall Dock

De pictogrammen gaan nu terug naar hun oorspronkelijke grootte.