Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Ontwerp jouw perfecte iPhone-vergrendelscherm met iOS 16

iPhone vergrendelscherm iOS 16
iOS 16
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Dit is er nieuw voor het iPhone-vergrendelscherm in iOS 16

1

Datum en tijd

Voor de datum en tijd heb je keus uit een reeks lettertypen. Bovendien pas je de kleuren helemaal zelf aan.

2

Widgets

Het weer, je wekker, de volgende afspraak in je agenda: voeg widgets toe aan het vergrendelscherm en je ziet alle belangrijke informatie in één oogopslag. Hierover verderop meer.

3

Live activiteiten

Ligt je bezorgpizza al in de oven? Wat is de tussenstand van een voetbalwedstrijd? Live activiteiten tonen de progressie van activiteiten die op dit moment spelen. Ook hier vertellen we je meer over.

4

Diepte-effect

Het onderwerp op de foto komt los van de achtergrond en staat gedeeltelijk voor het klokje. Dit geeft je toegangsscherm nog meer dynamiek. Werkt op de iPhone XS en nieuwer.

5

Een galerie voor inspiratie

Er is een compleet nieuwe galerie vol inspiratie voor je vergrendelscherm! Hier vind je designs op basis van je eigen foto’s, maar ook standaard achtergronden van Apple.

6

Apple-wallpapers

Apple heeft achtergronden rondom bepaalde thema’s voor je klaargezet: astronomie, weer, emoji, kleuren, Pride en Unity.

Stel een achtergrond in

ftr_lockscreen_144
1

Leg je vinger erop

Houd je vinger op het toegangsscherm totdat de knop ‘Pas aan’ onder in het scherm verschijnt. Tik dan op de grote blauwe plus. Óf ga naar ‘Instellingen>Achtergrond>Voeg nieuwe achtergrond toe’.

ftr_lockscreen_144
2

Galerie

In beide gevallen opent nu de galerie met achtergronden. Verderop bespreken we van verschillende achtergronden de specifieke mogelijkheden. Voor nu tikken we onder het kopje ‘Verzamelingen’ op de standaard iOS 16-wallpaper.

ftr_lockscreen_144
3

Voeg toe

Via de kaders verander je indien gewenst de widgets en het klokje – verderop in dit artikel gaan we dieper op deze onderdelen in. Ben je klaar? Tik dan rechtsboven op ‘Voeg toe’.

ftr_lockscreen_144
4

Beginscherm

Wil je dat je beginscherm er hetzelfde uitziet als je toegangsscherm? Tik op ‘Stel in als achtergrondpaar’. Via ‘Pas beginscherm’ kies je een andere achtergrond: een kleur, verlooptint, foto of een vervaagde versie van de achtergrond.

Je favoriete foto

ftr_lockscreen_144
1

Fotocollectie

Open de galerie en tik linksboven op ‘Foto’s’. Je iPhone maakt al een voorselectie van foto’s die erg geschikt zijn als achtergrond, in de rubrieken ‘Uitgelicht’, ‘Personen’, ‘Huisdieren’, ‘Natuur’ en ‘Plaatsen’. Via ‘Alle’ kies je uit al je foto’s.

ftr_lockscreen_144
2

Veeg voor meer stijlen

Veeg horizontaal om verschillende foto­stijlen toe te passen, en voor kleurenfilters. De beschikbare stijlen verschillen per type foto. Probeer er dus verschillende uit.

3

Nog meer stijl

Via de bol met de drie puntjes zet je een stijl verder naar je hand. Zo gooi je hiermee een andere stijlkleur over je foto heen. Bij portretfoto’s kies je uit de verschillende studio-effecten.

ftr_lockscreen_144
4

Diepte-effect

Sommige foto’s hebben een diepte-effect waarbij het onderwerp deels voor de tijd staat. Het werkt niet bij álle foto’s, en het is een kwestie van uitproberen of jouw favoriete foto geschikt is. Portretfoto’s met voldoende ruimte boven het hoofd doen het vaak goed.

5

Geen diepte-effect

Blokkeert de foto te veel het zicht op het klokje? Via de bol met de drie puntjes zet je het diepte-effect uit. Het effect verdwijnt overigens automatisch als je widgets toevoegt: widgets en het diepte-effect gaan niet samen.

Keer op keer een ander kiekje

Instructiefoto: Foto's shuffelen
1

Foto’s shuffelen

Om steeds weer verrast te worden door een andere foto, open je de galerie met verschillende achtergronden. Tik helemaal bovenaan in het scherm op de paarse knop ‘Foto’s shuffelen’.

Instructiefoto: Kies je foto's
2

Kies je foto’s

Vink ten minste een van de vier rubrieken aan om de iPhone zelf foto’s te laten selecteren. Tik op ‘Personen’ en bepaal wie je wilt zien. Of houd alles zelf in de hand en ‘Selecteer foto’s handmatig’.

Instructiefoto: Shuffle-frequentie
3

Shuffle-frequentie

Hoe vaak wil je een nieuwe foto zien? Tik op ‘Shuffle-frequentie’ en kies wanneer een foto weer plaats moet maken voor iets nieuws. Je krijgt op deze manier ten minste elke dag iets nieuws te zien.

Instructiefoto: Stijlen en meer
4

Stijlen en meer

Voeg nu nog widgets en een klokje toe, en pas de stijlen aan. Dit alles wordt toegepast op alle foto’s die achtereenvolgens verschijnen – zou houd je dus toch iets van eenheid en rust op je vergrendelscherm.

Emoji-patronen

ftr_lockscreen_144
1

Open de Galerie

Maak een achtergrond met je favoriete emoji’s! Open de galerie met achtergronden. Helemaal bovenin staat de knop ‘Emoji’. Of scrol naar beneden voor voorbeelden. Tik op de knop of op een voorbeeld.

ftr_lockscreen_144
2

Typ je favoriete emoji’s

Verwijder de emoji’s die er al staan met backspace (tenzij je ze wilt gebruiken). Typ nu je favoriete emoji’s – je kunt er maximaal zes gebruiken. Kies voor matchende emoji’s, bijvoorbeeld qua kleur of thema.

ftr_lockscreen_144
3

Zet op raster

Tik ergens tussen de emoji’s op het scherm. Veeg horizontaal over het scherm voor verschillende patronen. Er zijn vijf rasters waaruit je kunt kiezen. Verander eventueel de tijd en de widgets.

ftr_lockscreen_144
4

Kies een kleur

Tik op de bol met de drie puntjes rechtsonder en dan op ‘Achtergrond’. Kies een kleur via de bolletjes en verfijn die met de schuifbalk. Via de bol linksboven kies je uit nog veel meer kleuren. Tik op de achtergrond en ‘Voeg toe’.

Kies je eigen klokje

ftr_lockscreen_144
1

Toegangsscherm aanpassen

Activeer je iPhone zodat het vergrendelscherm in beeld is, en houd je vinger wat langer op het scherm. Tik op ‘Pas aan’. Bij ‘Pas achtergrond aan’, kies je voor de linker optie: ‘Toegangsscherm’.

ftr_lockscreen_144
2

Lettertype

Tik op het kader met daarin het klokje. Er opent nu een menu met ‘Lettertype en kleur’. Hierin kun je verschillende dingen aanpassen. Tik om te beginnen op een van de acht lettertypes bovenin.

ftr_lockscreen_144
3

Kleur

Met de bolletjes onderin kies je de kleur. Het kleurbolletje helemaal links is in onze beleving het best qua leesbaarheid. Het bolletje uiterst rechts geeft toegang tot alle kleuren van de regenboog.

ftr_lockscreen_144
4

Schrift

Tik linksboven op het wereldbolletje. Kies voor Arabisch, Arabisch-Indisch of Devanagari. Is dit je te exotisch? Plaats dan een klok-widget. Tik ergens midden op het scherm en ten slotte op ‘Gereed’.

Moeilijkheden met de klok?

Lukt het je helemaal niet om het klokje aan te passen? Het werkt niet met vergrendelschermen die je ooit onder iOS 15 hebt aangemaakt: in iOS 16 moet je een nieuw iPhone-vergrendelscherm maken. Mis je wat kleuropties? Bij sommige wallpapers uit de rubriek ‘Verzamelingen’ heeft Apple de kleurkeuzes beperkt.

Andere achtergronden

ftr_lockscreen_144
1

Kleur

Houd het simpel en kies een mooie kleur. Effen of met een subtiel kleurverloop: het is aan jou! Zo komen je klokje en widgets extra goed uit de verf.

Instructiefoto: Verzamelingen
2

Verzamelingen

Onder het kopje verzamelingen vind je een reeks standaard Apple-achtergronden, en die doen allemaal iets bijzonders met het klokje. Je vindt hier ook de legendarische clownvis-achtergrond.

Instructiefoto: Weer en astronomie
3

Weer en astronomie

Volg live het weer op jouw locatie met de Weer-achtergrond. Met de astronomie-wallpapers bekijk je de aarde, de maan of het zonnestelsel zoals ze nu zijn.

Wijzer met widgets

Instructiefoto: Toegangsscherm aanpassen
1

Toegangsscherm aanpassen

Met de widgets in iOS 16 zie je relevante informatie uit apps direct op het vergrendelscherm van je iPhone. Open de bewerk-modus (stap 1 van de vorige workshop). Tik op het grote kader onder de klok, hier staat ‘+Voeg widgets toe’.

Instructiefoto: Voeg widgets toe
2

Voeg widgets toe

In dit menu zie je allerlei widgets. Je kunt er direct op tikken of ze naar de juiste plek in het kader slepen. Voor meer overzicht scrol je iets naar beneden, want daar zijn ze gesorteerd per app.

Instructiefoto: Altijd weer dat weer
3

Altijd weer dat weer

Tik op een app, bijvoorbeeld Weer. Veeg horizontaal om alle levensvormen van deze app te zien. Tik op een widget om hem toe te voegen of sleep hem naar het widget-kader onder de klok.

Instructiefoto: Aanpasbare widgets
4

Aanpasbare widgets

Veeg het blok onderin naar beneden en je belandt weer in het overzicht. Voeg de allereerste Klok-widget toe. Deze is aanpasbaar: tik op de widget voor extra opties. In dit geval kies je de tijdzone van de klok.

Instructiefoto: Widget aanpassen
5

Widget aanpassen

Je kunt maximaal vier kleine of twee grote widgets kwijt, of een grote en twee kleine. Versleep widgets om de volgorde te wijzigen, of tik op de min om ze te verwijderen. Tik uiteindelijk op de achtergrond en op ‘Gereed’ als je klaar bent.

ftr_lockscreen_144
6

Stiekem nog meer widgets

De inhoud boven het klokje is ook een widget en dus aanpasbaar. Tik erop en er verschijnt een overzicht van lange, smalle widgets. Er is ruimte voor één widget.

Op de hoogte van Live activiteiten

Informatie over de voortgang van lopende activiteiten in apps verschijnt vanaf iOS 16 pontificaal op het vergrendelscherm van je iPhone. Bij de iPhone 14 Pro (Max) zie je deze informatie ook in het Dynamic Island, dus blijft het altijd in beeld. Zo volg je de status van een bezorgmaaltijd die je hebt besteld, de tussenstand van een voetbalwedstrijd of de voortgang van een timer.

Je hoeft er je iPhone en de app in kwestie niet meer voor te openen. Het is vergelijkbaar met het muziekspelertje dat op je vergrendelscherm verschijnt als je een liedje start.

Smeed je eigen widgets met Widgetsmith

ftr_lockscreen_144
1

Naar de App Store

Download de app Widgetsmith in de App Store. Er is een premium versie van de app, maar de gratis versie biedt al eindeloos veel opties en is voldoende voor wat wij ermee doen. Open de app en tik op ‘Lock Screen’.

ftr_lockscreen_144
2

Maak een foto-widget

Tik op ‘Add Circular widgets’ om een kleine ronde widget te maken. Als voorbeeld maken wij een foto-widget. Tik in de balk bovenaan op Photo en ‘Choose from Photos’. Tik op een leuke foto.

ftr_lockscreen_144
3

Widget toevoegen

Knijp en sleep in de grote foto om het onderwerp goed te positioneren. Tik bovenaan boven de voorvertoning op ‘Settings’ en geef je widget een duidelijke naam. Tik op ‘Back’ en op ‘Save’.

ftr_lockscreen_144
4

Vergrendelscherm

Voeg een widget toe aan het Vergrendelscherm. Tik op Widgetsmith en ‘Circular widget’. Tik op de ronde widget om de juiste variant te kiezen – let op de naam. Speel met de kleuren voor het beste contrast.

Wisselen tussen je verschillende vergrendelschermen

Achtergronden, klok, widgets, stijlen en effecten: met het samenstellen van een chique achtergrond ben je even zoet. Gelukkig kun je je vergrendelschermen allemaal bewaren en er snel tussen wisselen.

Raak het toegangsscherm aan en houd het vast, en er verschijnt een kiezer waar je horizontaal doorheen kunt vegen. Ben je een achtergrond definitief zat? Veeg hem naar boven en tik op het prullenbakje om hem te verwijderen. Heb je een Apple Watch, dan zal dit alles je bekend voorkomen: op dezelfde manier schakel je ook tussen je wijzerplaten.

Je kunt overigens ook snel wisselen tussen je iPhone-achtergronden via ‘Instellingen>Achtergrond’. Veeg door de collectie, en tik op ‘Stel in als huidige’ om een vergrendelscherm te activeren.

Op je werk een ander scherm

ftr_lockscreen_144
1

Zakelijke achtergrond

Maak met alle kennis die je in dit artikel hebt opgedaan een vergrendelscherm dat je op je werk wilt tonen. Wij gebruiken een foto van ons kantoorgebouw, maar denk ook aan een logo of effen kleur.

ftr_lockscreen_144
2

Voeg widgets toe

Ga naar ‘Instellingen>Focus>Werk’. Scrol naar ‘Pas schermen aan’, tik onder de linker afbeelding op ‘Kies’. Vink in het overzicht met toegangsschermen jouw zakelijke achtergrond aan en tik op ‘Gereed’.

ftr_lockscreen_144
3

Stel een schema in

Tik op ‘Voeg schema toe’. Vaste werktijden waarop je het zakelijke scherm wilt zien? Stel het in via ‘Tijd’. Of kies voor een specifieke locatie. Je Werk-focus start volgens schema als je begint met werken.

Lockscreens van de redactie

ftr_lockscreen_144
1

Ward

Om herinnerd te worden aan betere tijden, heb ik tijdens de winterdagen een plaatje van Italië op mijn vergrendelscherm gezet. Widgets: ‘Wekker’ om zeker te weten dat ik hem gezet heb, ‘Batterijstatus’, en ‘Activiteit’ om m’n bewegingsringen in de gaten te houden.

ftr_lockscreen_144
2

Laura

Overdag pluist zij uit hoe de nieuwste iOS werkt, ’s avonds haakt zij kneuterige knuffels. Het zijn dankbare fotomodellen voor het toegangsscherm. Het diepte-effect maakt de tijd slecht leesbaar, daarom heb ik als klap op de vuurpijl een voor mij onleesbaar schrift gekozen.

ftr_lockscreen_144
3

Annemiek

Als muziekfanaat vertelt de widget van MusicHarbor me precies welke singles en albums mijn lievelingsartiesten recent hebben uitgebracht. Met de widget rechts weet ik dan ook meteen of mijn AirPods vol genoeg zijn om naar deze releases te luisteren.

ftr_lockscreen_144
4

Sven

Ik ben helemaal weg van het diepte-effect. Alleen is het best wel lastig om achtergronden te vinden die er goed mee werken. Mijn tip? De app Lock Screen 16. Daar zitten écht coole wallpapers tussen die perfect samengaan met het diepte-effect van het vergrendelscherm.

ftr_lockscreen_144
5

Koen

Zeker als er een leuke wedstrijd bezig is, staar ik graag naar het toegangsscherm van mijn iPhone. Een widget van de app Forza Football toont de tussenstand en doelpuntenmakers. Onder de tijd laat Fotmob zien wanneer mijn favoriete voetbalclub weer in actie komt.