Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Creëer zelf je eigen achtergrondmuziek met Logic Pro

achtergrondmuziek maken
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Kijk je een video, speel je een game of beluister je een podcast, dan merk je dat de bijbehorende muziek doorgaans niet veel meer is dan ondersteuning voor de rest. Geen snerpende tonen, maar juist relaxte geluiden met weinig muzikale uitschieters. In Logic Pro voor je Mac kun je dit soort achtergrondmuziek zelf maken – en je hebt er alleen een software-instrument en de Space Designer plug-in voor nodig.

achtergrondmuziek maken

1 Nieuw project

achtergrondmuziek maken

Start een nieuw project in Logic Pro, kies om je eerste spoor te starten met een ‘Software Instrument’, en klik daarna op ‘Create’. Neem nog niets op – eerst moeten we wat instellingen goed zetten.

2 Sound library

achtergrondmuziek maken

Klik in de menubalk op ‘Logic Pro>Sound Library>Open Sound Library Manager’ en zorg ervoor dat je alle ‘Reverbs’ hebt gedownload. Zet ook een vinkje bij ‘Electronic Drum Kit’ en ‘Piano’. Dit kost bij elkaar ongeveer 4,5 GB opslag.

3 Het juiste tempo

achtergrondmuziek maken

Ga niet voor een al te hoog tempo voor je project. Doorgaans is rond de 80 een mooie middenweg. Dit stel je in door het tempo bovenin vast te houden en omhoog of omlaag te bewegen met je muis.

Omdat je niet wilt dat de luisteraar heel actief naar je muziek moet luisteren, kun je het ritme beter zo simpel mogelijk houden. 4/4 is daarbij een prettige maat – 3/4 of 5/4 bijvoorbeeld niet. En door je tempo niet al te hoog op te krikken, houd je je soundtrack lekker rustgevend.

4 Rustgevende piano

achtergrondmuziek maken

Stel nu een ander geluid in voor je software-instrument. Toets ‘Y’ om je instrumenten te tonen, en navigeer naar ‘Piano’. Je kunt voor een vleugel gaan, zoals de Steinway, of iets experimentelers als ‘Processed>Parallel Earth Piano’.

5 Opnemen maar

achtergrondmuziek maken

Neem nu je pianospel op met een keyboard, of gewoon met je toetsenbord (Cmd+K). Houd je hierbij aan het tempo van je project. Het helpt om de metronoom aan te zetten door ‘K’ in te drukken.

6 Space Designer

Tevreden met je opname? Open dan de Inspector met de i-toets, en klik boven ‘Bus’ op een leeg vakje om een plug-in toe te voegen. Navigeer naar ‘Reverb>Space Designer>Stereo’.

7 Warped

Met de Space Designer maak je normaal gesproken een soort virtuele ‘kamer’ voor je instrument om een natuurlijke reverb na te bootsen. Maar je kunt er ook zogenaamde ‘warped’ effecten mee maken, waarbij je instrument haast klinkt alsof hij in de ruimte zweeft. Deze abstracte sound is perfect voor een atmosferische soundtrack.

In de Space Designer selecteer je nu een effect. Klik op ‘Factory Default’, en navigeer naar ‘Warped Effects>Moving Spaces’. Selecteer hier de eerste uit de rij. Beluister je project, en klik op ‘>’ tot je je gewenste sound hebt.

8 Dry/Wet

In Space Designer heb je altijd een knop waarmee je de balans tussen ‘Dry’ en ‘Wet’ aanpast. ‘Dry’ is het oorspronkelijke geluid van je instrument. ‘Wet’ is juist het geluid dat door de Space Designer wordt toegevoegd.

Zet je de Dry-knop op stil, dan hoor je dus niets meer van je originele instrument en hoor je alleen nog maar de gemaakte reverb. Dit is bijvoorbeeld handig als je twee sporen wilt maken van een instrument: een zonder Space Designer, en een mét, waarbij je vrij kunt kiezen hoe luid elk spoor is en of je hem meer links of rechts hoort. Zet ‘Dry’ daarom op stil en sluit daarna de Space Designer.

9 Dupliceer

ws_logic_147

Dupliceer je spoor (Cmd+D). Kopieer je piano-segment, en plak hem in het nieuwe spoor. Klik nu links op de aan/uit-knop bij ‘Space Designer’. Je hebt nu een spoor met enkel het effect, en een spoor zonder effect, dus maak zelf een balans.

Alles kan

In de stappen in deze workshop leggen we uit hoe je een atmosferische sound maakt aan de hand van een software-instrument. Je kunt echter ook andere instrumenten gebruiken, zoals de audio van je gitaar of elektrische piano. De Space Designer werkt daar ook gewoon mee.