Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Zo voeg je écht creatieve overgangen toe aan je video

Creatieve overgangen video
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Als je creatief bent met het camera­werk van je iPhone, kun je de effecten van klassieke overgangen nabootsen met supereenvoudige cuts. Als je bijvoorbeeld een blad over de lens legt en de iPhone (voorzichtig) laat vallen, dan waait het blad weg om je onderwerp te onthullen. Wij laten stapsgewijs zien hoe je zulke creatieve overgangen maakt, speciaal voor jouw video.

Creatieve overgangen video

1 Clips importeren

Creatieve overgangen video

Download en importeer de clips via de workshopbestanden op deze pagina. Voeg Clip01 en 02 toe aan de tijdlijn en sleep Clip02 aan het begin twee frames korter, zodat de clip mooi overgaat in de beweging met de paraplu.

Onze actrice zwaait op twee verschillende locaties op dezelfde manier met een paraplu. Door tijdens de beweging van de paraplu een cut toe te voegen, kunnen we een veegachtige overgang maken van de ene locatie naar de andere.

2 Kantelen en zoomen

Creatieve overgangen video

Tijdens de zwenk naar boven aan het eind van het fragment hebben we nog snel ingezoomd met een spreidbeweging. Dit zorgt voor een snel bewegend waas dat overloopt in de beweging van de volgende opname.

3 Langzaam

Creatieve overgangen video

Voor Clip03 hebben we onze gesloten paraplu eerst met bladeren gevuld. Daarna lieten we de actrice de paraplu over haar hoofd zwaaien. De vallende blaadjes hebben we vervolgens in slow-motion gefilmd.

Sleep Clip03 naar de tijdlijn. Om de bladeren die uit de paraplu vallen vast te leggen, hebben we voor een korte slo-mo gekozen. Stel hiervoor – bij het maken van de beelden – de camera van je iPhone rechtsboven in op ‘HD 120’.

4 Fragment inkorten

Creatieve overgangen video

Sleep het begin van Clip03 een paar frames korter, zodat het beeld wordt bedekt door het dichtstbijzijnde vallende blad. Als dit blad wegvalt, wordt de vrouw zichtbaar. Net als bij een veegovergang.

5 Laat je iPhone vallen …

ws_imovie_147

In Clip04 hebben we een blaadje over de lens van de iPhone geplaatst en laten we de telefoon vervolgens vallen! Hiervoor hebben we de slo-mo-modus rechtsboven nog soepeler ingesteld, op 240 beelden per seconde.

6 … maar wel veilig

ws_imovie_147

Terwijl de telefoon valt, hebben we deze creatieve opname van de vrouw vanuit kikkerperspectief gemaakt. Overigens: we hebben een leren tas op de grond geplaatst voor een zachte landing van de iPhone.

7 Nog meer overgangen

ws_imovie_147

Voeg de andere clips toe. In Clip06 loopt het meisje in het bos achter een boom. Vervolgens hebben we haar in Clip07 gefilmd terwijl ze achter een andere boom verschijnt. Sleep Clip07 aan het begin iets korter en er ontstaat een overgang.

8 Voeg een filter toe

ws_imovie_147

Toets Cmd+A om alle clips in de tijdlijn te selecteren. Klik op het icoontje ‘Fragmentfilter’ boven de voorvertoning. Pas het filter ‘Klassiek’ toe op alle clips. Dit versterkt de herfstkleuren van de fragmenten.

9 Afmaken

ws_imovie_147

Klik op de ‘Audio en video’-browser linksboven. Klik op ‘Geluidseffecten’, zoek naar ‘Half Moon Bay – middellang’ en sleep die naar de tijdlijn. Vink ten slotte bij Instellingen ‘Fade uit naar zwart’ aan.

Vanuit iMovie op iOS

Onze clips hebben we opgenomen met een iPhone 14 Pro Max en nog snel even opgepoetst in de mobiele versie van iMovie. Als je bij de Deel-knop kiest voor ‘Opties’, stel je in dat je jouw film wilt versturen als ‘Project’. In iMovie op de Mac kies je vervolgens voor ‘Archief>Importeer iMovie iOS-projecten’. Hierdoor heb je toegang tot alle clips en de bewerkte tijdlijn, zodat je jouw film perfect kunt finetunen.