Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Refurbished Apple, dit moet je weten

Auteur: iCreate
0 reacties
Overname Swoop garantie


Lees verder na de advertentie

Als iFan weet je dat een nieuwe iPhone (of ander Apple-product) flink sparen betekent. In de meeste gevallen leg je namelijk een fors bedrag neer voor een toestel van het Amerikaanse bedrijf. Uiteraard is het die uitgave meer dan waard. Alleen wat nou als je Apple-producten voor een aantrekkelijkere prijs zou kunnen krijgen? Klinkt ideaal, toch? Met de aanschaf van refurbished kun je tot wel 20% besparen op een Apple-product, terwijl je gewoon de kwaliteit van nieuw krijgt. Refurbished Apple toestellen zijn namelijk altijd technisch 100% in orde.

iPhones

Grote opkomende markt

De afgelopen jaren is de refurbished markt flink gegroeid en verwacht wordt dat deze stijging nog verder zal doorzetten. In 2015 waren er bijvoorbeeld wereldwijd al 81,3 miljoen refurbished smartphones in omloop. Volgens IDC zal dit aantal tegen 2020 zelfs stijgen naar 222,6 miljoen smartphones. Dat is een jaarlijkse groei van ongeveer 22%!

Refurbished, tweedehands en gebruikt. Wat is het verschil?

Ondanks dat de refurbished markt zijn opmars maakt, is het voor veel mensen nog onduidelijk wat deze term nu precies inhoudt. Zou je de term refurbished vertalen naar het Nederlands, dan zou je zoiets als ‘opgeknapt’ krijgen. Ook wordt de term ‘gereviseerd’ vaak gebruikt. Door Apple zelf bijvoorbeeld. Alleen dekt die benaming de lading niet helemaal. Het wekt namelijk nog steeds de indruk dat refurbished en tweedehands hetzelfde zijn. Geen wonder dat veel mensen de twee met elkaar verwarren!


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

iphone 5s spacegrijs

Wat is dan het verschil tussen refurbished en tweedehands? Eigenlijk is het tweedehands aanschaffen van bijvoorbeeld een iPhone een beetje hetzelfde als die autoreclame van een tijdje terug. Een jongen koopt zijn eerste auto tweedehands bij een oud dametje. Het lijkt allemaal betrouwbaar. De auto ziet er goed uit en een oud dametje is vast voorzichtig met haar spullen, toch? Vervolgens zie je hoe ‘zuinig’ het oude dametje was op haar auto. Als een ware coureur drift ze door de bochten. En tja, dat zal vast niet goed zijn geweest voor het oude wagentje…

Met een tweedehands of gebruikte iPhone is het net zo. De buitenkant kan er nog zo perfect uitzien, maar de binnenkant kan een heel ander verhaal zijn. Hoe betrouwbaar een aanbieder ook lijkt, je weet niet wat er met de iPhone gebeurd is. Het risico op mankementen is daardoor groot. En de reparatiekosten? Daar draai je vaak zelf voor op, want in de meeste gevallen krijg je geen garantie óf kun je hier naar fluiten, omdat je hiervoor de persoonsgegevens nodig hebt van diegene die de iPhone heeft aangeschaft.

Hoe zit dat met refurbished?

Met refurbished worden ‘gebruikte’ apparaten bedoeld die helemaal gecontroleerd en schoongemaakt zijn. Mocht het nodig zijn, dan worden de apparaten ook gerepareerd. Hierdoor heb jij eigenlijk gewoon een Apple apparaat dat als nieuw werkt, alleen dan aantrekkelijk geprijsd is.

Waar komen refurbished Apple toestellen vandaan?

De vraag blijft nu alleen nog waar die refurbished Apple toestellen vandaan komen. Het gemiddelde oude dametje heeft natuurlijk niet zoveel oude toestellen liggen ;). Deze vraag is alleen niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Dat verschilt namelijk per toestel. Het kan om gloednieuwe toestellen gaan, zoals een iPhone die binnen het zichttermijn retour teruggestuurd wordt naar een winkel of de fabrikant, omdat deze niet beviel of verkeerd besteld is. Ook kan het zijn dat de iPhone als showroommodel in een winkel lag of als zakelijke smartphone is gebruikt.

In beide gevallen mogen de iPhones niet meer als nieuw verkocht worden. Zonde natuurlijk, want dat zijn ze eigenlijk wel nog gewoon. En dat is dan ook waar een refurbished aanbieder, zoals SWOOP, om de hoek komt kijken. Zij geven deze toestellen een tweede leven door deze op 50 verschillende punten te controleren en, waar nodig, op te knappen. Ook wordt de software geüpdatet en krijgt ieder toestel een nieuwe batterij. Zo wordt elk toestel helemaal technisch in orde gemaakt, waardoor deze (weer) de kwaliteit van nieuw heeft.

Eigen keurmerk

Ook al kies je voor refurbished Apple, je wil natuurlijk wel gewoon een toestel dat zo goed als nieuw werkt. Daarom werkt UNETO-VNI aan een keurmerk voor telefoonreparatie. Hieraan zou je in de toekomst dus erkende reparatiebedrijven kunnen herkennen. Bedrijven met kennis van zaken, waardoor je weet dat jouw iPhone of ander toestel in goede handen is.

Maar dat is niet het enige voordeel van zo’n keurmerk. Een van de refurbished aanbieders waar UNETO-VNI mee samenwerkt, is SWOOP. Van origine is SWOOP een reparateur van onder meer smartphones, laptops en tablets. Technische kennis zit dus in het DNA van dit bedrijf. Alleen weet je dat als klant misschien niet. Het UNETO-VNI keurmerk zou daar verandering in moeten brengen. Door dit keurmerk weet je als klant dat SWOOP een betrouwbare aanbieder van refurbished is met de benodigde technische kennis. Hierdoor heb jij de zekerheid dat jouw refurbished iPhone of ander refurbished toestel perfect werkt.

Volgens UNETO-VNI is het uiteindelijk ook de bedoeling dat er een keurmerk komt voor refurbished producten. Het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend dat aanbieders van refurbished apparaten kwaliteit bieden. Bij sommige andere aanbieders van refurbished toestellen is de verkoper niet een reparateur. Hierdoor is het voor de klant nog steeds onduidelijk of de refurbished toestellen van goede kwaliteit zijn. Een keurmerk voor refurbished apparaten zou dan uitkomst bieden.