Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Repareer je iPhone-video’s met iMovie op de Mac

Met iMovie op je Mac corrigeer je in een handomdraai de meest voorkomende foutjes in je iPhone-opnames, en tover je je flopfilmpje om in een prima video. Hoe dat in z’n werking gaat, leggen we uit in deze workshop.
iPhone video repareren
Icon voor iMovie
iMovie
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
5 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

Instructiefoto: Nieuw project
1

Nieuw project

Ga naar het overzicht van je projecten met de ‘Projecten’-knop linksboven en druk op ‘Nieuw project>Film’. Sleep vervolgens je gemankeerde filmbestanden naar de tijdlijn, of kies ‘Importeer­­ media’ om bestanden te selecteren.

Instructiefoto: Schokkerig
2

Schokkerig

In het filmpje op onze tijdlijn schudt de camera flink wat heen en weer. Dat is in iMovie te corrigeren met de cameraknop rechtsboven. Druk erop, en zet ‘Stabiliseer schokkerige video’ aan. Kies dan hoe sterk het effect moet zijn.

Instructiefoto: Bijsnijden
3

Bijsnijden

Last van een vinger in je beeld? Dat los je op door je video bij te snijden. Klik op het vierkant rechtsboven, en kies ‘Snij bij tot vullend’. Maak het kader daarna kleiner, totdat de stoorzender uit beeld is. Druk dan op het blauwe vinkje.

Instructiefoto: Belichting
4

Belichting

Is je video iets te donker? Dat stel je bij met het kleurenpalet rechtsboven. Klik erop, en pas met de schuifregelaars links de belichting van je video aan. Ook te lichte video’s kun je bijpoetsen, maar dit is iets minder effectief.

Instructiefoto: Windgeluid
5

Windgeluid

Hoor je windgeluid of ruis in je video? Dat kun je enigszins wegfilteren. Klik op de golfvormen­­­ rechtsboven, en kies ‘Verminder achtergrondgeluid’. Dit is een relatief simpel audiofilter, dus verwacht geen wonderen.

Instructiefoto: Maskeren
6

Maskeren

Toch nog niet tevreden met je audio? Maskeer­­­ het! Versleep de balk boven de golfvorm in je tijdlijn om de audio van je video zachter te maken. Klik dan linksboven op ‘Audio en video’ en voeg een achtergronddeuntje toe.

Instructiefoto: Opslaan
7

Opslaan

Tevreden met je wijzigingen? Dan kun je je video exporteren door in de menubalk bovenin op ‘Archief>Deel>Bestand’ te drukken. Kies daarna ‘Volgende’, en bewaar je video op een locatie naar keuze.

Instructiefoto: Horizon
8

Horizon

Heeft je video een scheve horizon? Helaas is dat niet te corrigeren met iMovie. Wel kun je hiervoor de Foto’s-app op je Mac inzetten. Open de app, en sleep je videobestand ernaartoe. Dubbelklik daarna op de video.

Instructiefoto: Bewerk
9

Bewerk

Klik rechtsboven op ‘Bewerk’, en kies in het midden bovenaan voor ‘Snij bij’. Versleep dan het ‘Maak recht’-balkje rechts in beeld. Tevreden?­­­ Klik dan rechtsboven op ‘Gereed’ om je wijzigingen­­­­ op te slaan.

Interactieve afbeelding
4K voor de marge

Als je doorgaans met je iPhone filmt, kan het handig zijn om voortaan in 4K te filmen. Hierdoor krijg je meer marge voor het bewerken van je video, bijvoorbeeld om je video bij te snijden of schokkerige beelden te corrigeren. Open hiervoor de Camera-app, veeg naar ‘Video’, en kies voordat je gaat filmen rechtsboven (als je de iPhone rechtop houdt) de resolutie.