Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Maak je foto’s dynamischer met bewegingsonscherpte

Bewegingsonscherpte foto's
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

De Camera-app van de iPhone maakt het moeilijk om bewust creatieve effecten voor bewegingsonscherpte vast te leggen in je foto’s. Er zijn gelukkig wel wat trucs en technieken die je kunt gebruiken om opvallend langbelichtingseffecten te creëren. Hiervoor gaan we aan de slag met de Nachtmodus en Live Photos.

Bewegingsonscherpte foto's

1 Schiet in het donker

Bewegingsonscherpte foto's

Op deze locatie met weinig licht heeft de ­iPhone automatisch een lange sluitertijd van 1/25s gebruikt. De stilstaande vrouw komt scherp in beeld, de langsrazende bus op de achtergrond heeft wat bewegingsonscherpte.

2 Gebruik de Nachtmodus

Bewegingsonscherpte foto's

In de Nachtmodus gebruikt de Camera-app automatisch een trage sluitertijd, zoals hier 1/20s. Dit is bedoeld voor meer details, maar het geeft een gaaf effect als je bewust op een bewegend object richt, zoals hier de auto.

3 Verleng de sluitertijd

Bewegingsonscherpte foto's

Tik tijdens het fotograferen in de Nachtmodus op het ^’tje, daarna op de halve maan onderin. Met de slider verleng je de sluitertijd. Meestal met enkele seconden, maar in het pikkedonker en met statief is zelfs dertig seconden een optie.

4 Maak Live Photos

Bewegingsonscherpte foto's

De bewegingsonscherpte in de Nachtmodus kan een beetje wisselvallig zijn en werkt alleen bij weinig licht. Voor dynamische kiekjes ’s nachts én overdag maak je eerst een Live Photo van een bewegend onderwerp. Dit is een kort videofragment met een duur van 2,5 seconden. We kunnen de frames hiervan gebruiken om in foto’s bewegingsonscherpte-effecten te creëren.

5 Lange belichting

Bewegingsonscherpte foto's

Heb je een Live Photo gemaakt? Open die dan in de app Foto’s. Tik op ‘Live’ en dan op ‘Lange belichting’. Hiermee worden alle losse plaatjes als het ware over elkaar heen gelegd, waardoor er bewegingsonscherpte ontstaat. Let op: het is belangrijk dat de stilstaande delen in de foto ook echt stilstaan, anders worden die ook wazig.

6 Trucje: poets verkeer weg

ws_fotos_146

Met Lange belichting op Live Photos kun je ook juist beweging verstoppen! Op deze foto zie je verkeer voorbijrazen, maar als je Lange belichting activeert, verdwijnen de snelst bewegende elementen.

7 Andere app

ws_fotos_146

De Camera-app van de iPhone kan – met een beetje moeite – sluitereffecten produceren. Maar je hebt lang niet alles in de hand. Probeer voor meer controle de populaire app Slow Shutter Cam van Cogitap.

8 Slow Shutter Cam

ws_fotos_146

Met Slow Shutter Cam heb je veel meer invloed op je camera. Kies hierin bijvoorbeeld een modus als Light Trail en experimenteer met de lichtgevoeligheid, sluitertijd en ISO-waarden. Hiermee kun je bijna abstracte kunst maken.

Deze app kost eenmalig € 2,49. Sommige gebruikers claimen dat je hiermee zelfs het noorderlicht prachtig kunt vastleggen (met een statief). Dat hebben we helaas niet kunnen testen – jij wel?