Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Zo kun je het geluid van je video verbeteren

geluid verbeteren
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

De kwaliteit van onze video’s is met de komst van de iPhone drastisch verbeterd, maar de audiokwaliteit is wat achtergebleven. Gelukkig zijn er maatregelen die je voor én na het opnemen kunt nemen om het geluid van je video te verbeteren. Die zetten we in deze workshop voor je op een rij, aan de hand van iMovie op de Mac.

geluid verbeteren

1 Nieuw project

geluid verbeteren

Open iMovie op de Mac en start een nieuw project. Klik hiervoor op de grote ‘+’. In sommige gevallen moet je eerst nog op ‘Projecten’ drukken om hiervoor in het juiste menu te komen.

2 Importeer fragmenten

geluid verbeteren

Voeg nu de clips toe die je in je film wilt gebruiken. Dit doe je via ‘Archief>Importeer media’ in de menubalk. Je kunt de bestanden eventueel ook vanuit een Finder-venster naar het lege vak linksboven slepen.

3 In je tijdlijn

geluid verbeteren

Versleep nu de eerste clip naar je tijdlijn onderin. Het maakt niet uit of dit daadwerkelijk de eerste clip van de video wordt – wel is het van belang dat de clip (enigszins) representatief is voor de stemgeluiden in de rest van de clips.

4 Koppel los

geluid verbeteren

Om de audio van je clip goed te bewerken, is het van belang om hem los te koppelen. Dit betekent dat je een los audiospoor krijgt, in plaats van dat hij vastzit aan de video. Ctrl-klik op de clip in je tijdlijn, en kies ‘Koppel audio los’.

5 Equalizer

geluid verbeteren

Met de equalizer in iMovie kun je je audio optimaliseren voor het gesproken woord. Klik hiervoor op de golfvorm in de voorvertoning rechtsboven, en selecteer achter ‘Equalizer’ de optie ‘Stemverbetering’.

6 Ruisonderdrukking

ws_imovie_148

Het is in dit menu ook mogelijk om achtergrondgeluid weg te filteren. Dit kan een ruistoon van de microfoon zijn, maar bijvoorbeeld ook geroezemoes op de achtergrond. Zet hiervoor ‘Verminder achtergrondgeluid’ aan. Dit is handig bij bijvoorbeeld gematigde windgeluiden. Let wel op: dit kan wat gekke vervormingen in je audio veroorzaken, en bij écht sterke windgeluiden werkt het doorgaans niet.

7 Normaliseren

ws_imovie_148

Ga naar het speakertje rechtsboven, en kies ‘Automatisch’ om hoge pieken en lage dalen gelijk te trekken (normaliseren). Pas daarna het volume aan, zodat de golfvormen in je tijdlijn niet constant in het rood staan – anders is je video te luid.

8 Kopiëren …

ws_imovie_148

Om ervoor te zorgen dat je al deze stappen niet de hele tijd moet herhalen voor al je andere clips, gaan we in plaats daarvan de wijzigingen kopiëren en plakken. Selecteer hiervoor de clip op je tijdlijn, en kies ‘Wijzig>Kopieer’ in de menubalk.

9 … en plakken

ws_imovie_148

Sleep nu een andere clip naar je tijdlijn, en koppel de audio weer los (zie stap 4). Selecteer het audiospoor, en kies vervolgens in de menubalk ‘Wijzig>Plak aanpassingen’. Kies dan ‘Volume’, daarna ‘Audio-effect’.