Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Verdachte wist in beslag genomen iPhone via iCloud

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
iPhone foto definitief verwijderen


Lees verder na de advertentie

Al jaren biedt Apple’s iCloud een functie waarmee je een iPhone op afstand kunt wissen, bijvoorbeeld wanneer die gestolen is en je je privé-gegevens wilt beschermen. Dat moet je van tevoren instellen, maar standaard wordt het ingeschakeld zodra je inlogt met een iCloud-account. In New York werd deze functie nu echter voor een heel ander doel gebruikt, namelijk om bewijsmateriaal te vernietigen.

Zoek mijn iPhone wissen

iPhone wissen via iCloud

Ten minste, dat beweert de plaatselijke politie van de stad Schenectady. Die ligt ten noorden van New York City, vlakbij Albany. De lokale krant Daily Gazette wist documenten van de rechtbank te bemachtigen waaruit blijkt dat een 24-jarige verdachte betrokken was bij een drive-by-shooting. Ze werd gesnapt en haar iPhone X werd in beslag genomen.

Volgens de documenten heeft de verdachte daarna een ‘Remote Wipe’ van haar toestel via iCloud geïnitieerd. Waarom de politie de iPhone niet tegen dergelijke acties heeft beschermd, bijvoorbeeld door wifi en het mobiele netwerk uit te schakelen, is niet duidelijk. De advocaat van de verdachte heeft het verwijt van bewijsmanipulatie teruggewezen: ‘Ons standpunt is dat mijn cliënte niets op afstand heeft benaderd en niets op afstand heeft gewist.’


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Verdachte is geen computerexpert

Volgens de advocaat is de verdachte geen computerexpert en weet ook niet hoe zoiets überhaupt werkt. Apple maakt het voor gebruikers echter erg gemakkelijk. Je logt je in een browser in op iCloud, gaat naar het onderdeel ‘Zoek mijn iPhone’ en wist je toestel met een paar klikken. Zoals gezegd, hiervoor moet de functie eerst ingeschakeld worden, maar dit doet Apple tegenwoordig dus standaard. Volgens documenten van de rechtbank heeft de verdachte haar iPhone een dag na de schietpartij gewist. Pas daarna werd ze gearresteerd en beticht van bewijsmanipulatie.

Misschien is het voor de politie een goed idee om een zogeheten kooi van Faraday aan te schaffen. In zo’n kooi kan een iPhone helemaal geen verbinding maken met de buitenwereld.

Real Crime

Meer weten over misdaadverhalen (met of zonder iPhone)? Lees dan het tijdschrift Real Crime en kom meer te weten over hoe verdachten hun sporen wissen. En daarnaast leer je nog een hoop over seriemoordenaars en onderzoeksmethodes van rechercheurs.