Zo gebruik je een betere beveiliging voor je iCloud
Nieuw sinds iOS 16.2 en macOS 13.1 is de Geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud. Daarmee worden maar liefst 23 gegevenscategorieën end-to-end versleuteld, zélfs bij een datalek in iCloud. Maar er is een keerzijde, want als je dit inschakelt en je je inloggegevens vergeet, ben je de pineut. Het grootste deel van het activatieproces draait daarom om het instellen van herstelmethoden. We lopen het met je door.
1 Bekijk je Apple ID
2 iCloud
Scrol een heel eind naar beneden in de lijst met iCloud-instellingen. Bijna helemaal onderaan vind je ‘Geavanceerde gegevensbeveiliging’. Deze functie staat standaard uit. Klik erop: we gaan het nu aanzetten!
3 Schakel in
Op dit scherm lees je een korte uitleg over Geavanceerde gegevensbescherming, en zie je welke apps en gegevens hiervan profiteren. Gelezen? Klik dan rechtsboven op ‘Schakel in…’ en log in met je Apple ID.
4 Eigen verantwoordelijkheid
Apple kan je niet meer helpen als je je inloggegevens kwijtraakt. Maar er is een alternatief: een contactpersoon kan een herstelcode voor je genereren. Of je maakt bij voorbaat al een herstelcode die je ergens opschrijft.
Apple waarschuwt daarom dat jij nu zelf verantwoordelijk bent voor je gegevensherstel en dat je daarom een herstelcontact moet aanwijzen – als je dat nog niet gedaan hebt. Klik op ‘Stel accountherstel in’.
5 Hulp bij accountherstel
Verlies je de toegang tot je account, dan heb je een herstelmethode nodig. Een van je contactpersonen met een Apple-device kan je in dat geval een code sturen. Klik op het plusje onder de box en dan op ‘Voeg herstelcontact toe’.
6 Redder in nood
Voeg een herstelcontact toe – iemand uit je familie- of vriendenkring – en klik op ‘Ga door’. Klik nu op ‘Verstuur’ om het door Apple opgestelde bericht te verzenden. Het accountherstelcontact is toegevoegd.
Zorg ervoor dat de gegevens van je herstelcontact actueel blijven en dat het blaadje met de code niet bij het oud papier belandt!
7 Status
Totdat je vriend of familielid op het zojuist verstuurde berichtje heeft gereageerd, zie je de status van het verzoek in dit scherm. Duurt het allemaal wel erg lang? Er is een tweede methode!
8 Tweede methode: herstelcode
Klik achter ‘Herstelcode’ op ‘Beheer’. Klik daarna op ‘Schakel in’ en doorloop de instructies. Je ziet uiteindelijk een code van 28 cijfers in beeld: druk hem af of schrijf hem op en bewaar hem goed – het is je sleutel tot iCloud.
9 Nu echt inschakelen
Aan de basisvoorwaarden is nu voldaan, dus kun je achter ‘Geavanceerde gegevensbescherming’ op ‘Schakel in’ klikken. Heb je verouderde apparaten of besturingssystemen? Doorloop dan nog de aanvullende instructies op het scherm.
Ook op de iPhone
In de workshop stellen we Geavanceerde gegevensbescherming in via de Mac. Maar het kan ook via de iPhone of iPad, via de app Instellingen. Tik op je Apple ID, daarna op ‘iCloud’, en ten slotte op ‘Geavanceerde gegevensbescherming’.
Uitzetten
Vind je het toch maar een akelig idee dat Apple je niet kan helpen bij het herstellen van je account? Bij twijfel kun je Geavanceerde gegevensbescherming op ieder moment weer uitschakelen.
Het venijn zit in de staart
Kwartiertje voor deze workshop, moet lukken! Maar … de laatste stap kan vervelend uitpakken. Heb je Apple-apparaten die niet zijn geüpdatet naar de nieuwste versie? Je krijgt een melding dat dit nu móét gebeuren. Apparaten die je niet kunt updaten, moet je zelfs van je Apple ID verwijderen. Anders gaat het hele feest niet door.