Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Fritzbox verbinden met internet

Fritzbox 7490
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Als je een internetverbinding neemt, krijg je er over het algemeen gelijk een router bij van je provider. Dat is handig, want je sluit de boel aan en je kunt gelijk het internet op. Anderzijds kunnen er diverse redenen zijn dat je toch liever een andere router wilt gebruiken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

De hardware die internetproviders leveren op het moment dat je een internetverbinding neemt, kan van variabele kwaliteit zijn. Fijn als het goed werkt, maar soms kunnen gebruikers ook problemen ondervinden zoals een matige wifi dekking in je huis, of stotterende weergave van Netflix-films wanneer andere huisgenoten tegelijkertijd iets downloaden of aan het gamen zijn. Ook kan het zijn dat de meegeleverde router weinig extra’s biedt, zoals een NAS-functionaliteit of media-functies, of zelden of nooit van systeemupdates wordt voorzien die bugs verhelpen of nieuwe functionaliteit toevoegen.

Als je eenmaal zo’n router van je provider in huis hebt, zul je bovendien niet snel een nieuwe krijgen. Als je al een paar jaar met dezelfde router zit, zit een mesh-netwerk er waarschijnlijk niet in, noch zullen nieuwe wifi-standaarden en -snelheden worden ondersteund. Mogelijk zul je dan – tegen extra kosten – nieuwe apparatuur bij je provider kunnen bestellen die eventueel de gewenste functies wel biedt, maar dan is het ook maar weer afwachten welke en of de kwaliteit enigszins voldoet.

Router d’r uit, Fritzbox d’r in?

Als je een upgrade van de hardware op het oog hebt, zou je het liefst de oude router vervangen door een nieuwe. Alleen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Bij een abonnement moet je de apparatuur gebruiken die werd meegeleverd, anders heb je geen internet-, telefoon- of tv-verbinding. Sommige providers komen je dan ten dele tegemoet door de mogelijkheid te bieden om de meegeleverde router in een bridge-modus te zetten. Dit kun je in sommige gevallen zelf doen via de webinterface van de router, of moet je aanvragen via de helpdesk van de provider, waarop de medewerkers daar de router op afstand in de bridge-modus zetten.

Het nadeel is dan alleen dat je twee apparaten achter elkaar geschakeld hebt. Dat is niet alleen onhandig qua de ruimte die het in beslag neemt en de extra kabels en stekkers die er een rommeltje van maken, maar het betekent ook een zinloze verkwisting van energie – je hebt tenslotte twee apparaten staan die in principe beide precies hetzelfde doen. Het zou dan mooi zijn als je provider de gegevens zou toesturen om met je nieuwe router een directe internetverbinding te maken zodat je de router van de provider er tussenuit kunt halen. Maar dat doen de meeste providers niet.

Keuze modem router

Deze kwestie van de vrije routerkeuze speelt al geruime tijd. Enkele jaren geleden heeft de EU deze keuzevrijheid vastgelegd in Europese wetgeving. Alleen verzetten de providers in de individuele lidstaten zich hier tegen en argumenteren dat een vrije routerkeuze hun netwerken onveilig zou maken en zij geen adequate service zouden kunnen bieden als gebruikers netwerkproblemen ondervinden.

Momenteel lijkt de discussie er om te draaien op welk punt precies het openbare netwerk ophoudt en waar de privéomgeving begint: zit het aansluitpunt in de muur waar je het modem op aansluit, of bevindt het aansluitpunt zich pas achter de router die de provider levert?

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat lijkt niet zo goed te weten wat ze ermee aan moet, en heeft de bal doorgespeeld naar de ACM, de Autoriteit Consument & Markt. Op de website vermeldt de ACM dat er uiterlijk 2021 duidelijkheid moet komen over deze kwestie.

Fritzbox van internetprovider

Momenteel is de situatie voor de meeste gebruikers dat zij vastzitten aan de hardware die hun provider ze levert.

Uitzondering daarop is XS4ALL, het buitenbeentje op de Nederlandse internetprovidermarkt. Als je daar internetdiensten afneemt, krijg je netjes alle gegevens om een eigen router te gebruiken. Alleen levert XS4ALL een Fritzbox-router mee, dus je krijgt al een hoogwaardig apparaat in huis.

Het bedrijf is sinds 2005 een dochteronderneming van KPN en momenteel is de toekomst van XS4ALL onzeker. KPN wil al zijn diensten onder hetzelfde bedrijf scharen – zo is eerder al het merk Telfort overgegaan in KPN. Uit vrees dat hierdoor de flexibiliteit van XS4ALL verloren zal gaan, heeft een groep gebruikers en (ex-)medewerkers onlangs Freedom opgericht, een internetprovider die de vrijheid en flexibiliteit hoog in het vaandel heeft staan. Het initiatief heeft in november via crowdfunding binnen 3,5 dag het beoogde doel van 2,5 miljoen euro startkapitaal gehaald. Het zal alleen nog even duren voordat de provider concrete diensten zal aanbieden.

Fritzbox instellen voor gebruik achter een router

Zover de obstakels. Als je er toch voor kiest de router van de provider voor lief te nemen en je Fritzbox er achter te plaatsen, biedt FritzOS gelukkig wel de mogelijkheid de Fritzbox te configureren als IP-client. In dat geval wordt wel de firewall van de Fritzbox uitgeschakeld, krijgen apparaten in het lokale netwerk nog steeds een IP-adres toegewezen van de router en kunnen alle apparaten nog steeds met elkaar communiceren, ongeacht of je ze op de Fritzbox of op de router aansluit.

FritzOS Intellingen

Maak via de browser verbinding met de webinterface van je Fritzbox. Klik in het menu op Thuisnetwerk / Netwerk en klik op het tabblad Netwerkinstellingen. Schakel in de sectie “Bedrijfsmodus in het thuisnetwerk” de optie “IP-client” in. Schakel de optie “per LAN” in. Als de router geen DHCP-server beschikbaar stelt, klik dan op “Verbindingsinstellingen wijzigen” en schakel de optie “IP-adres handmatig vastleggen” in. Voer in het invoerveld “IP-adres” een ongebruikt IP-adres in uit het IP-netwerk van de router. Voer vervolgens in het invoerveld “Subnetmasker” het subnetmasker in van de router, en voer in de invoervelden “Standaard gateway” en “Primaire DNS-server” wederom het IP-adres in van de router. Klik ten slotte nog op ‘Toepassen’.

Daarnaast is er nog de mogelijkheid de Fritzbox te configureren als een zogenaamde gecascadeerde router. De Fritzbox maakt dan wel verbinding met het internet via de router, maar biedt een geheel gescheiden netwerk aan. In dat geval is de firewall van de Fritzbox ingeschakeld en krijgen apparaten in je thuisnetwerk hun IP-instellingen niet meer van de router, maar alleen van de Fritzbox. Apparaten die je op de router aansluit, kunnen dan niet communiceren met apparaten die op het netwerk van de Fritzbox zijn aangesloten.

Klik in het menu “Internet” op “Internettoegang” en selecteer in de vervolgkeuzelijst “Internetprovider” de optie “Andere internetprovider”.

In het gedeelte “Aansluiting”, schakel je de optie “Aansluiting op externe modem of router” in. Onder “Bedrijfsmodus” stel je “Internetverbinding zelf tot stand brengen” in. Als het verschijnt, kies je bij “Accountinformatie” de optie “Nee”. Bij de invoervelden ‘Downstream’ en ‘upstream’ stel je de snelheid van je internetverbinding in. Klik op “Verbindingsinstellingen wijzigen” en ten slotte op ‘Toepassen’.

Bij deze vorm van verbinding geldt ook weer dat als de router geen DHCP-server beschikbaar stelt, je het IP-adres handmatig moet instellen. Daarvoor volg je dezelfde stappen zoals hierboven beschreven.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met c’t en AVM.