Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Leuker dan een GIF: verstuur een animatie met je iPhone

Afbeelding van Leuker dan een GIF: verstuur een animatie met je iPhone
Download:
N.v.t.

Apple’s Berichten-app iMessage heeft veel meer mogelijkheden dan je misschien zou denken. Wil je een berichtje een persoonlijke touch geven? Stuur dan bijvoorbeeld je hartslag, een zoen of een getekende boodschap. En dat zijn nog maar een paar van de opties van ‘Digital Touch’, zoals de functie heet. Het werkt zowel op de iPhone als de Apple Watch – en het is echt zonde om de functie niet te gebruiken.

Digital Touch: verstuur een animatie met je iPhone

Digital Touch iPhone

Om Digital Touch te gebruiken op de iPhone, doe je het volgende:

 • Open de app Berichten.
 • Open een chat.
 • Boven het toetsenbord staat een rij knoppen, de Applade: zoek hierin naar Digital Touch (het hart met de twee vingers erop). Tik hierop.

Onder in het beeld verschijnt nu een zwart canvas. Daar kun je in principe al mee werken, maar om meer werkruimte te creëren, trek je dit zwarte gedeelte naar boven met het balkje erboven.

Op het canvas is het volgende allemaal mogelijk. Houd er rekening mee dat je hartjes, kussen, vuurballen et cetera direct verzonden worden.

Hartje versturen

Hartje

Om een hartje te versturen, houd je twee vingers op het scherm. Je bepaalt zelf hoe lang je dat doet. Heb je een Apple Watch, dan wordt hiervoor je daadwerkelijke hartslag gebruikt.

Gebroken hart

Gebroken hart

Om een gebroken hart te versturen, begin je net zoals met het gewone hart door twee vingers op het scherm te houden. Vervolgens veeg je met twee vingers omlaag. Je ziet het hartje dan breken.

Kus

Kus

Om een kus te versturen, tik je met twee vingers op het zwarte canvas. Met de stand van je vingers bepaal je min of meer de positie van de mondhoeken.

Vuurbal

Vuurbal

Ben je boos of geïrriteerd? Werp dan iemand een vuurbal toe. Dat doe je door het canvas met één vinger ingedrukt te houden. Je kunt je vuurbal verplaatsen door hem over het canvas te vegen.

Tikje

Tikje

Wil je even iemands aandacht trekken? Verstuur dan een tikje – of meer. Hiervoor tik je met één vinger op het canvas. De tikjes verschijnen als uiteen spattende cirkels op het scherm, de kleuren bepaal je met de swatches bovenin. Als je even stopt met tikken, wordt het bericht automatisch verzonden.

Tekening

Tekening

Op het canvas kun je ook een tekening of ultrakort handgeschreven tekstje kwijt. Teken of schrijf met één vinger, de kleuren bepaal je met de swatches bovenin – houd ze langer ingedrukt voor een kleurwiel. Klaar? Tik op de blauwe verzendpijl. De ontvanger ziet hoe je tekening wordt opgebouwd.

Tekenen of schrijven op foto/video

Tekenen of schrijven op foto

Ten slotte is het ook mogelijk om vanuit de app Berichten een foto of video te maken en daarop te tekenen en te schrijven. Ook kun je alle overige Digital Touch-elementen toevoegen aan je foto of video (dus hartjes, tikjes, vuurballen …).

 • Tik op het camera-icoon bij het canvas. Het camerabeeld verschijnt in je scherm.
 • Tik op de witte knop voor een foto. Het is het gemakkelijkst om na het afdrukken te tekenen of Digital Touch-elementen toe te voegen.
 • Tik op de rode knop voor een video van maximaal 10 seconden. Het is het gemakkelijkst om tijdens het filmen te tekenen of Digital Touch-elementen toe te voegen.
 • Tik op de blauwe knop om te verzenden.

Apple Watch Digital Touch

Apple Watch Digital touch

Veel van bovenstaande kan ook vanaf de Apple Watch. De gebaren zijn hetzelfde als die op de iPhone. Zo werkt het:

 • Open de app Berichten op de Apple Watch.
 • Open een chat.
 • Veeg naar de blauwe iconen en tik hier op het Digital Touch-icoon (het hart met de twee vingers erop).

Vervolgens kun je met de Apple Watch het volgende versturen:

 • Hartje: houd twee vingers op het scherm.
 • Gebroken hart: houd twee vingers op het scherm en veeg omlaag.
 • Kus: tik met twee vingers op het scherm.
 • Vuurbal: houd het scherm vast.
 • Tekening: teken met één vinger op het scherm. Zie je het gekleurde bolletje rechtsboven? Tik erop om te wisselen van kleur. Is het kleurenpalet dat verschijnt je te bescheiden, houd dan de kleuren langer ingedrukt voor een compleet kleurwiel.

Leuk detail: ontvang je op de Apple Watch een Digital Touch-bericht? Dan voel je in sommige gevallen haptische feedback. Zo voel je de hartslag en de tikjes op je pols!

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!