Zo stel je dual-sim in op je iPhone

Direct aan de slag?

Dual-sim werkt op alle iPhone-modellen die iOS 18 ondersteunen. Er zitten wel wat verschillen tussen de modellen in hoe het precies werkt. Wil je gebruikmaken van dual-sim op een iPhone XR, iPhone XS (Max), iPhone 11 of iPhone SE 2020? Dan moet je een e-sim gebruiken voor het ene nummer, en een fysiek simkaartje voor het andere. Je kunt dus niet twee e-sims of twee fysieke simkaartjes tegelijk gebruiken. Met de iPhone 12 of nieuwer en de iPhone SE 2022 kun je wél twee e-sims tegelijk gebruiken – twee fysieke simkaartjes zijn nog steeds geen optie.

Je e-sim instellen
Bij dual-sim moet een van je nummers via een e-sim ingesteld zijn. Bij de meeste providers gaat dit via de officiële app of een QR-code. Wij gaan voor een e-sim van Saily, die we direct vanuit de Saily-app kunnen aantikken.

Installeren
Na onze aankoop krijgen we de optie om de e-sim te installeren (boven op de fysieke simkaart die al in de iPhone zit). Tik erop, en je wordt naar Instellingen gebracht. Hier bevestig je dat je de e-sim wilt installeren met ‘Sta toe’.

Ga door
De eerste stap is het activeren van de e-sim, en het verbinden met het netwerk. Dat is een gevalletje op ‘Ga door’ tikken tot je verbonden bent. In de statusbalk bovenin zie je nu twee signaalindicatoren verschijnen.

Standaardlijn
Je krijgt nu de optie om je standaardlijn te kiezen. Dit is het nummer waarmee je standaard belt en sms’t. ‘Primair’ is hierbij je eerste ingestelde simkaart of e-sim, ‘Persoonlijk’ je tweede.

iMessage en Facetime
Ook voor iMessage en FaceTime moet je kiezen vanaf welk nummer je standaard je berichten en oproepen wilt versturen. Je kunt dit altijd later nog aanpassen in Instellingen – dat geldt ook voor de standaardlijn.

Mobiele data
De laatste keuze: via welke sim wil je voortaan je mobiele data laten lopen? Je krijgt hierbij ook de keuze om automatisch schakelen toe te staan – dan kijkt je iPhone gewoon welke verbinding op dat moment het beste is.

Klaar is Kees
Als je alle stappen hebt doorlopen, dan is dual-sim geactiveerd. In sommige gevallen moet je nog naar de app van je provider om het bijbeho- rende abonnement te activeren – zoals bij Saily.

Kies je nummer
Start je nu een gesprek in Berichten of de Telefoon-app, dan krijg je de keuze vanuit welk nummer je dat wilt doen. De namen van de nummers pas je aan onder ‘Instellingen>Mobiel netwerk>Simkaarten>Label mobiel abonnement’.

Per contact
In de Telefoon-app kun je ook per contact kiezen vanaf welk nummer je standaard wilt bellen. Ga naar het tabblad ‘Contacten’, kies een contact, en kies boven de naam welk nummer je wilt gebruiken om die persoon te bellen.
Er zijn veel situaties waarin dual-sim handig is. Ben je op reis in een land buiten de EU, en wil je zonder al te hoge kosten internetten? Geen punt: steek er een lokaal simkaartje in en je kunt los, terwijl je gewoon bereikbaar blijft op je normale nummer met een e-sim. Dual-sim is ook handig voor als je je privé- en werknummers tegelijk wilt gebruiken, of als je een los internet- abonnement hebt naast je mobiele telefoonabonnement.