Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Aan de slag met Logic Pro op de Mac

GarageBand is fantastisch voor de beginnende producent, maar de meeste enthousiastelingen­­­ zullen al snel snakken naar de features­­­ van Logic Pro. In deze Academy zetten we op een rij welke­­­ handige functies je er ten opzichte van GarageBand­­­ bij krijgt met Logic Pro. Ook laten we de verschillen in de interface zien – al zijn die kleiner dan je denkt!
Aan de slag met Logic Pro
Icon voor Logic Pro
Logic Pro
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
30 minuten
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Logic Pro in een oogopslag

Aan de slag met Logic Pro
Extra’s in Logic

In Logic kun je meerdere takes doen van één sectie, zodat je later alleen de perfecte take kunt bewaren of juist een combinatie maakt van de beste delen van elke take (onder ‘Record>Overlapping … recordings)’. Ook vind je in Logic de geavanceerde­­ Alchemy-synthesizer, en kun je plug-ins en instrumenten van derden direct gebruiken.

Mastering

Na het exporteren is je muziek nog niet klaar voor platforms als Spotify en Apple Music. Daarvoor moet je muziek goed gemasterd zijn, en mogen er niet te hoge pieken in het volume zitten – en bij voorkeur is het volume ook niet veel te laag. Deze feature is te kort om alle ins & outs te bespreken. Gelukkig heeft Logic Pro ook een ‘Mastering Assistent’, in de menubalk onder ‘Mix’. Deze analyseert je project en maakt er een gemasterd geheel van. In GarageBand ontbreekt deze functie,­­­ en zul je er wat extra naslagwerk­­­ bij moeten­­­ pakken om je project te masteren­­­. YouTube­­­ is een goed startpunt!

Deze functies in Logic Pro moet je écht verkennen

Instructiefoto: Logic Remote
1

Logic Remote

In een ideale situatie heb je een hoekje met al je instrumenten en je MacBook, zodat je gemakkelijk­­­ wisselt tussen spelen en in de weer zijn met Logic Pro. Helaas is het meestal geen ideale situatie, en staat je Mac vaak net buiten bereik. Dat maakt even snel op de opname- of stopknop drukken lastiger dan nodig. Gelukkig los je dit op met de Logic Remote-app voor iPhone en iPad. Hiermee bedien je Logic op een afstandje, zolang je maar op hetzelfde netwerk zit als je Mac. Kruip dus lekker achter je piano, en tik gewoon op de opnameknop op je iPhone wanneer je er klaar voor bent!

Instructiefoto: Alchemy-synthesizer
2

Alchemy-synthesizer

De Alchemy-synthesizer is een van de tofste features­­­ van Logic Pro. De extreem geavanceerde­­ synthesizer heeft maar liefst 14 GB aan samples, die honderden verschillende geluiden mogelijk maken. Iedere sound kun je naar hartenlust aanpassen met schuifjes, draaiknopjes en grafiekjes­­ – de droom voor iedere synthesizerfanaat. Ook fijn is de handige zoekfunctie in de synth, waarmee je gemakkelijk zoekt naar bepaalde categorieën­­­, genres en timbres. En heb je een sound te pakken die je vaker wilt raadplegen? Dan sla je je instellingen in een handomdraai op. Je activeert Alchemy in Logic Pro door op de ‘+’-knop te klikken, en dan ‘Software-instrument>Details>Instrument>Alchemy>Stereo’ te selecteren.­­­­ Klik vervolgens op ‘Create’ om een spoor met Alchemy aan te maken, en klik op de groene header (zie de oogopslag hierboven) om de synthesizer­­­ te verkennen.

Instructiefoto: Plug-ins van derden
3

Plug-ins van derden

Logic Pro biedt ondersteuning voor plug-ins van derden. Dit wil zeggen dat je naast alle tools van Logic zelf, zoals de ­Alchemy-synthesizer of Space Designer, ook tools van andere ontwikkelaars toe kunt voegen. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om Pianoteq van Modartt te installeren, een overtuigende pianosimulatie die een stuk beter klinkt dan de standaard pianogeluiden in Logic. Wel hebben de meeste plug-ins een forse prijs – val niet achterover als je er een paar honderd euro voor neer moet leggen. Maar, zoals men zegt: dan heb je ook wat.

Koptelefoons & speakers

Muziek beluister je meestal met speakers en koptelefoons die een ‘gekleurd’ geluid hebben. Dit klinkt niet exact zoals in de muziekstudio, maar in je eigen studio wil je wél een natuurgetrouw geluid. Hiervoor heb je speciale monitorspeakers en monitorkoptelefoons, en die hoeven je geen fortuin te kosten. Zo heb je bijvoorbeeld voor zo’n 300 euro een setje JBL 305P’s: actieve monitorspeakers die je direct op je audio-interface kunt aansluiten en geen extra versterker nodig hebben. Kijk je naar koptelefoons, dan zijn de modellen van AKG een aanrader. Zelf op onderzoek uit? Werp een blik op bax-shop.nl: dé plek om je muziekstudiospullen te kopen.