Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Asus Zenbook Pro 14 Duo OLED review: Touch Bar 2.0?

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Asus Zenbook review


Lees verder na de advertentie

We zitten bij de iCreate-redactie zó in onze MacBooks, dat we over het algemeen geen idee hebben van wat er in de wereld van Windows gebeurt. Maar eigenlijk is het niet eens zo gek om eens te bekijken wat de concurrentie op dit moment ervan bakt. Wij vouwen daarom een recente laptop van ASUS open, en werpen een blik op de other side. Is het gras daar groener?

Asus Zenbook Pro 14 Duo OLED

Herinner je de Touch Bar nog? Goed, hij zit nog steeds op de huidige 13-inch MacBook Pro, maar wij hebben het kleine schermpje boven het toetsenbord inmiddels al verdrongen. Doe ons maar ouderwetse functietoetsen. Althans, zo stonden we erin voordat we de ASUS ZenBook Pro 14 Duo OLED (laten we het voortaan bij Duo houden) mochten testen. Waar Apple vorig jaar met de 14- en 16-inch MacBook Pro duidelijk heeft gemaakt dat de Touch Bar bijna ten einde is, lijkt ASUS het concept juist te omarmen. Maar is dat wel een slimme zet?

Touch Bar XL

Het valt direct op als je de Duo opent: boven het toetsenbord vind je een scherm van maar liefst 12,7 inch diagonaal. Dat is vergeleken met de Touch Bar tamelijk gigantisch. Je gebruikt deze zogenaamde ScreenPad dan ook op een heel andere manier, namelijk als secundaire monitor, waarop je een tweede app kunt draaien naast je 14,5-inch hoofdscherm. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Word, Spotify, een chatdienst of een andere app die je permanent in beeld wilt houden. Dat is bijzonder handig, met name als je gewend bent om op kantoor of thuis met twee monitors te werken. Bovendien heeft het extra scherm ondersteuning voor touch, en tekenen met een bijgeleverd pennetje kan ook – daarvoor zit het scherm ook precies onder de goede hoek. Het toetsenbord en trackpad worden door de ScreenPad wel allemaal flink naar onderen geschoven, dus je hebt geen plek op de Duo om je palmen op te laten rusten tijdens het typen. Je tafel of bureau compenseert hiervoor, maar werken op een klein tafeltje wordt lastig.

Asus Zenbook Pro

Het ene scherm …


kooptip

Wisselen we onze blik heen en weer tussen beide schermen, dan valt ons direct wat op. Hoewel de ScreenPad een simpel mat lcd-schermpje is, heeft het hoofdscherm een volwaardig oled-paneel met een glanzende afwerking. Het verschil tussen beide schermen is hierdoor merkbaar, en de kleurweergave en kijkhoek is op beide schermen heel anders. Dat verdient geen schoonheidsprijs. Ook is er, zodra je een beetje naar voren leunt, op het hoofdscherm een duidelijk patroon te zien van de touchsensoren in het scherm. Qua schermtechniek zijn er dus de nodige verbeterpunten. En dat is best jammer, gezien het oled-scherm wel ultiem contrast biedt en op dat vlak het XDR-display van Apple zelfs verslaat. Ook heeft het scherm een 120 hertz verversingssnelheid met héél weinig bewegingsvervaging, en dat voelt ultiem soepel.

Premium-plastic

Het exterieur van de Duo voelt stevig en hoogwaardig – het is dus geen typische plastic fantastic Windows-laptop. Het chassis kraakt of buigt niet, en de ScreenPad voelt alsof hij muurvast zit, ondanks dat hij verhoogd wordt door kleine scharnieren. Ook aan de binnenkant heeft de Duo het goed voor elkaar: een 14-core Intel Core i9, 32 GB werkgeheugen, en een middenklasse videokaart van Nvidia (RTX 3050 Ti). Hij houdt daarmee een 14-inch MacBook Pro gemakkelijk bij – sterker nog, hij is een stukje sneller. Een belangrijke voetnoot is wel dat de processor en videokaart samen tot 85 watt verbruiken. Dat is significant meer dan de M1 Pro-chip in de MacBook, en dat merk je aan de accuduur, het blazende geluid van de ventilatoren, en het flinke oplaadblok. Wat dat betreft kunnen we als Mac-fans niet zeggen dat we het leven met Intel missen.

Pluspunten

  • ScreenPad is erg praktisch
  • Goede bouwkwaliteit
  • 120 hertz oled-scherm
  • Snel

Minpunten

  • Verschillen tussen beide displays
  • Processor en videokaart slurpen veel en worden heet